Skip to main content
Home » Norges beste hoteller » Dette er Norges eldste hotell
hotell

Dette er Norges eldste hotell

Walaker hotell
Walaker hotell

Tekst: Eirik Knutsen Foto: Walaker Hotell

Rett ved fjorden i den idylliske bygda Solvorn i Luster kommune, finner vi Norges eldste hotell med en lang historie på over 370 år.

I en hage fylt av roser og syriner finner vi Walaker Hotell i Indre Sogn. Hotellet ligger i naturskjønne omgivelser på Vestlandet i den lille bygda Solvorn med sine drøye 200 innbyggere.

Hotellet ble først tatt i bruk i 1640. 50 år senere tok familien Nitter Walaker over driften, og helt siden den gang har samme familie stått ved roret. Ole Henrik Walaker, nåværende hotellsjef, er niende generasjon med ansvaret på hotellet. Nestemann ut er sønnen på tolv år som for tiden er mer interessert i traktorer enn hotelldrift, men som forhåpentligvis vil videreføre driften når tiden er inne.

– Jeg har lovet sønnen min at han skal få en traktor dersom han ønsker å ta over hotellet. Han har allerede plukket seg ut en modell, men vi får se om det fremdeles er interessant når det begynner å nærme seg, sier Ole Henrik med en morsom tone, og legger til at de planlegger overlevering av driften i 2040 i forbindelse med Walaker Hotell sitt 400 årsjubileum.

– Jeg tok over driften av hotellet i 2000 etter mine foreldre, som har drevet det siden slutten av 60-tallet. De er pensjonerte nå, men får ukentlige oppdateringer på driften. Vi er alle genuint opptatt av å videreføre de ærverdige tradisjonene vi har her, og selv om både tidene og generasjonene har forandret seg, er det ikke mye som har forandret seg ved hotellet, forteller Ole Henrik.

Sett bort ifra restaurering, modernisering og utskiftinger på menyen i restauranten, samt at alle hus er totalrenovert, så hersker det fortsatt en fordums prakt over eiendommen.

– Vi restaurerer med tanke på at det skal vare i mange hundre år til. Samtidig ønsker vi å beholde den litt eldre og autentiske stilen som de ulike byggene innehar. Det er en del av det som er Walaker Hotell, sier Ole Henrik.

Foto: Walaker Hotell

Økt konkurranse

I Norge har vi en rekke gjestgiveri og bygninger som er brukt til hotelldrift som kan dateres tilbake til 1600- og 1700-tallet. Hotellet i Solvorn er likevel unikt fordi familien Walaker har stått for driften i så mange generasjoner. Mange av de andre eldre hotellene har fått nye eiere med tiden og har i dag en tilknytning til de større aktørene på markedet.

Hvordan klarer dere å konkurrere i et marked hvor de store aktørene får en større og større del av markedet?

– Vi tilbyr våre gjester noe de ikke får hos de større aktørene. Her kan man slappe av i total stillhet, nyte naturen og delta på aktiviteter. Hotellet er autentisk, personlig og det er ikke mange hoteller i Norge som har ivaretatt stilen og interiøret vi har. I tillegg ser vi at stadig flere får øynene opp for det norske landskapet, og ingenting er vel bedre en å bo midt i det, sier Ole Henrik.

Følger trendene

På spørsmål om hvordan driften av hotellet har endret seg i forhold til markedet, svarer Ole Henrik at de følger trendene.

– Vi har et mye større fokus på markedsføring enn hva vi har hatt tidligere. Det er viktig at hver gjest blir sett, og føler seg verdsatt. Samtidig er det enklere enn noen gang å treffe nye kunder. Nå når vi så mange via sosiale medier på nettet, og digitale gjestebøker.

Per dags dato har hotellet åpent mellom midten av april til slutten av oktober. På sikt ønsker Ole Henrik å utvide sesongen.

– Turistene kommer tidligere enn før på vårparten, og senere på høsten til hele Vestlandet. Vi har også et inntrykk at gjestene hovedsakelig kommer fra Norge, men at vi stadig får flere og flere utenlandske gjester som besøker oss, avslutter Ole Henrik.

Next article