Home » Destinasjon Norge » Reis kortere, reis saktere, opplev mer
Destinasjon Norge

Reis kortere, reis saktere, opplev mer

Dag Terje Klarp Solvang
Dag Terje Klarp Solvang
Dag Terje Klarp Solvang, Generalsekretær i Den Norske Turistforening. Foto: DNT

Du låser deg inn. Får fyr på peisen og henter vann. Begynner på middagen og ser stjernehimmelen fra vinduet. Morgenen etter venter det samme ritualet; få varme i hytta og kaffevann på kok.

Ett døgn på en hytte langt til skogs eller på fjellet byr på disse øyeblikkene. Strengt tatt kanskje de samme som i hverdagen. Men kaffemaskinen og panelovnen gir neppe den samme følelsen. På hytta er det tilbake til gamlemåten, du må ta deg tid. Derfor smaker en helt ordinær kopp te ekstraordinært når du først har båret inn vannet.

Flere fordeler med ferie på hytta

Tidligere i år offentliggjorde Lunds Tekniska Högskola i Sverige forskning som viste klimautslippene etter en natt på en av Svenska Turistföreningens hytter i fjellet, mot en natt i eget hjem. En hyttenatt tilsvarte 2,0 kilo CO2. En natt hjemme tilsvarte nesten dobbelt så mye; 3,8 kilo CO2.

Dette illustrerer at det å bruke ferie, fritid og helger i eget land betyr noe for avtrykket vi setter. Nordmenn er på reisetoppen i Europa, og vi elsker å oppleve nye steder. Vi har penger, tid og tilgang til billige flybilletter. Det får store konsekvenser for et klima som allerede er ute av balanse. Å legge fritid og ferie til eget land er en enkel måte å bidra til et bedre klima på.

Sett deg ned med et kart, lag en radius på x antall kilometer. Hvilke steder, topper, daler og hytter har du vært på? Jeg lover deg – du vil bli overrasket. Ved å bruke kortere tid på selve reisen til og fra, rekker du faktisk frem før sola går ned, eller bonusturen på avreisedagen før du vasker deg ut og låser hytta. Dersom vi klarer å reise saktere og kortere, gjør vi fremfor alt veldig mye godt for oss selv, men i en større sammenheng noe enormt viktig for klimaet.

Viser vei

Med over 550 hytter og 22.000 kilometer merkede stier tilbyr Den Norske Turistforening naturopplevelser for livet. Vi tar samtidig vare på den norske friluftstradisjonen i fjellet, skogen, langs kysten, i tettsteder og i byen. Å tilrettelegge for et enkelt friluftsliv på lag med naturen er det viktigste vi kan bidra med i et lavutslippssamfunn.

Hyttene våre viser vei. I Telemark planlegges 125 år gamle Mogen å «gjennoppstå» som en ren miljøhytte som på sikt skal produsere mer strøm enn den bruker. Rauhelleren på Hardangervidda faser ut dieselaggregatet ved å dekke tak og vegger med solceller. Iungsdalshytta er første hytta i DNTs historie der det meste av energibehovet på hytta dekkes av eget vannkraftverk. En av våre største hytter i Jotunheimen, Gjendesheim, har blitt plastfri og leier ut både ski – og turutstyr.

Nære og grønne opplevelser

Likevel er det transporten til og fra turene som står for de største utslippene. Der har DNT, som hver enkelt av oss, en vei å gå. Vår strategi for de neste fem årene slår fast at vi skal kutte reiser der vi kan, basere turer og arrangement på mest mulig grønn transport, og motivere medlemmene våre til å reise miljøvennlig.

For det er kollektivtransport og samkjøring som er kjøring for fremtiden. Mange av våre hytter kan du reise grønt til allerede, om det så er med buss, tog, båt eller t-bane. Men mer må til. Derfor har vi satt i gang «Grønn Tur», et nasjonalt tiårig program som skal endre kursen på hvordan vi reiser i eget land. Så langt samarbeider vi med 18 sentrale aktører innenfor reiseliv, friluftsliv og samferdsel. Vi har med oss blant annet Innovasjon Norge, Bane Nor, Statens Vegvesen, Vy, NHO Reiseliv og Virke.

Men det grønneste du kan gjøre er å gå for egen maskin. Let opp sammenhengende turruter der du kan gå fra den ene hytta til den andre. Det er en mektig følelse av uavhengighet å gå av toget eller bussen, ta opp kartet og sikte seg inn på første røde T. Finn frem passeren, slå en ring og se hvor langt du kommer.

Med ønske om en hvit vinter med nære opplevelser,

Dag Terje Klarp Solvang, Generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).

Neste artikkel