Home » Sommerguiden » Sommerens skjulte perler
Sommerguiden

Sommerens skjulte perler

Guvåghytta i Vesterålen ligger vakkert til. Med robåter og seks kanoer til fritt utlån tilbyr hytta både idyll og aktivitet. Foto: Marius Dalsegg

Dette er sommeren vi skal utforske Norges ukjente ferieskatter. Disse områdene og hyttene venter på besøk av deg!

Drømmer du om nye fjell og skjulte perler? Fantaserer du om et topptureventyr, den perfekte familieferiehytta eller et stille tjern langt inni trollskogen?

Norge er et stort land, fullt av vakre turområder og nydelig natur. DNT har 550 hytter rundt om i hele landet. Noen er mye brukt og godt kjent blant mange. Andre er ikke like kjente, men minst like fine. Vi har valgt ut noen perler som fortjener å bli utforsket av flere i sommer.

Kontraster fra fjord til fjell

Breheimen med Jostedalsbreeen byr på frodige daler, breer og karrige topper byr på en unik variasjon av opplevelser. Nørdsetdalseter ligger øverst i Fortunsdalen i Breheimen. Hytta har en intim og hyggelig atmosfære, og er et knutepunt på ruta mellom Jotuhnheimen og Breheimen. Fortunsdalen er kanskje Norges lengste utforbakke for sykling. Fra Middalsvatnet ovenfor Nørdstedalseter til Fortun nede ved Sognefjorden går en over 30 kilometer lang grusvei med en høydeforskjell på 1 300 meter fra topp til bunn. Fast ligger på en gammel, idyllisk setervoll i nordenden av Åsetevatnet. Breheimen er kjent for sitt tidvis krevende terreng, men rundt Fast er det nok av strekninger som innbyr til mer avslappende vandringer blant frodige beiteområder.

Vidtrakte skoger og barnevennlig terreng

Sauheradfjella, Luksefjell og Skrim ligger sentralt på Østlandet, omkranset av kollektive knutepunkt i Telemark, Buskerud og Vestfold.  Området har et utbredt nettverk av merkede stier, og er et eldorado av historie og opplevelser for store og små.

Fugleleiken Turisthytte er et flott turmål for små føtter. Turen starter på Svanstul, og kan gjennomføres av alle uten særlig utstyr eller erfaring. Fugleleiken danner et fint utgangspunkt for toppturer til Nare (805 moh) og Ørnenuten (811 moh). Fiskemulighetene er mange.

Familiens vandrerute

Fjordruta kan by på korte dagsetapper, trivelige hytter, nydelig kystterreng og mange start- og stoppesteder. Her er toppene og skoggrensa lav, noe som gir lang sommersesong og store kontraster mellom fjell, fjord og hav.

Trollstua er den første hytta du kommer til om du skal gå Fjordruta fra Kristiansund, og det er også et fint sted å bli noen dager. Til hytta hører det med et naust som ligger nede ved vannet. Sollia ligger på et flott tun 310 meter over Vinjefjorden, med spektakulær utsikt mot utover fjorden.

Utenfor allfarvei

Med Sylmassivet som naturlig midtpunkt strekker Sylan seg utover både Norge og Sverige, og kan by på praktfulle fjell og nydelige vidder. I Sylan kan du faktisk gå på sti i 150 km uten å krysse en eneste vei.

Schulzhytta er ei av Norges minste turisthytter som er betjent. Den er også Norges nordligste betjente hytte. Her venter turmulighetene i alle retninger, enten du ønsker å bo fast på hytta eller planlegger en tur fra hytte til hytte i Sylan. Kjølihytta ligger værhardt til, høyt og fritt innunder Kjølifjellet. Hytta har Trøndelags mest unike hytteutsikt, langt inn til de svenske favorittfjellene.

Frodig og urørt

Junkerdalen nasjonalpark ligger i Nordland, og er et frodig og lettgått turterreng som kan by på naturopplevelser av de sjeldne. Nasjonalparken ble opprettet i 2004, for å bevare et stort og tilnærmet urørt naturområde. Her opplever du et unikt planteliv.

Trygvebu er lett tilgjengelig og er perfekt for barnefamilier. Området rundt er fint for dagsturer, eller du kan følge t-merket rute i flere retninger. Argaladhytta ligger fantastisk fint til like ved en kulp i Skaitielva, godt beskyttet av bjørkeskogen i det trange dalføret.

Eksotisk og vakkert

Vesterålen er et fantastisk område for de som ønsker seg spektakulær natur og flotte turopplevelser.  Det er majestetiske fjell på alle kanter, og turmulighetene er uendelige.

Ønsker du deg en enkel tur med nydelig utsikt i Vesterålen, trenger du ikke dra lenger enn til Turlagsstua.  Hytta ligger cirka 2 km gange fra parkeringsplassen i Sortland. Guvåghytta ligger også vakkert til. Med robåter og seks kanoer til fritt utlån, klatrevegger rett ved hytta, 15 mål stor eiendom og flere hundre meter til nærmeste nabo, tilbyr hytta både idyll og aktivitet.

Tekst: Ingvild Lundberg Bakke, Kommunikasjonsrådgiver i DNT

Neste artikkel