I to tiår har Trøndersk Matfestival satt smaken av Trøndelag på kartet, og hver sommer strømmer tusenvis til sentrum for å oppleve det beste av lokalmat og -drikke.
Trondheim forvandles til smakenes hovedstad når Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen går av stabelen for 20. gang 31. juli – 2. august. Jubileet markeres med et bredt program, nye konsepter og enda flere produsenter.
– Vi jobber kontinuerlig med utvikling for å gi våre besøkende nye, spennende produsenter og aktiviteter å oppleve, og for å bygge Trøndelag som en ledende matregion, sier Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Mat og drikke.
Populær møteplass
Trøndersk Matfestival samler over 150 utstillere fra hele Trøndelag, og byr på et bredt spekter av lokale delikatesser, fra sjømat og kjøtt, til oster og søtsaker. På Bryggerifestivalen finner du 30 håndplukkede bryggerier fra inn- og utland, med over 400 ulike brygg, inkludert øl, sider, mjød og alkoholfritt.
Festivalene har etablert seg som en av Europas ledende møteplasser for lokalmat og håndverksbrygg, og tiltrekker rundt 200 000 besøkende. Festivalene har fått internasjonal anerkjennelse, blant annet i britiske The Times, og Veranda Publications.

Chef’s Dinner
Som alltid tjuvstartes festivalen med Chef’s Dinner, en eksklusiv middag kvelden før festivalåpning. I år arrangeres den på en av Trondheims mest anerkjente restauranter, To Rom og Kjøkken, som selv feirer 20 år i 2025.
– Dette er en fantastisk mulighet til å feire de siste 20 årene. Våre felles gjester kan virkelig forvente noe spesielt under dette arrangementet, sier Roar Hildonen, daglig leder hos To Rom og Kjøkken.
Kurs og festivallunsj
Gjennom hele festivalen arrangeres det forskjellige kurs innen mat og drikke, som blir ledet av noen av byens beste produsenter. I år kan du melde deg på kurs i alt fra sjokolade og glutenfri mat, til eplesider og akevitt.
I tillegg skal kokkeparet Reneé Fagerhøi og Thomas Borgan servere lunsj inspirert av pilegrimenes reise fra Santiago de Compostela til Nidaros. Menyen er satt sammen med utgangspunkt i råvarer, koketeknikker og matkulturen langs reisen, kombinert med trønderske råvarer.
Gratis barneaktiviteter
Det arrangeres også Ung Matfest disse dagene, som er et helt eget område for barn og unge. Aktivitetene er gratis og tilrettelegges for at barna får være med å lage, lukte, smake og føle, for å lære ved å gjøre.
– Ung Matfest skal være en trygg og inspirerende møteplass hvor barnefamilier skal kunne senke skuldrene, barna skal få slippe løs nysgjerrigheten, og ungdom skal få et innblikk i matfaget. Vi vil at dette skal være en arena hvor neste generasjon kan bli inspirert til å velge mat som yrkesvei, avslutter Aslaug Rustad.
Mer informasjon finner du på oimat.no
Tekst: Trøndersk Matfestival