Skip to main content
Home » Vinterguiden » Slik finner du roen på en DNT-hytte i vinter
DNT-hytte

Slik finner du roen på en DNT-hytte i vinter

Foto: Dag Scherffenberg

– Første steg: Bestem deg for èn hytte, og bli der. Det som skjer da er vinn-vinn-vinn. Du sparer miljøet ved å kutte i transportetapper. Du hindrer potensiell smittesprending. Og til sist får du mer tid til det du kom for – naturopplevelsen, hvilepuls og masse opplevelser ut fra ett sted, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Mye er annerledes i pandemiåret 2020. Også ved DNTs hytter. Som smitteverntiltak må du bestille plass på forhånd. Det er ikke mulig å reise på spontanbesøk på en hytte. Men når du først har booket plass, er det bare å begynne å glede seg. Flere av hyttene får du bestilt “hele”, det vil si at det kun vil være deg og ditt reisefølge der. Andre steder deles hytta med andre, men da er hytta både stor nok og fasilitetene slik at smittevern ivaretas.

– Du finner DNT-hytter 550 steder over hele landet. Du kan velge å ha et fyrtårn, en koselig skogskoie eller en hytte med tre retters middag og oppredd seng som base. Hyttene er åpne for alle, men som medlem får du rabatt, og enda viktigere så er du med på å støtte arbeidet vårt med å vise vei ut på stier over hele landet. Hyttene bestiller du enkelt der du planlegger turen – på UT.no, sier Klarp Solvang.

Dag Terje Klarp Solvang

Generalsekretær i DNT

Mange fordeler

Fordelene med å bo fast på en hytte:

  • Du kan bruke god tid på turen opp, nå som du vet at dere har reservert sengene/hytta.
  • Alt ligger til rette for å utforske og bli kjent i nærområdet. Gå dagsturer etter dagsform og vær. Dersom forholdene ikke ligger til rette for den planlagte turen, kan du gå en annen og spare den opprinnelige planen til dagen etter.
  • Kun fantasien setter grenser for aktivitet. Å hente vann kan være spennende i seg selv, men også spille spill, se hvilke dyrespor du finner, lage akebakke, bygge snølykter og snømann, lage skihopp eller flaskebane. Snøbad er også en forfriskende klassiker og gøy i alle aldre!
Foto: Håkon Aarthun

Fem basehytter i fem områder

1. Kråkenes fyr ved Stadt
Kråkenes Fyr ligger ytterst i havgapet med Stadhavet som nærmeste nabo, lengst nordvest på øya Vågsøy i Kinn kommune. Fyret er frå 1906 og de siste som bodde der flyttet derfra i 1991. Reis hit og ta havet inn! Kjenn på naturkreftene og se på fuglene, gå turer så lange og så korte som du vil og få med deg stemningen inne i det lyset kommer på morgenen og forsvinner på ettermiddagen.

2. Marenvollen i Femundsmarka: 
Denne hytta har en nydelig beliggenhet i en vakker gammel furuskog. Fint for barnefamilier eller bare om du ønsker deg en minivintertur i Femunden. Korteste adkomst er fra bilvei cirka tre kilometer. Du kan også ta tog til Røros, og deretter gå ca 16 km inn til hytta.

3. Haukeliseter mellom øst og vest 
Veien går helt frem til døren, men videre fra hytta og inn i fjelleventyret tar du beina fatt. Haukeliseter er DNTs eneste helårsåpne betjente hytte. Her får du måltider servert, oppredd seng og bakst frå det lokale bakeriet Nansen. Nordover ligger mektige Hardangervidda og sørover finner du frodige Ryfylke- og Setesdalsheiene.

Fra Haukeliseter kan du ta dagsturer i alle retninger til blant annet Rogalands høyeste topp Vassdalseggi, eller i lettere høyfjellsterreng til Vesle Nup.

Foto: Marius Dalseg Sætre

4. Turlagsstua i Vesterålen

Turlagsstua ligger to kilometer å gå fra vei til Sortlandsmarka, og er lett tilgjengelig sommer som vinter. Hytta ligger langs de populære turstiene opp mot Bøblåheia og Steiroheia, slik at mange ferdes i området hele året. Her er det gapahuk og grillplass, og området er velegnet for skilek.

5. Myrsetra på Krokskogen
Hva me då parkere for helga eller ta hjemmekontoret på enn ordentlig gammel tømmerkoie inn i dypeste Krokskogen? Hytta byr på langrennsløyper i nærheten og god gammeldags atmosfære fra en forsvunnen tid. Følg skiløype fra By i Lommedalen, cirka ni kilometer.

Tekst: Mari Stephansen, Kommunikasjonsrådgiver og pressekontakt, DNT

Next article