Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Randoneekjøring: Trygg og sikker topptur med følelse av frihet
opplevelser

Randoneekjøring: Trygg og sikker topptur med følelse av frihet

Randonee
Randonee

Tekst: Cathrine Naglestad Foto: Elin Brandt

Å kombinere fysisk aktivitet med naturopplevelser, og ha utsikt over mil etter mil med spektakulære fjelltopper, er noe av det som får nordmenn til å krype ut av varmen i vintermånedene. Trives du i tillegg med å suse på ski ned i nysnø og kjenne vinden i ansiktet, sammen med mestringsfølelsen av å komme seg høyt opp på en topp, så er randoneekjøring noe for deg!

Ståle Rudiløkken er fjellfører i Jotunheimen Mountaineering på Beitostølen, og legger til rette for gode opplevelser i fjellet han kjenner like godt som sin egen lomme. Han skal fortelle oss om, og gi oss noen tips om det som er hans lidenskap.

1. Når ble toppturer populært i Norge?

Toppturer har vært populært siden slutten av 1800 tallet, av engelskmenn som begynte å utforske Jotunheimen og nordover. Siden spredde trenden seg til nordmenn. På begynnelsen av 1900-tallet begynte folk fra byene å ta seg til fjells for å dra på topptur. Det er først de siste årene at randoneetrenden har tatt av. Du kan gå randonee hele vintersesongen, og mars-april er høysesong. Da er ofte snøen mest stabil og dagene lengst.

2. Må vi har kurs?

Det kan være lurt å ta et nybegynnerkurs og gjerne bruke fjellfører de første gangene. På kursene våre går vi igjennom hva slags utstyr og bekledning du bør ha, vi snakker om skred og hvordan du forholder deg til været for å ha trygg ferdsel i fjellet.

3. Hva må vi ha med oss på tur?

Først og fremst ski, brett eller truger. Typisk randoneeutstyr er lett og fint å gå med, og gir samtidig stabilitet nedover. Det er en hybrid mellom fjellski og lett slalåmski. Du skal både kunne gå oppover og kjøre nedover på dem. Ta med klær, mat og drikke, så du kan være noen timer i ro. Ha på et eller flere tynne og isolerende lag, og et vindtett lag ytterst. I sekken bør du ha et ekstra sett med tørt innerste lag og et tykkere isolasjonslag (fleece, ull, boblejakke), samt ekstra hansker og lue. Av sikkerhetsutstyr bør du, i tillegg til hjelm og briller, ha med skredutstyr (sender/mottager, søkestang og en skredspade i god kvalitet). Et multiverktøy som gjør at du er stand til å reparere utstyr som ryker, mobiltelefon, kart og kompass er nødvendig. Har du ikke alt utstyret du trenger selv kan dette leies.

4. Hvor skal vi dra?

Jotunheimen er full av fine topper å få på. Er du i nærheten av Beitostølen er disse fjellførerens anbefalinger:

For nybegynnere:

  • Synshornmassivet (1475 moh)/ Synshorn randoneepark: Her er det tre fine topper og muligheter for guiding. Ligger ved Bygdin høyfjellshotell.
  • Rasletind (2105 moh): Her er nedfarter for nybegynner til ekspert.

For de middels erfarne:

  • Bitihorn (1607 moh): Beitostølens signaturfjell. Flere fine nedfarter med ulik vanskelighetsgrad.
  • Høgdebrotet (2226 moh): En fin skitopp med jevn helling, nydelig og skredsikker skikjøring i mer enn 1000 høydemeter.

For ekspertene:

  • Mugnetind (1740 moh): Et tilgjengelig fjell med mange muligheter for ekspertene. Med guide kan også mindre erfarne fjellfolk ha fine turer her.
  • Steinflytind (2317 moh) og Tjørnhornstind (2330 moh): To majestetiske topper som rager høyt over Leirungsdalen og har fantastisk skikjøring.
Next article