Skip to main content
Home » Sommerguiden » Norge – ditt nærmeste kaffeland
Sommerguiden

Norge – ditt nærmeste kaffeland

Norge er ikke bare ditt nærmeste ferieland, men også ditt nærmeste kaffeland. På få år har antallet norske kaffebrennerier mer enn doblet seg og mange av dem tar mot besøk. Hvorfor ikke benytte anledningen til å bli bedre kjent med noen av dem? Og kanskje få med litt nybrent kaffe på kjøpet.

Bjørn Grydeland

Norsk Kaffeinformasjon

Det er morsomt å se kaffebrenning på nært holdt, og duften av nybrent kaffe er uimotståelig, selv for de som ikke drikker kaffe.

Tiara Kaffebrenneri

I Kristiansand finner du Tiara Kaffebrenneri. De har kaffebar i Markens gate og i Rådhusgata og holder åpnet hver dag bortsett fra søndager. I Rådhusgata 4 finner du brenneriet, og har du flaks kan du overvære en brenning. Spør etter Hushtar Naman! Og er du først i Kristiansand må du stikke innom iskrembutikken Sval Gelato og Kaffe og nyte noen av fristelsene.

Adresse: Rådhusgata 4, Kristiansand

Voss Kaffebrenneri

Voss Kaffebrenneri holder til i den lille grenda Mjølfjell innerst i Raundalen, nærmere bestemt på Mjølfjell Ungdomsherberge/Voss Mountain Lodge. Kommer du med toget, er det bare å hoppe av på Mjølfjell stasjon. Her brennes det kaffe flere ganger i uka og gjestene kan være med på både brenning og kaffesmaking – eller cupping som det heter på kaffespråket. På Mjølfjell serveres egne brenninger til frokost, lunsj og middag – og selvfølgelig kan alle gjestene ta med kaffe på tur i den vakre naturen.

Adresse: Kleivavegen 576, Voss

Langøra Kaffebrenneri

På Hjelseng gård, fem minutter fra Stjørdal sentrum finner du Langøra Kaffebrenneri.  De holder åpent på hverdager fra 9 – 16 stort sett gjennom hele sommeren. Steinar Helgesen og Renate Aune ønsker velkommen innom for en kaffeprat, du kan smake på de ulike kaffene de brenner og kjøpe med deg ferskbrente bønner til reisen videre. De serverer også en egen kaffe-is produsert i samarbeid med Gangstad på Inderøy. Brenning foregår stort sett på tirsdager og torsdager.

På Hjelseng Gård har de åpen sommerkafe, hvor de serverer fersk bakst og softis, kaffe fra Langøra, og andre gårdsprodukter. På andre siden av tunet finner du også Stolt Bryggeri som har åpent bryggeriutsalg. Og gå ikke glipp av Trøndelag Kaffefestival på Hjelseng gård 14. – 16. august. Søndagen er det åpen kaffedag med VM i Kokekaffe, marked med lokal mat og drikke og kaffesmaking.

Langøra Kaffebrenneri, Hjelsengvegen 64, Stjørdal

Forvik Kaffebrenneri

På Helgelandskysten nord for Brønnøysund finner du Forvik KaffebrenneriHandelsstedet Forvik har vært eid og drevet av Familien Arntzen i fire generasjoner, og i 2009 startet Arnt Mathias Arntzen kaffebrenneri i den gamle nærmatbutikken i Forvik. I dag er det Hanne Birgitte Arntzen som har ansvaret. Hun driver overnatting, servering i tillegg til kaffebrenneriet. Hanne brenner kaffe flere ganger i uka. Hvorfor ikke bestille en overnatting?

Adresse: Forvikveien 169, Vevelstad

Kalde kaffedrikker

Kaffe må jo ikke drikkes varm. Når sola steiker og vi trekker oss inn i skyggen trenger vi noe kaldt å drikke. Kalde kaffedrikker er veldig populært, det er bare å se på utvalget på mange av landets kaffebarer. Visste du forresten at du kan fryse kaffe i isbitformen som du senere kan benytte i ulike drikker. Bare brygg kaffe, la den avkjøle seg og hell over i formen.

Espresso eller kaldbrygget kaffe er mest benyttet til ulike kalde kaffedrikker, men ikke alle har espressomaskin. Fra Julies matblogg har vi hentet en deilig drikk på varme sommerdager.

Sprudlende iskaffe med rød appelsin

Du trenger:

  • 60 g fruktig kaffe
  • 1 liter vann
  • 4 røde appelsiner (blodappelsiner)
  • 3 dl god tonic
  • isbiter

Brygg en liter kaffe som du pleier, men kjøl den ned så raskt som mulig. Fyll fire glass med isbiter og skvis en halv blodappelsin i hver.

Ha oppi 2/3 kald kaffe og topp med 1/3 tonicvann. Rør litt rundt. Topp med en skive rød appelsin om du vil. Denne iskaffen er noe helt annet enn espresso/melkebasert iskaffe. Den er leskende, og nesten som te. Resultatet vil nok variere litt alt ettersom hvilken kaffe du bruker, så spør etter en lysbrent og fruktig kaffe.

Brygg en liter kaffe som du pleier, men kjøl den ned så raskt som mulig. Fyll fire glass med isbiter og skvis en halv appelsin i hver.

Mer inspirasjon fra juliesmatblogg på Instagram.

Next article