Skip to main content
Home » Norges beste hoteller » Luksus på norsk
hotell

Luksus på norsk

Tord Kroknes Berg
Tord Kroknes Berg
Tord Kroknes Berg er Norges ledende luksusreiseblogger. Foto: privat

Det heter seg at alt blir bedre på fransk. Men er det også slik at luksus er bedre i utlandet?

Selv om Norge gradvis har begynt å ta skrittet ut i den store verden er det fortsatt en lang vei igjen til vi når internasjonale standarder når det kommer til hoteller. Det vi vinner på natur og omgivelser taper vi i konkurransen om de aller mest kresne hotellgjestene.

Som luksusreiseblogger har jeg tatt meg selv i å fravelge Norge som destinasjon i jakten etter de spektakulære femstjernershotellene. Hvorfor?

Det som forbauser

Skrittet fra fire til fem stjerner hviler i hovedsak på serviceleveransen. Det lille ekstra som ofte ikke forventes, men som forbauser idet det inntreffer. Det være seg portieren som hilser meg velkommen uten at jeg har meldt min ankomst, en kake på værelset med spiselige bilder av meg selv eller en personlig gave som kommer kjekt med på reisen. Dette har jeg til gode å oppleve her hjemme. Selv ikke The Thief på Tjuvholmen i Oslo har greid å forbause meg.

Det er trolig en kulturell årsak som ligger til grunn. Skandinavisk service er og blir noe annet enn den asiatiske. Liksom interiøret vårt er minimalistisk er servicen det samme. Gullforgylte kraner og bukking gjør seg ikke like godt sammen med pinnestoler og deltidsansatte studenter i resepsjonen. Men det har sin sjarm.

Stort potensial

Selv om de internasjonale femstjernersvibbene uteblir, er det mulig å finne luksuriøse perler også her hjemme. De Historiske har en portefølje med hotellskatter. Jeg lot meg blant annet begeistre stort av Dalen Hotel i Telemark. Skandinavisk service, men med prangende arkitektur, rik historie og smakfull mat i elegante omgivelser. Og det er her vi har alt å vinne.

Med vår spektakulære natur er det rart at det ikke satses mer på luksus. I dag er det slik at så å si alle de norske femstjernershotellene befinner seg i hovedstaden. Logisk nok fordi kundegrunnlaget her er størst, men samtidig forundrer det meg at vi ikke har noe Ritz-Carlton Lofoten eller Shangri-La Geiranger med tanke på den stadig økende og mer kresne turisttilstrømningen.

Det at vi i tillegg mangler et skikkelig stjernerangeringssystem gjør at hvem som helst med en viss standard kan påberope seg den femte stjernen. Heldigvis har ikke det skjedd i like stor grad som i andre land uten tilsvarende system, men hvem vet når vi får femstjerners rorbuer.

Luksuriøse fremskritt

Selv om den ektefølte servicen og de prangende toppsuitene uteblir har jeg noen favoritter her hjemme. Sesongåpne Dalen Hotel i Telemark utmerker seg som nevnt i særklasse, men også tradisjonsrike Hotel Continental og Grand Hotel i Oslo leverer klassisk luksus. Jeg har ennå til gode å besøke nyrenoverte Britannia i Trondheim, men forventningene er skyhøye når jeg etterhvert skal legge turen til trønderhovedstaden. Jeg gleder meg også stort til Stordalens Sommerro åpner på Frogner i Oslo.

Små ting skjer, men i påvente av Ritz-Carlton Lofoten og Shangri-La Geiranger er det ingen overraskelse at luksus fortsatt er best i utlandet.

Fakta

Tord Kroknes Berg er Norges ledende luksusreiseblogger. Bli med foran forhenget i flyet og opp i femstjerners suiter verden over. Les fyldige anmeldelser fra reiselivets øverste hylle og få smarte tips til hvordan du kan utnytte poeng og tilbud bedre. Les mer på tordkroknesberg.com!

Av Tord Kroknes Berg, Norges ledende luksusreiseblogger

Next article