Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Velkommen til hotellet med sjel og knirkende tregulv
Sponset

Det første du merker når du kommer frem, er den rene fjelluften. Den tar nesten pusten fra deg, og du må ta et ekstra magadrag for virkelig å kjenne at du lever. Hallingskarvet ruver mektig over deg, og «Den hvite dronningen», eller Dr. Holms hotell, ønsker deg velkommen til Geilo. Her er historie, eleganse, kunst, vakker natur og moderne fasiliteter på ett og samme sted.

– Å bo hos oss er en reise i tiden. Du merker at det er historie i veggene når du går innover i gangene. Vi er moderne, men tregulvene knirker litt her og der, sånn det skal gjøre i gamle trebygninger, sier hotelldirektør Sigmund Vika.

Sigmund Vika

Hotelldirektør ved Dr. Holms Hotell

Dr. Holms Hotel er en av de største trebygningene i Norge, med sine 20.000 kvadratmeter. Hotellet ble åpnet samme dag som Bergensbanen, 27. november 1909, og ligger midt mellom Bergen og Oslo.

– Du kan gå på toget i Bergen i tøfler og gå rett inn på hotellet når du kommer frem, sier Sigmund.

Moderne og gammelt side om side

Selv om Dr. Holms er både gammelt og ærverdig, mangler det ikke på moderne fasiliteter. Her finner du både svømmebasseng, spaavdeling, bowling, shuffleboard, american diner, flere restauranter, stor vinkjeller og mye kunst.

– På regnværsdager kan man gå på kunstvandring inne på hotellet. Det er et spennende hotell å gå rundt i, med gjenstander, bilder og motiver på veggene. Man kan nesten gå seg litt vill, sier Sigmund.

Foto: Karine Laach Sæter
Foto: Karine Laach Sæter

Og skulle du klare å gå deg vill, må du passe på så du ikke møter på den grå damen – Dr. Holms vennlige husspøkelse.

– Jeg må jo bare spørre, Sigmund. Har du møtt på henne?

– Nei, jeg har ikke sett noe til henne, men vi har flere gjester som merker at det er noe her, sier hotelldirektøren.

Rekreasjon og velvære

Hotellet ble bygget som et sanatorium av legen Ingebrikt Chr. Lund Holm i 1909. Dette ble starten på et drømmested for mennesker som ønsket rekreasjon og velvære. På 30-tallet var hotellet et av de mest eksklusive hotellene i Nord-Europa, og både engelske lorder og japanske adelige familier har bodd her.

Hotellet har overlevd både medgang og motgang, og har utviklet seg til en resort med et bredt tilbud av opplevelser og aktiviteter.

Sommer på Dr. Holms Hotel

Bo flere netter – spar mer per natt

Spektakulær natur

I det du går ut døra på hotellet, befinner du deg i Hallingskarvet nasjonalpark. Har du gode sko, får du en fantastisk og helt gratis naturopplevelse.

– Vi ligger godt oppe på høyfjellet, men i snill natur. Det er ikke her du finner de bratteste fjellene. Om sommeren, kan man gå innover Hallingskarvet. Her dukker det opp mange gamle setrer der du får kjøpt kaffe og vafler, og små ysterier man kan besøke, sier Sigmund.

Det går også an å gå, løpe eller sykle rundt Ustedalsfjorden, en løype på rundt en mil. Her kan man også leie kano, og det er ypperlig å fiske. Liker du litt mer vind i luggen, finnes det mange bra områder for stisykling og down hill. Er du ute etter enda mer adrenalin, kan et besøk til Geilo Sommerpark anbefales. Her er spennende aktiviteter for hele familien, som Høyt og lavt klatrepark og trampoliner. Du kan også ta sommerheisen opp til utsiktspunktet på toppen av Bjødnahovda. Sommerheisen er et ideelt utgangspunkt for fotturer i Hardangervidda nasjonalpark.

– Her det mye å finne på, både fartsfylte og rolige aktiviteter, ting som koster og ting som er helt gratis, ute og inne. Vi håper vi sees i sommer, sier Sigmund.

En destinasjon for champagneluft og friluftsliv siden 1909

Velkommen inn på herskapelige Dr. Holms på Geilo. Hotellet som har blitt elsket og sagnomsust i over 100 år.

Den røde løperen er rullet ut.

Av Marte Frimand

Next article