Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Hvordan er du og båten din forberedt dersom uhellet er ute? Her er 7 gode tips!
Sponset

De fleste av oss unnslipper ulykker i båt, men hva gjør du dersom det du minst venter plutselig skjer likevel? Her er 7 gode tips for en sikrere båtsommer.

I Norge er det mer enn 900 000 fritidsbåter. Statens Havarikommisjon for Transport (SHT) sin rapport om fritidsbåtulykker, viser at de fleste ulykkene skjer i sommerhalvåret. Det er derfor flere ting som er viktig å sjekke, helst før starten av årets båtsesong.

1.Sjekk vesten før bruk 

Alle vester – spesielt oppblåsbare vester – bør sjekkes minst en gang i året. Tre ting som er viktig å sjekke med en oppblåsbar vest:

  1. Det er ikke hull i «pølsa».
  2. Patronen er hel og ordentlig skrudd fast.
  3. Cellulosetablettene virker.

I tillegg er det lurt å ta en årlig sjekk av sømmer, stropper og spenner. Sjekk også at flyteelementene ser ok ut.

2. Riktig bruk av vest

Når du skal velge flyteutstyr er det viktig å tenke på årstid og aktivitet. En redningsvest som fungerer optimalt vil snu deg, holde hodet over vann og gi deg frie luftveier selv hvis du er bevisstløs. En flytevest vil til sammenligning gi deg en oppreist stilling i vannet, men gir ingen støtte til hodet.

Husk også å bruke flyteutstyret i henhold til brukerveiledningen. Skrittstropp skal for eksempel alltid brukes dersom det medfølger. Uten skrittstropp kan du risikere at vesten flyter opp og legger seg rundt hodet når du faller i sjøen eller at den faller helt av.

Tall fra SHT viser at halvparten av de som omkommer i fritidsbåtulykker på sjøen i Norge har flyteplagg, men at flyteplagget ikke er riktig tilpasset personen eller mangler skrittstropp.

3. Vær forberedt på det du minst venter

Alle bør utføre en mann over bord-øvelse i trygge omgivelser. Å komme seg ombord i båten etter fall i sjøen kan være betydelig vanskeligere enn forventet. Vannet er ofte kaldt, og våte klær gjør deg ekstra tung. Nedkjøling medfører mindre førlighet på kort tid.

Sjekk også at båten din har en god stige, som er mulig å nå når du ligger i vannet. Mange båter mangler stige eller har en stige som det er vanskelig å nå når det virkelig trengs.

4. Sørg for å alltid ha mulighet til varsling om båtulykke

Varsler du via mobiltelefon kan du ringe 120 for nærmeste kystradiostasjon eller et av de andre nødnumrene: 110, 112 eller 113 for brann, politi eller ambulanse.
Er du mye alene i båt kan det være lurt med vanntett kommunikasjonsutstyr på kroppen. Det finnes for eksempel egne vanntette poser til mobiltelefon for å ha rundt halsen.

5. Bruk dødmannsknappen

For din egen og andres sikkerhet anbefaler Sjøfartsdirektoratet at dødmannsknappen alltid brukes når båten er i gang.

6. Krav om lanterneføring

Alle båter som skal brukes i mørke eller ved nedsatt sikt, er pliktig å ha en form for lanterner. Noen mindre båter og vannscootere selges uten påmonterte lanterner. Disse må ha ettermonterte lanterner, for lovlig å kunne brukes i mørket eller ved nedsatt sikt. Også kajakker, kanoer og andre mindre båter har krav om lanterneføring. Hvilke lanterner båten må føre er beskrevet i sjøveisreglene.

7. Sjekk værmeldingen.

Si i fra til noen på land hvor du drar med båten, og når du har tenkt å komme hjem. For å sikre en trygg båttur med god stemning er det lurt å sjekke værmeldingen før du drar ut.

Av: Heidi Therese Bless, Seksjon for fritidsfartøy, Sjøfartsdirektoratet 

Next article