Skip to main content
Home » Sommerguiden » En forrykende campingsommer i vente
Sommerguiden

En forrykende campingsommer i vente

Lyngmo Gjestehus og Camping er et godt alternativ for overnatting på camping i Sogn. Foto: Endre Hilleren - Hillerenfoto

Høysesongen for norske campingplasser er ikke overraskende sommersesongen. Ifølge tall fra SSB, ble det i 2019 gjennomført 5,4 millioner overnattinger på norske campingplasser i løpet av sommermånedene juni, juli og august.

Rundt én-tredjedel av disse gjestedøgnene kom fra utenlandske gjester. I tillegg til våre nordiske naboland, er det spesielt tyskere og nederlendere som besøker norske campingsteder om sommeren.

Selv om det utenlandske markedet uteblir, tror Avdelingssjef camping i NHO Reiseliv Jan-Henrik Larsen, på en god sommerferie i vente på norske campingplasser.

– Påskeferien markerer starten på vår- og sommersesongen for mange campingsteder, og i år ble den jo avlyst for hele landet. Men siden har optimismen kommet tilbake i bransjen, og mange av våre medlemmer melder om en økende interesse for camping, sier Larsen.

Bobilsalget eksplodert

Bobilferie har blitt stadig mer populært, og i fjor sommer brukte flere bobil enn vogn på campingferien. I år er det grunn til å tro at enda flere nordmenn vil prøve seg på bobilferie. Ifølge VG har nemlig bobilsalget økt voldsomt under koronakrisen. De siste ti årene har antall bobiler på norske veier doblet seg, og i 2019 var det rundt 50 000 bobiler her til lands.

– Jeg tror at vi vil se en oppblomstring av norske bobilister fremover. Mange yngre vil nok oppdage denne ferieformen i år, spår Jan-Henrik Larsen.

I takt med økende bobilsalg har flere presseoppslag i riksmedia fokuserte på unge nordmenn som har oppdaget bobillivet. Det tror Larsen kan bidra til å få de yngre til å vurdere ferieformen.

– Det er imidlertid ikke bare bobil som vokser. Også telting blir mer og mer populært blant gjester på campingplassene, sier Larsen.

Campingplassene er beredt

I forbindelse med gjenåpningen etter koronakrisen, har NHO Reiseliv publisert en bransjeveileder for smitteverntiltak ved norske campingplasser. Ifølge Larsen vil disse veilederne sikre at gjester kan føle seg trygge på at campingbedrifter iverksetter tiltak som gjør at smitteverntiltakene håndheves. Det gjør at campingplasser i Norge nå vil holde åpent fremover og ta imot gjester og ansatte.

Larsen tror det kan bli en forrykende campingsommer.

– Flere av våre medlemmer melder om at campingsommeren allerede startet i mai måned, og at campingplassene opplever stor pågang. Jeg håper at nordmenn vil få en forrykende campingsommer i år, sier Larsen.

Ifølge NHO Reiselivs egne beregninger er de aller fleste campingplasser nå åpne.

Hit bør du dra i sommer

Larsen påpeker at det er vanskelig å plukke ut ett sted blant våre fantastiske medlemmer. Det mangler ikke på tilbudene, sier han.

– Vi har campingplasser over hele Norge. Enten man ønsker brevandring, toppturer, skog i Innlandet, eller camping ved sjøen, så finnes det en campingplass i nærheten.

NHO Reiseliv anbefaler å benytte www.camping.no  som viser hvor plassene er rundt om i landet, og hvilke opplevelser man kan få på kjøpet. Her har du også mulighet til å laste ned Norsk Campingguide og vårt Veikart, som gir deg mer informasjon om camping i Norge og info om campingplassene rundt om i landet.  De aller fleste har i tillegg til å tilby plasser for bobil og caravan også campinghytter med og uten dusjs og toalett.

– Et utdatert syn på camping sier at det kun handler om overnatting. Men i dag er det lagt opp til et stort tilbud av opplevelser rundt mange steder. Det håper jeg flere reisende vil få øynene opp for i sommer, sier Larsen.

Lone Camping er Bergens største campingplass med en vakker beliggenhet kun 25 minutter kjøretur fra Bergen. Foto: Veronica Gangstø

Generelle tips til sommeren og camping

  • Planlegg reiseruta på forhånd (sjekk direkte med campingplassen om den er åpen og har plass)
  • Bestill oppholdet på forhånd, spesielt hytteovernatting – det ventes stor pågang i år.
  • Last ned appen Camping.no til iPhone eller Android
  • Mange vil oppleve camping for første gang i år. Sett deg inn i brannsikkerhet og bruk av utstyr på forhånd.
  • Ta det rolig på veien – det er annerledes å kjøre en bobil – nyt ferien.
  • Våre campingplasser legger til rette for godt smittevern.
  • Det er bedre å overnatte på en campingplass enn på et tilfeldig valgt sted: NHO Reiseliv sine medlemmer følger bransjeveiledere for smittevern som gjør campingopplevelsen trygg.

Tekst: Thor Steinhovden Senior kommunikasjonsrådgiver i NHO

Next article