Home » Destinasjon Norge » Dette bør du tenke på når du skal kjøpe hytte
Sponset

Tekst: Redaksjonen Foto: Getty Images

Stig H. Svartor har jobbet som megler i 13,5 år, hovedsakelig med fritidsbolig, og gir sine beste råd til hyttekjøp.

1.Hvilke hytteområder har du?

Hovedsakelig Hafjell og Kvitfjell, samt enkelte på Skei. Vi har andre meglere på kontoret som dekker Skei, Nordseter, Sjusjøen og Gålå.

2. Hvordan synes du hyttemarkedet ser ut nå?

Hyttemarkedet har vært svært bra i flere år. Hvert år har for min del blitt bedre og bedre i den forstand med flere omsetninger til høyere priser med raskere omsetningstakt. I 2016 og 2017 solgte jeg totalt 208 fritidsboliger. I 2018 havner jeg på cirka 65 enheter, noen færre på grunn av lang sommerferie i forbindelse med jobbskifte. Imidlertid har jeg aldri solgt så mange hytter til høye priser. Flere mellom 10 og 19 millioner har blitt solgt i år.

Det vi merker godt er at det er svært lite for salg på de ulike destinasjonene. Vi skulle gjerne hatt flere objekter i prisklassen to til fire millioner og fem til syv millioner. Samtidig er markedet svært selektivt, og enkelte hytter blir liggende lenger på grunn av feil pris eller feil beliggenhet. De rette objektene går raskt unna til gode priser. Jeg opplever stadig flere budrunder. Senest i dag på en flott hytte på Kvitfjell som lå ute på nett i kun tre dager før det ble en budrunde med tre personerm og den gikk 400.000 over prisantydning. Denne hytta ble solgt i 2015 etter å ha ligget 930 dager for salg den gangen.

3. Hvilke prosjekter er spennende å følge med på nå for tiden?

Privatmegleren Lillehammer skal lansere i hvert fall to større prosjekter i fjellheimen i vinter. Et på Hafjell og et på Kvitfjell. Det er typiske leilighetsprosjekter med garasjekjeller og heis, ski inn/ut, og et varierende utvalg av størrelser. Ellers er det store planer både på Skei og Sjusjøen. Det er veldig stort fokus på fritidseiendom om dagen, så det blir spennende å se responsen i markedet.

4. Hva bør man tenke på hvis man skal kjøpe hytte nå?

Kort og godt bør man tenke på beliggenheten. Den kan ingen ta fra deg, men du kan alltids gjøre endringer på hytta. Kjøper man en brukt hytte, så bør man kanskje bruke en sesong på å bo seg til for å finne de riktige løsningene før man eventuelt bygger på og/eller pusser opp.

5. Har du noen spådommer for hyttemarkedet i fremtiden?

Jeg ser at interessen for fjellhytter har vært stigende i flere år. Samtidig ser vi moderat prisvekst, noe som er sunt. Vi har ikke hatt den store prisveksten vi har sett i boligmarkedet i de større byene. Vi merker at det store utbudet av tomter, og aktiviteten i hyttebygging, har påvirket prisveksten og prisnivået på brukte hytter. Effektive løsninger til gunstige priser har gjort at brukthytter ikke øker så mye i pris, men igjen er det beliggenheten som er avgjørende. Grunneiere og hytteprodusenter har sett hvor godt markedet er, så jeg tror det blir frigjort flere arealer til hyttebygging, gjerne på mindre tomter enn tidligere. Det vil si en større fortetning i fjellet, noe mange misliker. Det er derimot positivt for kommunene, som får inn stadig høyere inntekter, både gjennom kommunale avgifter og bruk av tjenester. Det gir store ringvirkninger i flere næringer med den store aktiviteten hyttemarkedet vi har her i Gudbrandsdalen.

Stig H. Svartor, eiendomsmegler MNEF, PrivatMegleren Lillehammer. Foto: privat
Neste artikkel