Skip to main content
Home » Sommerguiden » Barndommens båtsommer
Sponset

Mens andre barn lekte med Barbie og leste Tuppen og Lillemor, satt Jannecke Weeden på brygga og pugget Båtmagasinet og konkurrerte med nabogutten om hvem som kunne spotte hvilken påhengsmotor først.

Jannecke vokste opp på en bitteliten øy utenfor Tønsberg. Hun fikk sin første båt da hun var åtte år gammel – en Pioner 8 med 2,5 hester.

– Jeg lærte tidlig å manøvrere båt og håndtere påhengsmotor. I hele barndommen min var all uteaktivitet knyttet til båtliv. Når vi gjorde noe sammen hele familien, var det på sjøen i båt, sier programlederen.

Tar en tur med Nesoddbåten

I dag bor Jannecke i Oslo, rett ved Kongen Marina. Hun har ikke egen båt, men hun haiker ofte med vennene fra Tønsberg når de skal på båttur.

– Å få båtplass i Oslo er kanskje enda mer problematisk enn å få råd til å kjøpe seg en båt. Derfor har jeg dessverre ikke egen båt nå. Men jeg har venner som har båt. Og blir abstinensene for store, tar jeg en tur med Nesoddbåten, sier hun, og legger til:

– Og så har jeg begynt å samarbeide med Seaber. Seaber har både en app og en sporingsenhet for båter.

Batmobåtens skjebne

Gjennom Seaber-appen, kan man kommunisere med andre folk som er på sjøen samtidig. Man kan også bruken appen til å gi og få hjelp.

– Første gang jeg hørte om Seaber, tenkte jeg: Jøss, finnes ikke det allerede? Dette er jo en genial app. Både den umiddelbare forbindelsen man får med venner og andre som er i området, men også muligheten til å få hjelp, sier Jannecke, og forteller en historie om barndomsvenninnen og hennes båts skjebne.

– En venninne av meg hadde en båt som vi kalte Batmobåten. Hun klarte å kjøre på det mest kjente skjæret utenfor Nøtterøy. Der endte Batmobåten sine dager. Ved sånne små hendelser, kan man bruke appen og få kontakt med nærmeste båt som kan komme og dra en ut på sjøen igjen. Det samme gjelder hvis man for eksempel har gått tom for strøm eller mangler bensin. Da slipper man å involvere Redningsselskapet, og kan heller sende melding til andre båter i området.

Jordbær med fløte

Jannecke forteller at appen også kan brukes til å be om små tjenester.

Første gang jeg hørte om Seaber, tenkte jeg: Jøss, finnes ikke det allerede? Dette er jo en genial app.

– Tenk at man har kommet ut på øya, og så har man glemt vann. Er det noen andre der ute kanskje, som skal hjem i dag og som har en dunk vann til overs? Eller man finner ut at reservekannen står igjen på land. Eller man får veldig lyst på jordbær med fløte. Det er kjedelig å dra hele veien tilbake når man først har kommet seg ut, sier Jannecke.

– Jeg har sagt til alle vennene mine at de må laste ned denne appen. Det koster jo ikke noe heller, sier hun videre.

GPS-sporing

– Man kan også installere den batteridrevne GPS-sporingsenheten Seaber boatfinder. Den varsler deg på mobilen dersom båten er i bevegelse av ulike årsaker, sier Jannecke og legger til:

– Da får man en melding på mobilen om at «hei, nå er båten din der og du er ikke der». Kanskje den er i ferd med å bli stjålet. For sånt skjer jo stadig vekk.

Blandede følelser

Jannecke har blandede følelser rundt at sønnen kanskje snart skal ut og kjøre båt helt på egen hånd.

– Å manøvrere geografisk på sjøen er en kunst. Jeg syns det er mye tryggere å la sønnen min, Elias på 17, dra ut med båt når han har denne appen. Jeg kan følge med på han på snapkartet på land, og nå kan jeg også følge han til sjøs med Seaber, humrer hun.

Støttes av Redningsselskapet

– Det at Redningsselskapet går god for appen, er ekstra stas for meg som har sett opp til dem siden jeg var bitteliten, sier Jannecke, og legger til: – Både som mamma og som båtglad gjør denne appen båtlivet både hyggeligere, enklere og tryggere.

Av Marte Frimand

Next article