Skip to main content
Home » Norges beste hoteller » Opplevelseshotellene
inspirasjon

Opplevelseshotellene

Canvas Hove
Canvas Hove
Sykkelhotellet Canvas Telemark og surfeparadiset Canvas Hove er bærekraftige, sporty og tar aktiviteter i naturen til nye høyder. Foto: Canvas Hove/Telemark

Hoteller er ikke lenger bare et sted å sove. Flere og flere nordmenn er på utkikk etter helt unike og særegne opplevelser. Det skal være en opplevelse i seg selv å bo på hotell.

De siste årene har vi sett et skifte fra et flertall som ønsker seg til utlandet, til et flertall som ønsker å feriere i Norge. Valg av destinasjon, reisen dit, hvordan vi ønsker å bo og hva vi vil å få ut av selve oppholdet, endres stadig. Miljøhensyn fører til at folk velger mer kortreiste ferier. Nye tall viser at co2-utslipp fra overnatting og servering kun utgjør tre prosent av samlet utslipp fra reiselivsnæringen. Utfordringen er transport, men her skjer det en omstilling til el-transport.

Norge har blitt trendy, og en av grunnene er at norske hoteller har blitt gode på å utvikle unike reiselivsprodukter og opplevelser for gjestene sine. Hotell- og restaurantbransjen har blitt en opplevelsesbransje.

Tilbyr unike opplevelser

Vi har mange opplevelseshotell, spredd over alle landsdeler, som tilbyr unike opplevelser. Spøkelseshotellet Union Øye på Sunnmøre har Norges flotteste fjelltopp, Slogen, rett utenfor stuedøren. Her kan du nyte kald drikke i lysthuset eller på fugle-terrassen, før bading i den vakre Hjørundfjorden. Støtvik Hotell i Moss er en nydelig badeperle med basseng, strandbad, herlig mat og proff atmosfære. Litt som å være på et badehotel i Virginia Beach, USA, en time unna Oslo.

Sykkelhotellet Canvas Telemark og surfeparadiset Canvas Hove er bærekraftige, sporty og tar aktiviteter i naturen til nye høyder. Solstrand Hotell Os er et herlig familiedrevet hotell med badestrender, kyst, utsøkt mat og interiør, og perfekt vertskap. På Alexandra Loen, ved foten av Jostedalsbreen, er siste nyvinning Skyliften, Norges eneste skikkelige gondol som tar deg med på en unik alpeopplevelse. Dette kan kombineres med Via Ferrata løype, en fantastisk koselig restaurant på toppen, og turstier videre fra gondoltoppen.

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. Foto: Oda Hveem

Et grønnere reiseliv

Det finnes kanskje ikke en rettferdig liste for «Norges beste opplevelseshoteller», da opplevelser er subjektive, og enhver har egne referanser. Det kan være der du fikk din beste middag, som Thon Hotell Lofoten med dansende kelnere med unik presisjon og fantastisk mat. Der du var på bryllupsreise, slik som Villa Åmot nær Førde. Kom hit under glamping-dagene, hør opera, gå turer langs lakseelven og opplevd nydelig Vestlandsnatur.

Kanskje det er der familien feiret viktige runde dager, som malerisk vakre Røysheim i Lom. Småhus og stabbur rundt et tun utgjør hotellet, og brudeloftet er prikken over i-en. Det kan være naturen som er opplevelser slik som hos Juvet Landskapshotell i Valldal, hvor hvert rom er som en container der den ene veggen er av glass, med utsikt rett inn i en foss eller naturperle. Eller det kan være alpindestinasjoner som Skarsnuten i Hemsedal med bratte fjell og offpistemuligheter. En soldag på ski og ute-lunch på Skarsnuten gir assosiasjoner til alpe-restauranter ved Zermatt.

Det skjer en positiv utvikling i norsk reiseliv. Hotellene utvikler stadig nye, spennende produkter og opplevelser for gjestene, i tillegg til å jobbe for en mer bærekraftig drift og et grønnere reiseliv. Bor du på et hotell i Norge er opplevelsen snart utslippsfri.

Av Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv

Next article