Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Vil få med hele Norge ut på tur
destinasjon norge

Vil få med hele Norge ut på tur

Dag Terje Klarp Solvang
Dag Terje Klarp Solvang

Tekst: Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT Foto: Den Norske Turistforening (DNT)

Friluftsliv handler ikke nødvendigvis om å gå til den høyeste toppen eller slite seg gjennom den tøffeste og lengste ruta.

For drøye to måneder siden fikk jeg selveste drømmejobben. Den Norske Turistforening er Norges største friluftslivsorganisasjon med nesten 315.000 medlemmer. 57 lokale foreninger arbeider for å fremme et enkelt, aktivt, allsidig og miljøvennlig friluftsliv og for å bevare natur og kulturverdier. Det kan ikke finnes en bedre jobb!

I år har vi feiret 150 år – og et jubileumsår nærmer seg slutten. Et år fylt med fantastiske opplevelser. Tidenes Turfest i et fullsatt Oslo Spektrum fikk både Dronningen, statsministeren og mange frivillige opp på scenen. Da programmet ble vist på NRK 1 påskeaften fulgte halvparten av alle som så TV den kvelden med. På selve 150-årsdagen, 21. januar, inviterte vi til verdens største utebursdag. 40.000 tok turen ut i sine nærområder.

Hele Norge på tur

Det jeg husker aller best fra jubileumsåret er samarbeidet med NRK om «Monsen minutt for minutt». Fire uker med direktesendt TV fra noen av de vakreste turområdene Norge har å by på. En fantastisk gjeng med frivillige bar 350 tonn med utstyr over 200 kilometer og nærmere 9.000 høydemeter. Flere tusen deltagere ble med på turen, og over tre millioner fulgte med gjennom tv-skjermen. Hele Norge var på tur!

Jeg deltok på etappen gjennom Indre Troms. Det var veldig fint å se at mange som aldri tidligere hadde vært på tur, hev seg med i Monsens turfølge. Det er noe av det vi skal jobbe med fremover – vi skal få hele Norge med ut! Samfunnet vårt består av et stort spekter av mennesker og kulturer, og det skal vi speile. Samtidig skal vi sørge for at friluftslivet skjer på naturens premisser, slik at de som kommer etter oss kan ha like mye glede av naturen som oss. Jeg pleier å si at det du er glad i, det tar du vare på. Men for å bli glad i naturen må du bruke naturen. Det henger tett sammen!

Små turopplevelser kan også være store

Vi er nå inne i den mørkeste tiden av året, og det krever litt mer å finne veien ut i naturen. Mitt råd er å senke terskelen for hvor omfattende en tur trenger å være. Alt skal ikke være ekspedisjoner. Ta med varm kakao, gå til et bålsted eller utsiktspunkt, kjenn den klare lufta, og ta en timeout. Trenger du turtips viser turportalen UT.no vei. Denne kommer også i ny og forbedret drakt på nyåret. DNT-foreningene landet rundt tar heller ikke mørketidspause, men holder koken med masse flotte aktiviteter for hele familien.

Friluftsliv handler ikke nødvendigvis om å gå til den høyeste toppen eller slite seg gjennom den tøffeste og lengste ruta. Det handler om å komme seg ut med kroppen som motor. Samle tankene. Og få tid for seg selv, eller sammen med venner og familie. Med ønske om en god jul og et godt nytt turår.

Next article