Home » Destinasjon Norge » Sommeropplevelsene i Nord-Norge
Destinasjon Norge

Sommeropplevelsene i Nord-Norge

Slående utsikt. Fjellturene i Nord-Norge varierer fra hyggeturer til steinharde blodsmakopplevelser, men utsikt er garantert selv på småturer. Foto: Olav-Inge Alfheim/Frank Andreassen

Nord for polarsirkelen varer sommerdagene i uker og måneder, og gjør lokalbefolkning og gjester glade, energiske og lette til sinns. Bli med og nyt stemningen! I Nord-Norge er det et vell av aktiviteter, og den storslåtte naturen gir muligheter for fantastiske opplevelser enten det er vandring, sykkeltur, eller å se den flotte midnattssolen.

Midnattssol betyr at sola er over horisonten ved midnatt. Og resten av natta. Og hele dagen. Ved Nordkapp er sola oppe i over 1800 timer uten å gå ned. Vi snakker om uker og måneder med livgivende, varmende og herlig lys. Gjestene i det høye nord har fått det forklart, men tror det ikke før de får se det.

Siden Nordkapp er lengst nord i Norge, nyter Nordkapp midnattssola lengst, helt fra 14. mai til 29. juli. Midnattssola er imidlertid langt fra garantert i dette tidsrommet; kalde og varme havstrømmer i Nordishavet gir nemlig en del tåke i området. Så er det desto vakrere når sola står høyt over et bronse-
farget hav på en god dag. Formålet med å komme hit er imidlertid ikke sola, men at du har nådd til verdens ende.

Heftige sykkelmuligheter

Sykkel er en flott måte å utforske det nordnorske landskapet på, enten på bedagelig landeveistur eller på utfordrende terrengsykkel. Nedenfor følger tips til tre fantastiske turer, men det er langt ifra de eneste mulighetene der ute.

1. Terrengsykkel over Finnmarksvidda

Stisyklere kan trenge dypt inn i villmarka på Finnmarksvidda, et småkupert viddelandskap med krattvegetasjon nesten uten bebyggelse. Her sykles det på traktorspor, småstier, og av og til i veiløs lyng. Det overnattes på fjellstuer hvor badstua forestår hygienen. Turene tilbys i små grupper, og
egner seg best for dem som allerede har prøvd seg litt på terrengsykkel.
Kontakt GLØD Explorer for sykkel-
utleie og hele pakker.

2. Tromsø-Svolvær

Noe av det vakreste av nordnorsk ytterkyst og øyverden, slik som skjærgården ved Sommarøy, den bratte ytterkysten av Senja, sandstrendene og horisonten langs yttersiden av Andøya, og de spisse tindene på Austvågøya inngår i denne ukelange turen. Tre nasjonale turistveier bindes sammen, men biltrafikken er høyst begrenset. Mellom øyene går det ferge, og ruta følger fjæra, så det er ikke så mange bakker på turen. Turen selges som pakketur, men kan godt organiseres på egen hånd. Kontakt Norske Bygdeopplevelser for hele pakker.

3. Sykkeltur i Lofoten

Øyriket Lofoten er en skattekiste av dramatisk natur, fargerike fiskevær, gallerier, gode restauranter og morsomme aktiviteter. Avstandene mellom de interessante stedene er korte, og veien følger strandlinja. Kontakt gjerne Lofoten Aktiv, Reine Adventure for pakker og sykkel-
utleie i Vest-Lofoten eller Norske Bygdeopplevelser for hele pakker i Øst-Lofoten.

Foto: Olav-Inge Alfheim/Frank Andreassen

Flotte fjellturer

Fjellturene i Nord-Norge varierer fra hyggeturer til steinharde blodsmak-
opplevelser, men utsikt er garantert selv på småturer. Disse tre turene er blant våre favoritter, men det finnes en flott tur med utsiktsgaranti hvor enn du er i Nord-Norge.

1. Dronningruta i Vesterålen

Høyt over havet går ruta fra historiske Nyksund til det levende fiskeværet Stø, med den videst tenkelige havutsikta. Tilbaketuren går langs øde sandstrender. 900 høydemeter, 15 kilometer, litt småluftig her og der.

2. Tromsdalstinden i Tromsø

Seks-syv timer og 1238 meter stigning gir en fabelaktig utsikt over havet, Tromsø by og Lyngsalpene. Periodevis bratt og steinete, men ikke luftig. Kaffe på utekafe i Storgata etterpå.

3. Vandretur til Finnkirka

Fra Kjøllefjord går man over fjærende lyng i slake hellinger med utsikt over vide vidder og åpent hav, med Nordkapp i det fjerne, til et punkt hvor man ser ned på klippen Finnkirka. To-tre timer, tror ikke noen har målt høydeforskjellen.

Neste artikkel