Home » Destinasjon Norge » Q&A: Une Cecilie Oksvold
Destinasjon Norge

Q&A: Une Cecilie Oksvold

Foto: Harald Wanvik

Vi har tatt en prat med fotograf og innholdsprodusent Une Cecilie Oksvold om favorittdestinasjoner og tips til folk som ferdes i naturen.

Une Cecilie

Friluftsfersking
unececilie.no

Hvilke tur-/reiseplaner har du til høsten?

Høsten er egentlig min favorittid på året! Jeg elsker de friske fargene naturen dekkes av, og den krispe lufta. Ikke minst slipper man som regel unna et rush av folk i fjellet, og får dermed naturen mer for seg selv. Denne høsten jobber jeg med å ferdigstille et bokmanus til boken min som slippes over nyttår, så jeg har ikke like god tid til å farte rundt og dra på tur i det vakre landet vårt. Men jeg håper på å få inn noen helger med besøk på DNT-hytter for et lite avbrekk og fjelluft.

Hva er dine topp tre norske destinasjoner?

1. Surnadal: Et variert område som byr på små og store eventyr i alle sesonger.

2. Innerdalen: Fantastisk fjelldal som innbyr til hyttetur, lavterskelturer, dagsturer, lengre vandringer og strabasiøse fjellturer. Noe for enhver smak, rett og slett.

3. Stryn og Loen: Et eldorado for lek og moro. Her er det fantastiske setre å besøke, korte og lange fjellturer og fantastisk asurblått vann. Du har også en stor lekegrind for klatring og sykling, luft- og vannsport.

Har du noen tips til folk som ønsker å komme seg ut i naturen?

Jeg er veldig glad i naturen, men merker meg at det er mer og mer søppel som oppstår nå som det er blitt mer populært med friluftsliv. Derfor tenker jeg det er fint å komme med noen oppfordringer til de som ønsker å bruke mer tid ute, så de kan bevare naturen på en god måte. I Norge har vi allemannsrett som gir oss mulighet til å ferdes mer eller mindre fritt i eget land. Med denne retten kommer også en plikt om å holde sporløs ferdsel. Den enkleste leveregelen her er at «når du ferdes i naturen skal du ikke legge igjen noe annet enn ditt eget fotavtrykk»

I praksis betyr dette at alt som tas med inn i naturen skal også med ut igjen. Dette gjelder også dopapir og spesielt våtservietter som jeg dessverre har funnet mye av den siste tiden. Disse brytes ned til mikroplast og er ødeleggende for naturen vår. Det er heller ikke spesielt delikat å komme til en rasteplass full av dopapir og i verste fall avføring.

Noen tips til turen

Gå på do minst 50 meter unna sti, rasteplass og rennende vann. Grav ned avføring, eller dekk med stor stein, og ta med papir hjem. Jeg bruker hundepose til slikt.

Fyr bål på allerede etablerte bålplasser. Om det ikke er i nærheten, kan du lage en ny med stein under og rundt slik at du ikke skader underlaget. Bruk kun død kvist, ikke sag ned friske trær.

Ha alltid med en søppelpose eller hundepose slik at du kan plukke med eget og andres søppel på tur.

Så lang tid bruker naturen på å bryte ned:

Plastflaske: 450 år
Glassflaske: mer enn 1 million år
Bleie: 450 år
Ølboks: 200 år (disse gir skarpe kanter som skader dyr)
Hermetikk: 50 år
Fiskesnøre: 600 år
Plastpose: 20 år.

Neste artikkel