Home » Norges beste hoteller » Reisebloggerens tips: Slik blir norgesferien billigere
reise

Reisebloggerens tips: Slik blir norgesferien billigere

Blogger Hanne Marit Tobiassen. Foto: privat

Norge er ikke kjent som et billig ferieland, men det er mulig å oppleve norske perler på budsjett. Reiseentusiast og blogger Hanne Marit Tobiassen gir deg sine beste tips.

Det er ikke alt som koster penger. Det beste tipset for en billigere norgesferie må være å benytte seg av de severdighetene og aktivitetene som er gratis, sier Hanne Marit Tobiassen.

Hun skriver bloggen «Sekk og sandaler», der hun gjennom de siste ni årene har delt sine reiseopplevelser med leserne sine.

– Det begynte som en backpackerblogg, men etter som jeg har blitt eldre har bloggen endret seg i takt med meg. Nå handler den om forskjellige typer reiser – både korte og lange turer i inn- og utland, sier hun.

Bo i telt

Overnatting er noe av det som kan bli riktig dyrt hvis du er kresen, men er du villig til å senke komfortkravene, vil reisekassa vare lenger.

– Telt er et bra alternativ hvis du vil spare penger på overnatting. Allemannsretten gjør det enkelt å campe i norsk natur, men husk at du må holde deg minst 150 meter unna bebyggelse og at du ikke kan bli lenger enn to dager på hvert sted, sier hun.

Hvis du ønsker fasiliteter som dusj og toalett, kan du ta inn på en campingplass. Det koster som regel noen hundrelapper hvis du har med deg telt.

– Et annet alternativ er vandrerhjem eller hostell. De tilbyr som regel sovesaler, som du deler med andre, og rom til en rimelig penge, sier hun.

Sov på en sofa

Vil du bo helt gratis og komme i kontakt med lokalbefolkningen samtidig, kan coachsurfing være en mulighet. Du får da overnatte på sofaen til Coachsurfings verter.

– Sjekk også om du finner overnatting på Airbnb. Dette er ikke det rimeligste alternativet, men ofte billigere og mer personlig enn å bo på hotell. Du kan også leie deg inn på Den Norske Turforeningens hytter over hele landet. De betjente hyttene er litt dyrere enn de ubetjente og selvbetjente, sier hun.

Benytt deg av kjøkkenet dersom du har muligheten til det, så sparer du penger på maten. Det å spise ute er dyrt i Norge.

Bil eller tog

Planlegging er et viktig stikkord hvis du vil spare penger på transport.

– Er du tidlig ute med å bestille togbilletten, er det mulig å få tak i minipris på de fleste avganger. Dette er vesentlig billigere enn ordinære billetter. Du kan også leie en bil eller forsøke å få skyss, sier hun.

Noen ganger er dette eneste alternativ fordi det ikke er alle steder som kan nås kollektivt.

– Med bil kommer man seg fort rundt, og fylles bilen opp blir ikke kostnadene så store per person. Har du ikke egen bil, kan du leie via blant annet Nabobil og GoMore. GoMore tilbyr også en samkjøringstjeneste der du kan finne skyss mellom destinasjoner gratis, eller for en billig penge. Ellers anbefales det å dra på sykkeltur. Det er en fin måte å forflytte seg på, og gir deg muligheten til å oppleve naturen på nært hold, sier hun.

Vakkert i nord

Ønsker du deg en ferie utenom det vanlige, bør du lete deg frem til de unike opplevelsene og stedene.

– For å finne dem må du først og fremst unngå de store turistmassene og de kommersielle severdighetene. Snakk med de lokale, for de kjenner stedet godt og vet som regel om de skjulte perlene og de beste restaurantene, sier hun.

Det kan også være lurt å prate med andre reisende som har vært på samme destinasjon som deg. Dette kan spare deg for fallgruver og skuffende opplevelser. Selv har Tobiassen funnet sine perler, og skal hun trekke frem en, må det bli den lille øya Træna, midt ute i havgapet på Helgelandskysten.

– Øya er noe av det vakreste jeg har sett, med stupbratte fjell og turkist hav. I juni arrangeres Trænafestivalen der – en spektakulær musikkfestival som byr på midnattssol, fersk fisk og fantastiske musikkopplevelser ute i naturen, sier hun.

Av Katrine Andreassen

Neste artikkel