Home » Destinasjon Norge » Trondheim: Et perfekt utgangspunkt for kultur og eksklusive opplevelser
Destinasjon Norge

Trondheim: Et perfekt utgangspunkt for kultur og eksklusive opplevelser

Bakklandet som ligger ved Nidelva, er en flott opplevelse. Her ligger små trehus tett i tett, samt kafeer, restauranter og spennende designbutikker. Foto: Darolti Dan/Unsplash

I løpet av det siste halvåret har Trondheim fått to Michelinstjerner, og åpnet det som kanskje er Norges mest eksklusive hotell. Men byen, og Trøndelag for øvrig, frister med veldig mye mer.

På reiselivsfronten er nok de to mest oppsiktsvekkende hendelsene i år nyåpningen av Britannia Hotel og de to restaurantene som fikk hver sin Michelinstjerne. I april gjenåpnet nemlig Britannia Hotel etter en totalrenovering som har tatt nesten tre år, og kostet 1,2 milliarder kroner. Hotellet har alltid blitt regnet som Trondheims beste. Britannia er dessuten et av landets svært få femstjernes hoteller, og er medlem i «The Leading Hotels of the World» hvor det bare finnes ett norsk medlem til, nemlig Continental i Oslo.

To Michelinstjerner

Da restaurantene Fagn og Credo ble tildelt hver sin Michelinstjerne i februar, var det første gang Trondheim kom inn i dette eksklusive selskapet. Det finnes bare totalt syv Michelinrestauranter i hele Norge, så dette er virkelig med på å løfte byen som et gastronomisk reisemål. Men et besøk i Trondheim byr på mye mer enn eksklusive hoteller og stjernerestauranter. Ikke minst er Trondheim et godt utgangspunkt hvis du vil oppsøke flotte museer som det er mange av både i byen og i distriktet for øvrig.

Varierte museumstilbud

Om du er interessert i kulturhistorie, kystkultur, musikk, eller kunst og design, så finner du mange gode museumstilbud i Trøndelag. Sverresborg Trøndelag Folkemuseum er for eksempel et av landets største kulturhistoriske museer med samlinger av bygninger og gjenstander, arkivmateriale og et omfattende historisk fotoarkiv.

Den musikkinteresserte bør oppsøke Rockheim som er Norges nasjonalmuseum for populærmusikk og ligger på Brattørkaia. Er du kunstinteressert er det også vel verdt å besøke Trondheim kunstmuseum som både stiller ut norsk og internasjonal kunst fra egne samlinger og ofte har samtidskunstutstillinger.

Hvis du ønsker å reise utenfor byen kan Orkla Industrimuseum, som ligger på Løkken Verk cirka syv mil sør for Trondheim, være et godt forslag. Der blir  industri- og arbeiderhistorien formidlet på en måte som både er informativ og spennende. Eller hva med å ta turen til Røros, hvor nærmest hele byen er et museum og hvor du både kan lære mer om gruvedriften i besøksgruva Olavsgruva, oppsøke Smelthytta verdensarvsenter og museum, eller være med på en byvandring og lære mer om Røros’ historie.

En oversikt over flere museer finner du på www.mist.no

En runde i byen

Du kommer nesten ikke utenom Nidarosdomen når du besøker Trondheim. Historien, størrelsen og arkitekturen gjør dette til en storslått opplevelse. Å rusle i Trondheims gamleby, Bakklandet som ligger ved Nidelva, er også en flott opplevelse. Her ligger små trehus tett i tett, samt kafeer, restauranter og spennende designbutikker.

Eller hvis du er litt sulten, hvorfor ikke besøke Egons restaurant i Tyholttårnet 124 meter over bakken? Restauranten roterer, så i løpet av en time har du fått sett hele byen i fugleperspektiv. En annen opplevelse, som kanskje ikke er like kjent, er utstillingen av 72 skulpturer som kalles  «Salamandernatten», og befinner seg i Sparebank1 Midt-Norges lokaler i Søndregate. Det er gratis inngang, men du må komme i bankens åpningstid for å se denne utstillingen med de tre meter høye skulpturene. De ble laget av Trondheimskunstneren Kjell Erik Killi Olsen til São Paulo-biennalen i Brasil i 1989, og ble gitt i gave til Trondheim kommune i 2007.

For øvrig anbefaler vi et dypdykk i nettsidene www.visittrondheim.no eller www.trondelag.com for mer informasjon om hva du kan gjøre, se og oppleve i Trondheim.


Neste artikkel