Home » Vinterguiden » Nasjonale turistveger – spor fra vår tid
Nasjonale turistveger

Nasjonale turistveger – spor fra vår tid

Statens vegvesens turistvegsatsing med 18 utvalgte strekninger bidrar til økt verdiskaping.Her ser vi Tungeneset, Nasjonal Turistveg, Senja. Foto: Espen Bergersen / Arkitekt:Code arkitektur

Statens vegvesen bygger arkitektur i flott natur langs 18 utvalgte strekninger. Målet er styrket næring i distriktene, hvilket også skjer. Velkommen til en nasjonal attraksjon med internasjonal appell.

Rondane

Nasjonal turistveg Rondane slynger seg over Venabygdsfjellet til Atndalen og Folldal med avstikker til Sollia kirke fra Enden. Her kan man nyte den tørre friske luften en godværsdag, i snøkledt fjellheim og gammelt kulturlandskap.

Venabygdsfjellet, mot Rondane. Foto: Jarle Wæhler

Jordbruk, stølsdrift og seterliv forteller historien om menneskers bosetting i karrige områder siden steinalderen. Langs Rondanevegen går ferden i blått vinterlys og rolig tempo, der Rondanemassivet med topper på over 2000 meter vokser fram som en stor og ruvende kulisse langs turistvegen. Rondane ble i 1962 landets første nasjonalpark.

Utsiktspunktet Sohlbergplassen brer seg rundt furustammene og rammer inn utsikten mot Rondane, akkurat som Harald Sohlberg i 1914 fanget den i nasjonalmaleriet «Vinternatt i fjellene».

En annen av turistvegattraksjonene langs de blå fjellene er Strømbu, et utgangspunkt for forfriskende turer i fjellmassivene. Vegen over Venabygdsfjellet kan bli vinterstengt i kortere perioder ved dårlig vær

Senja

Havet følger oss stort og mektig på reisen langs Nasjonal turistveg Senja. Her på yttersiden langs fjorder og snøkledde fjell, ligger levende fiskevær med hus som har klort seg fast.

Bergsbotn utsiktsplattform, Senja. Foto: Espen Bergersen / Arkitekt: Code arkitektur     

I dypet skjuler havet den rikdommen som Senja og hele kyst-Norge har levd av siden tidenes morgen. Om sommeren skinner midnattssolen, om vinteren trekkes de skuelystne for å oppleve nordlyset med sitt magiske lysspill mot den svarte polarhimmelen.

Langs vegen finner vi Statens vegvesens turistveginstallasjoner, omtalt langt utenfor Senjas kyst. Utsiktsrampen i Bergsbotn med vidsyn over Bergs-fjorden og storhavet utenfor. Gangbanen i sibirsk lerk på Tungeneset som leder ut over svabergene.  Toalettbygg i farger og former en aldri har sett maken til. Eller det nye servicebygget i Mefjordvær, i grenseland mellom arkitektur og kunst. Til glede for mange, kanskje en provokasjon for noen. Men aldri likegyldig.

Nasjonal turistveg Senja er sammen med Andøya et ytre alternativ til E6 og Hurtigruta. Turen går mellom Gryllefjord og Botnhamn med avstikkere til Mefjordvær, Bøvær og Husøy

Jæren

Nasjonal turistveg Jæren følger kysten mellom Ogna og Bore med flere avstikkere ned mot havet, strand og fyr.

Serviceanlegg på Borestranda, Jæren. Foto: Erik Sæter Jørgensen / Arkitekt: Lie Øyen Arkitekter

Vegen byr på en reise gjennom et særpreget kulturlandskap langs Nordsjøen med kulturminner, steingjerder, åkre, hav, fyr og lys!

Under høy himmel og vide horisonter er Jærstrendene en opplevelse, sommer som vinter, i stadig skiftende lysspill og vekslende vær. På Jærstrendene kan en vandre kilometervis på hvit sand (eller rullesteiner) og nyte en rik flora og fauna.

Ta turen til Borestranda som har fått et løft med bedre parkeringsplass og et flott servicebygg støpt i lys grå betong, eller et stopp på Orre der toalettet fungerer som en liten portal ut mot sanddynene, strendene og havet. 

På Refsnesstranda står et nytt toalett i aluminium som en av de siste attraksjonene langs Nasjonal turistveg Jæren. Bygningskroppen er grå metallisk og reflekterer landskapet og himmelen.

Tekst: Per Ritzler,  Nasjonale turistveger

Neste artikkel