Home » Destinasjon Norge » Kongsberg har noe for enhver smak
destinasjoner

Kongsberg har noe for enhver smak

Kongsberg Skisenter
Kongsberg Skisenter

Tekst: Tom Backe Foto: Konsberg Skisenter

Du forbinder kanskje vinter-Kongsberg med snø og skikjøring? Imidlertid har byen mye mer å by på enn morsomme og utfordrende aktiviteter med alpinski og hjelm.

– Kongsberg Skisenter er et veldig godt utgangspunkt for de aktive familiene. Mor tar kanskje en tur på langrennsski, mens far kjører off-piste, og ungdommen står på snowboard i parken, for her finner du veldig mange aktivitetsmuligheter innenfor en veldig liten radius. Vi har godt med oppkjørte langrennsløyper og flere lysløyper her. Byen ligger jo dessuten også så tett på naturen at du både kan ta en tur i lysløypa, gå topptur til Knutefjellet eller gå inn til sentrum uten å ta av deg skiene, sier Wivi-Ann Bamrud, som leder Kongsberg næringsforum.

Et velrenommert skisenter

Kongsberg Skisenter kommer på tiende plass når det kommer til størrelse i Norge, og hvert år har de mer enn 140.000 besøkende. Målsetningen til skisenteret er å treffe hele familien. I år satser de derfor spesielt på å videreutvikle parken med flere rails, rør og bokser. Til å hjelpe seg, har de engasjert Emil Fossheim som er norgeskjent innen parkbygging.

– Vi har stor bredde i tilbudene med seks heiser og syv nedfarter. En av de enkleste løypene er Turisten, mens den tøffeste er Eksperten og passer best for den mer erfarne alpinisten. I tillegg har vi snowcrossbakke med elementer som rails og hopp, men også en 500 meter lang bakke som er laget for de aller yngste og helt nybegynnere, sier Halvor Jamtveit, som er ansvarlig på Kongsberg Skisenter.

De har også anlagt en park hvor det blant annet er mulig med kulekjøring, eller hoppe på big jumps, hvor det aller største bare er for de proffeste. Hvis du blir sulten eller tørst frister senteret med servering på Skikroa eller Sportskafeen. Sølvstua, som ligger på toppen av alpinanlegget, holder åpent på godværsdager.

Overnatting, bespisning og kultur

Bor du på Østlandet er det lett å komme til Kongsberg. Sørlandsbanen går gjennom byen, og reisetiden med toget er en time og et kvarter fra Oslo, med bil tar turen cirka en time. Kongsberg har to hoteller og et vandrerhjem. I tillegg har skisenteret både hytter og leiligheter som de leier ut. Når du ikke sover er det mye å gjøre på Kongsberg:

– Hvis du har stått på ski den ene dagen, blitt litt støl og vil gjøre noe annet, er gruvene en spennende aktivitet som alle fascineres av. Om vinteren er de ikke åpne hver dag, så det er lurt å sjekke åpningstidene på nett. Ellers har vi et flott museum her. Det heter Bergverksmuseet, men inneholder også en industrihistorisk utstilling og et skimuseum. På Grand Hotel har de både Gruvespa og svømmebasseng, og vi må heller ikke glemme Kølabånn som er Kongsberg sin egen versjon av skøytebanen i Spikersuppa og ligger midt i sentrum. En super aktivitet både for store og små, smiler Bamrud.

Kongsberg har også mange kulturtilbud som konserter og forestillinger på kulturmenyen sin, og på en av de mange hyggelige og gode restaurantene serveres det både lokale og internasjonale retter.

– Kongsberg har rett og slett mye og tilby, og noe for enhver smak, konkluderer Bamrud.

Neste artikkel