Skip to main content
Home » Norges beste hoteller » Mjølkevegen – Norges flotteste opplevelsesrute på sykkel
sykkel

Mjølkevegen – Norges flotteste opplevelsesrute på sykkel

Mjølkevegen rasteplass. Foto: Scanout/Yngve Ask

Mjølkevegen er en sykkelrute i vakkert fjell- og seterlandskap som strekker seg mellom Gol i Hallingdal, gjennom store deler av Valdres, og Vinstra i Gudbrandsdalen. Ruta går for det meste på rolige fjellveier langs Norges største og mest aktive støls- og seterområder, som Golsfjellet, Stølsvidda og Jotunheimvegen. Derav navnet «Mjølkevegen».

Mjølkevegen er en rute på totalt 230-250 kilometer. Det er to hovedruter, men også flere del-etapper og rundturforslag for dem som ønsker en kortere tur. Den ene hovedruta inkluderer en tur med den historiske båten M/B Bitihorn som har vært i rute mellom Bygdin og Eidsbugarden i over 100 år på innsjøen Bygdin, 1060 moh. Den andre hovedruta tar deg over Slettefjellet i Vang i Valdres som har et toppunkt på 1315 meter over havet. Det er en krevende stigning, men syklistene blir belønnet med Mjølkevegens kanskje mest spektakulære utsikt. Her er det med andre ord mye å velge i.

Familievennlig tur

Den mest familievennlige varianten av Mjølkevegen er på platået mellom Golsfjellet, Stølsvidda og Vaset. Dette er et viddeområde med en rik og tradisjonell stølsbebyggelse, mange dyr på beite som vandrer langs veien om sommeren, og fantastisk natur. Det er også lite kupert, og passer derfor godt for familier med små barn. Mellom Storefjell og Vaset er det cirka 35 kilometer. På Langestølen kolonial og kafé får syklister og andre servert rømmegrøt og vafler på tradisjonelt vis. Turen kan sykles som tur/retur eller som en rundtur med de mange avstikkerne som finnes i dette området, som for eksempel mot Tisleidalen eller Syndin.

Aktiviteter underveis

Langs hele Mjølkevegen er det dedikerte bedrifter med trivelige vertskap som gleder seg til å ta imot syklister. De samarbeider tett seg imellom og tilbyr mat av beste kvalitet, en god seng, et godt tilbud av aktiviteter og opplevelser, samt kan gi gode råd og tips på veien. Det er også mulig å bestille bagasjetransport. Vi anbefaler Mjølkeveg-syklister å bruke god tid langs ruta da det er mye å oppleve underveis og på hvert enkelt sted. Sykkelturen kan for eksempel kombineres med fjellturer, klatring, fisketurer, vannaktiviteter og mange andre natur- og kulturopplevelser. Om sommeren er det også mulig å besøke noen av stølene i området.

Høsten er kanskje den aller fineste tiden for sykling i fjellet. Krystallklar luft, et gyllent og fargerikt landskap, og dryss av nysnø på de øverste fjelltoppene. Opplevelsene venter på deg!

For mer informasjon om Mjølkevegen og ulike turforslag, gå inn på www.mjolkevegen.no eller ta kontakt med Valdres Turistkontor/Visit Valdres på telefon: 61 35 94 10 eller e-post: [email protected]. Velkommen til opplevelser langs Mjølkevegen!

Av Merete Hovi, destinasjonssjef og prosjektleder for Mjølkevegen, Visit Valdres

Next article