Skip to main content
Home » Sommerguiden » Gi deg selv en god start på dagen
Sommerguiden

Gi deg selv en god start på dagen

Foto: Unsplash

Fyll bordet med godsaker du ikke unner deg til hverdags, og ta deg tid til å riktig nyte frokosten denne sommeren. Gjerne sammen med familie eller gode venner.

Endelig er sommeren her, og for de fleste betyr det litt ferie med noen late dager. Dager da du har tid til å gjøre deg flid med det du gjerne stresser med til hverdags, som for eksempel frokosten.

– Hvis du har ferie med familien, anbefaler jeg at dere står opp og lager frokosten sammen. Gjør frokostforberedelsene til en sosial aktivitet, der dere drikker kaffe og lager en liten buffet dere kan kose dere ekstra med etterpå, sier Christer Rødseth. Han er kaptein på Kokkelandslaget, kjøkkensjef på Vaaghals og og medeier av  Code.

Foto. Sarah Casu/Mediaplanet

Bløt eggerøre

Hva frokost-buffeten skal bestå av er naturligvis smak og behag, men Christer mener en god og saftig eggerøre er et must.

– Hemmeligheten er å lage eggerøren i en kjele. Visp eggene i kjelen, ha oppi en god klatt smør, litt vann eller melk, salt og fersk, hakket gressløk, sier han.

Ta kjelen bort fra pannen med en gang du ser at eggene koagulerer og begynner å samle seg. Da får du en bløt og god eggerøre.

– Når du lager eggerøre til et koldtbord, som skal stå en stund fremme, må du steke den til den er helt tørr. Lager du eggerøre som skal spises ganske raskt, slik som til sommerfrokosten, bør du derimot ta kjelen av varmen mens eggerøren er bløt. Da smaker den aller best, sier han.

Unn deg litt ekstra

Videre mener Christer frokosten bør bestå av et godt brød, hjembakt eller kjøpt, og et eller to kjøttpålegg. Gjerne en spekeskinke av høy kvalitet.

– Sett også yoghurt naturell, granola og ferske bær på bordet. Det er godt å starte med litt lett mat, for sommerfrokosten skal helst vare i alle fall en time. Klin også gjerne til med pannekaker eller sveler, som du kanskje ikke syns du kan unne deg ellers i året, sier han.

Om sommeren er bærene som regel så søte at du ikke trenger sukker på dem hvis du vil ha dem i en yoghurt med granola.

– Vil du likevel ha litt søtt, kan du ha på norsk honning. Det er jo sukker det òg, men mye bedre enn den raffinerte typen, sier Christer.

Han legger til at også posjerte egg passer godt en fin sommermorgen, og husk også å kjøpe med en klase tomater fra butikken, hvis du ikke er så heldig at du kan plukke dem i hagen.

Sjokoladepålegg i ferien

Selv har Christer mange gode minner fra sommerfrokoster i barndommen. Feriene tilbragte han gjerne på camping i Sverige med familien, og hver morgen ble det levert fersk bakst i butikken på campingplassen.

– Vi sto alltid opp tidlig og kjøpte ferske rundstykker til frokosten. Det var helt enkle, hvite rundstykker, men de smakte veldig godt med et glass iskaldt mellanmjølk, sier han.

Ekstra godt ble det med et godt lag sjokoladepålegg på rundstykket. Sjokoladepålegg var nemlig den ultimate sommermaten, for dette pålegget sto ikke på bordet resten av året.

Ikke kast mat

Sjokoladepålegget er byttet ut, men melk drikker han gjerne til sommerfrokosten i dag også.

– Jeg syns melk er en skikkelig undervurdert drikke. Det er kjempegodt i varmen. I tillegg syns jeg nykvernet kaffe og fersk juice hører med til sommerfrokosten. Du kan gjerne kverne kaffen selv hvis du har muligheten, men ellers får du kjøpt god ferskkvernet kaffe i butikken. Velg en lett lysbrent variant, sier han, og legger til at med så mye godt på bordet er det viktig å tenke på mengden som tilberedes.

– Det er lett å ta litt av, men ikke lag mer enn dere skal spise. Du vil ikke ende opp med å kaste mat. Husk også at brødet som var ferskt i går, må spises opp før dere kjøper nytt. Ha det bare litt i brødristeren eller stekepannen, så blir det nesten like godt som da du kjøpte det, sier Christer.

Pakketips:

Det skal ikke så mye til å for lage en god frokost. Ta med deg dette hvis du har litt begrenset med plass og oppbevaringsmuligheter:

  • Brød
  • Yoghurt
  • Egg
  • En lagret ost
  • Ferske hele frukter
  • Bananer

Tekst: Katrine Andreassen, [email protected]

Next article