Home » Norges beste hoteller » En perle langs Trøndelagskysten
reise

En perle langs Trøndelagskysten

Foto: CH

De siste årene har Stokkøya opplevd en stor internasjonal interesse. Øya i Trøndelag har befestet sin posisjon som en av landets mest begivenhetsrike reisemål, og tilbyr en kombinasjon av spennende arkitektur, lokal mat av topp kvalitet, og aktiviteter i storslått natur.

– Stokkøya er et helt spesiell. Vi er omringet av vakker natur, og vi tilbyr flere aktivitetstilbud i området, forteller Sturla Gabrielsen, daglig driver av Stokkøya Bryggeri. Han påpeker at det er lettvint å komme seg til øya, og at det finnes rimelige måter å reise hit på med flere bussavganger fra Trondheim sentrum.

Musikk langs stranden

Strandbaren ligger på den 400 meter lange stranda langs Hosnasand.

– Her serveres det ordentlig god lokal mat, og det arrangeres konserter på kveldene, sier Gabrielsen.

– Ja, det stemmer. Vi har mye som skjer på Stokkøya i høst, kan daglig leder i Stokkøya Sjøsenter og Strandbaren, Torild Langklopp bekrefte.

– I Strandbaren har vi konserter med Solveig Slettahjell i oktober, og et Joni Michell tributeband som kommer innom i november med blant annet Heidi Skjerve som vokalist, i tillegg til flere fra det dyktige jazzmiljøet i Trondheim, sier hun.

Gabrielsen forteller at det er et godt samarbeid på tvers av øya.

– Vi tilbyr ølsmaking på Strandbaren og Sjøsenteret som man kan kombinere med omvisning i bryggeriet, som ligger sentralt på øya, sier han.

Aktivitetstilbud

Hvis du er ute etter en aktiv ferie, finnes det mange alternativer å velge i når du besøker Stokkøya. Trives du best i vann kan du melde deg på blant annet kajakkpadling eller leie et SUP-brett, alene eller med guide.

– Jeg har padlet med folk fra USA, Hong Kong, og også en kar fra India, forteller Gabrielsen, og påpeker at det er en økende internasjonal interesse for Stokkøya.

På land kan du være med på guidet gåtur i fjellet eller benytte deg av sykkelutleie for å se mer av øya på to hjul.

– Selvfølgelig er vi litt væravhengig, men fjellturer og gåturer fortsetter vi med ganske langt utover høsten. Det er mange fine turer mot vinteren, det blir sjeldent mye snø her på øya, sier han.

Kunstbesøk fra London

Hvert år i september får øya besøk av fire kunstnere fra flere verdenshjørner, men til felles er at de er uteksaminert fra Central Saint Martins i London og er håndplukket til kunstneroppholdet ute i havgapet.

– Her bor, lever og arbeider de med kunstprosjekt i hele september, og avslutter med en vernissasje i slutten av måneden. De lager et stedsspesifikt kunstverk, sier gründer og daglig leder av Bygda 2.0 på Stokkøya, Ingrid Langklopp.

Hun forteller at de har et ti-årlig samarbeid med det britiske universitetet.

– Det vi ser over flere år, er at tilstedeværelsen av kunstnerne er like så viktig som selve kunstverket de produserer. Kunstnerne møter ulike type mennesker, de trenger hjelp til ulike ting, og de forteller om sitt prosjekt i butikken, på Strandbaren og ellers hvor de møter andre, forteller Langklopp.

Mange av de som bor på Stokkøya har nå blitt mer fortrolige med kunsten.

– Nå ser lokalbefolkningen frem til kunstnerne kommer, og er nysgjerrige på hva de arbeider med, sier hun.

Nytt av året er et samarbeid med det lokale bryggeriet.

– De produserer en øl-batch med etikett med tema fra kunstprosjektet, og designet av kunstnerne. Det er en flott og viktig satsing på kunst og kultur her på øya, avslutter Gabrielsen.

Av Julie Malvik

Neste artikkel