Home » Destinasjon Norge » Her kan du oppleve det magiske nordlyset
destinasjoner

Her kan du oppleve det magiske nordlyset

Nordlys i Bodø
Nordlys i Bodø

Tekst: Tom Backe Foto: Petter Formo, www.nordnorge.com

Hvis du vil se nordlys, må du gjøre det motsatte av hva moren din fortalte deg da du var liten. Du må være lenge oppe om kvelden og kan heller sove lenge om morgenen.

Det sterkeste nordlyset finner du i det vi kaller «nordlysbeltet», som er kystområdene fra Vesterålen og helt opp til Nordkapp.

– Disse områdene har faktisk det mest intense nordlyset i hele verden. Selv om det er sterkest her, er det bare marginalt mindre når vi kommer lenger øst eller litt lenger sør. Derfor er både Bodø og Lofoten også fine steder å dra hvis du vil observere nordlys, sier Knut Hansvold, som er kommunikasjonsansvarlig i Visit Nord-Norge.

Stormer på sola blir spektakulære fenomener

Nordlys, eller aurora borealis, er et lysfenomen som oppstår når elektriske partikler fra sola kolliderer med gassene i jordas atmosfære og danner lys. I gamle dager var det mye overtro knyttet til nordlyset. Man trodde at nordlyset var ondt, og derfor skulle man verken peke på det, eller erte det ved å vifte med hvitt tøy, for da kunne man oppleve nordlysets vrede. Noen trodde også at nordlyset var en død jomfru som danset på himmelen.

– Aurora borealis er et spektakulært fenomen som folk fra hele verden kommer til Nord-Norge for å oppleve. Akkurat hvor du velger å reise for å se nordlyset spiller mindre rolle. Som sagt er det sterkest i nordlysbeltet, men det aller viktigste er at det er klarvær på himmelen, fortsetter Hansvold.

Jakten på nordlyset

Du kan reise på egenhånd og oppleve nordlys. De beste tipsene er at du må være ute om kvelden, gjerne fra 18.00 til etter midnatt, og du bør også være mobil:

– Hvis du for eksempel er i Vesterålen eller Tromsø, og det er overskyet der du er, kan det være en god idé å reise til den andre siden av fjellene, for der kan det ofte være klarvær. Vi har også mange profesjonelle nordlysjegere som lever av å ta med turister på nordlyssafari. De finner du for eksempel i Vesterålen, Harstad, Narvik, Lofoten, Tromsø, Alta, Kirkenes og sikkert enda flere steder. Tar du kontakt med det nærmeste turistkontoret vil de kunne gi mer informasjon om dette, forklarer Hansvold.

Vær tidlig ute

Hansvold sier også at mange reiser på rene nordlyssafarier, organiserte eller på egenhånd, men han foreslår også kombinasjonsløsninger.

– Du bør gjerne sette av noen dager hvis du er ute etter å se nordlyset, for det finnes ingen garantier. Aurora er nemlig en diva som bare viser seg når det passer henne selv, men mange velger å oppleve nordlyset på en litt annerledes måte. Da er det særlig turer med snøscooter eller hundeslede i mørket som kan gi helt spesielle, magiske opplevelser, sier han.

Det siste tipset fra Hansvold er å være tidlig ute med bestillingen, særlig hvis du vil dra til Tromsø:

– Nordlysturismen har tatt helt av, så akkurat her i Nordens Paris er det ofte fulle hoteller bestilt lang tid i forveien. Men det er god plass andre steder som Lofoten, Senja, Vesterålen og på Nordkapp. Så hvis du vil se nordlyset allerede denne vinteren, er det fortsatt mulig, smiler han.

Neste artikkel