Home » Destinasjon Norge » Vi er virkelig heldige som bor i Norge
reisetips

Vi er virkelig heldige som bor i Norge

Tom Stiansen
Tom Stiansen
Foto: Matti Bernitz

Få har sett mer av landet enn den tidligere alpinisten og nå programleder for 71 grader nord, Tom Stiansen. Hvor foretrekker han, som har sett alt Norge har å by på, å reise på ferie – og hvor ligger hans beste ferieminner?

– På 1960-tallet bygde bestefaren min en hytte i Portør, derfor tilbrakte vi nærmest alle sommerferier der. Nå er det jeg som har overtatt denne hytta, og det er nok fra Portør at jeg har de aller sterkeste ferieminnene fra barndommen, sier Stiansen.

Han forteller også om snøhulebygging med broren i barndommen, og at han bygde sin egen hytte på Nesbyen for nesten 20 år siden. Der bruker han også mye tid, spesielt om vinteren.

– Nesbyen er absolutt et sted å anbefale. Det er et veldig oversiktlig anlegg der, og hele stedet føles trygt for barna, så vi har trivdes veldig godt der i alle år.

Toppturer i Nord-Norge

Stiansen er naturlig nok veldig glad i å stå på ski og liker blant annet godt å gå toppturer. Blant de mange turene han har vært på, er områder i Nord-Norge favorittene.

– Av de mer kjente stedene for toppturer i Norge finner vi blant annet Lofoten, men der har det etter hvert nesten blitt litt folksomt, derfor synes jeg nok at Senja, som er litt mindre kjent, er et veldig godt alternativ – og kanskje en av mine favoritter. Steigen er også utrolig vakkert! Jeg har også vært i Lyngen, og er i det hele tatt veldig glad i Nord-Norge, men det er klart at turmulighetene du får er avhengig av både vær og føre i disse områdene.

Fantastiske Vestlandet

Etter å ha reist fra Lindesnes til Nordkapp hele 25 ganger som programleder i 71 grader nord, er det ikke lenger mange steder i Norge Stiansen kan oppleve for første gang. Frem til september i år stod Kirkenes uberørt hans syn, men etter seneste sesong med kjendisversjonen av 71 grader nord fikk han også besøkt tettstedet nær Russland-grensa.

– Kirkenes hadde jeg ikke besøkt før vi var der med 71 grader nord kjendis nå i september. Etter å ha laget 331 episoder av programmet, har jeg nå vært stort sett over alt. Men Kirkenes levde opp til forventningene, så det var gøy.

Om det ikke lenger er så mange steder Stiansen kan besøke for første gang, har han likevel noen steder han gjerne vil reise tilbake til:

– Mange steder på Vestlandet er helt fantastiske. Ta for eksempel Rosendal, Ørsta og Volda, alle stedene rundt Hjørundfjorden med sine Sunnmørsalper. Her kan du kjøre på ski fra den høyeste toppen og helt ned til havet, noe som er en fabelaktig opplevelse som jeg også ofte får gjøre i forbindelse med jobben min, så jeg må jo bare si at jeg er heldig, at vi har et flott land og at vi kan være glade for å bo i Norge, avslutter han.

Av Tom Backe

Nesta artikkel