Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Sporløs ferdsel i naturen
Destinasjon Norge

Sporløs ferdsel i naturen

Foto: Harald Wanvik

Une Cecilie Oksvold forteller om sine favorittdestinasjoner, og oppfordrer flere til å ta ferden til de mer ukjente toppene i sommer.

Une Cecilie Oksvold

Hva er dine topp tre favorittdestinasjoner i Norge, og kan du dele noen spesielle opplevelser eller øyeblikk du har hatt som gjør dem til dine favoritter?

Mine topp tre favorittdestinasjoner i Norge må være Stryn, Senja og Aurland. Dette er steder som gir flust med muligheter, enten du ønsker å løpe i høye fjell, gå fine lavterskelturer og allikevel få fantastisk utsikt, eller bare finne en fin campspot og nyte naturen. Jeg glemmer aldri turen til Senja, en perle av et sted langt opp i nord. Dette var mitt første møte med midnattssolen, og til forskjell for naboen Lofoten, fikk vi vandre alene på fjellet, både på dagtid, og om natten.

Hva er noen av de mest utsatte eller sårbare stedene i Norge som du mener er viktige å verne, og hvordan kan reisende bidra til bevaring av disse områdene gjennom sine valg og handlinger?

Lofoten er absolutt et av de mest populære reisemålene i Norge, som gjør det ekstra sårbart og utsatt for slitasje og forsøpling av naturen. Det er lett å umiddelbart søke til de mest populære toppene som alle andre går, men det sliter også ned naturen mye, og ikke minst må du som regel gå i kø i fjellet. I fjor sommer valgte jeg derfor å søke til de mer ukjente toppene i Lofoten, og fikk med det fantastisk utsikt jeg kunne nyte alene på toppen, samt unngå å gå stier som allerede var svært slitte. Det er også viktig at når vi besøker slike populære destinasjoner – som alle andre steder vi reiser – at vi etter beste evne ikke gjør skade på naturen og etterlever sporløs ferdsel.

Jeg reiser mye rundt på tur, og jeg ser alt for mye dopapir, våtservietter (disse brytes ikke ned, men blir til mikroplast) og søppel slenge rundt, som ikke bare gjør det utrivelig, men som også er skadelig for både dyreliv og naturen vår. Når vi ferdes ute må vi huske å etterlate en campspot eller fjelltopp lik som den var før vi kom. Jeg har alltid hundeposer i lomma, som er perfekte til å ta med brukt dopapir og annet søppel hjem igjen. Jeg vil også oppfordre til å rydde etter andre som ikke er like gode, for det er til alles beste at naturen holdes så ren som mulig. Dette gjelder også etablering av bålplasser, som ikke bare er skadelig for naturen, men også kan være rot til skogbrann, spesielt nå når det er generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Så skal man fyre bål vil jeg absolutt anbefale å finne en allerede etablert bålplass, helst ved vann, og med steiner i bunn slik at man ikke lager skader i underlaget. En god huskeregel: Det eneste du skal etterlate i naturen er ditt eget fotavtrykk.

Hva er dine ferieplaner for sommeren 2024?

Sommeren 2024 ble litt annerledes for meg i år enn jeg hadde tenkt, så nå har jeg hele sommeren åpen og tenker å dra dit sola skinner. Å reise uten en plan er noe av det beste jeg vet! Da kan jeg ta rolige dager når det frister, og finne fine turer å gå når vær og vind tillater det.

Next article