Home » Destinasjon Norge » Q&A: John Hobberstad
Destinasjon Norge

Q&A: John Hobberstad

Foto: John Hobberstad

Hva er «Eventyrguttens» beste turminne fra Norge? Og hva anser han for å være hans topp tre norske destinasjoner? Vi har tatt en prat med John Hobberstad.

John Hobberstad

Eventyrer / Reiseblogger

Hvilke tur/reiseplaner har du til høsten?

Jeg går aldri lei av Norge, derfor er det ingen overraskelse at jeg også i år skal reise rundt i landet i min egenbygde bobil. Denne gangen skal jeg fokusere på Møre og Romsdal, et fylke jeg ikke har feriert så mye i før. Målet er å få tatt en del tinder nå før snøen kommer. Fargene som gjennspeiler seg i fjell og fjord er helt magiske nå på høsten. Og når vi snakker om farger, kan vi ikke la vær å nevne de knalloransje solnedgangene som står for tur. Det er lite som slår en solnedgang fra en fjelltopp i oktober.

Hva er ditt beste turminne fra Norge?

Som liten gutt tok foreldrene mine meg med til Jotunheimen for første gang, dette skulle vise seg å være starten på et eventyrliv. Vi dro til alle de kjente toppene, som Besseggen, Galdhøpiggen, Bitihorn og Glittertind. Jeg var ikke særlig vandt med så høye fjell og fikk virkelig satt meg selv på prøve. Å nå toppene, se utsikten og kjenne mestringsfølelsen, satte dype spor i kroppen. På bare en liten uke fikk jeg se spisse fjell, store fosser og et yrende dyreliv. Jeg kommer aldri til å glemme denne turen!

Hva er dine topp 3 Norske destinasjoner?

Med et land fullt av unike destinasjoner, syns jeg alltid dette spørsmålet er vanskelig å svare på. Etter litt grubling, har jeg likevel valgt meg ut tre reisemål som skiller seg ut iført høstdrakten sin.

  • Finnmarksvidda
    Et enormt område som byr på det vakreste høsten har å by på. Fargespekteret eksploderer på vidda! Her finnes mange fine stier, men det er også gode muligheter for å bevege seg utenfor stinettet, ettersom vidda er stor, flat og lettgått. Perfekt sted for en natt i telt, med reinsdyr i horisonten og fargerike solnedganger i skyene.
  • Dovrefjell
    Midt mellom alt ligger nasjonalparken, Dovrefjell. Et område som byr på det beste av norsk natur. Med flate «viddeområder» og høye fjell. Her er det mye natur på et lite område. Er du heldig, møter du kanskje på moskus også!
  • Ryfylket
    Ikke så langt fra der jeg selv er født og oppvokst, ligger et av Norges fineste områder. Full av fine rødmerkede stier, urørte fjell og fine DNT hytter. Det gjør destinasjonen til et perfekt «hytte til hytte» mål. Turene i Ryfylket byr på spektakulære utsikter fra nord til sør, øst til vest. Området egner seg bra for de som liker litt bortgjemte perler, dårlig dekning og naturrike opplevelser.

Har du noen tips til folk som ønsker å komme seg ut i naturen?

Dørstokkmila kan være lang, men med en god belønning på lur er det lett å krysse over den. Selv bruker jeg bål og bålmat som en sterk pådriver for å komme meg ut, selv om jeg må ha på ull og ikke alltid ser sola. Det finnes nemlig ikke grenser for hva en kan lage på bål! S´mores, sjokoboller, kanelboller og pai med selvplukka bær er mine favoritter når jeg skal på tur, selvsagt lager jeg det på bålet til lyden av knitrende vedkubber og vinden mellom trærne.

Turen trenger heller ikke være veldig lang, toppen trenger ikke være målet.

Det er opplevelsene du skaper på tur, som setter de dypeste sporene i deg. Stopp opp, se deg rundt og ta inn naturens mange fine høstfarger. Du finner også mye spennende ute på tur, som planter, trær, dyr og bæsj av ulike slag. En gylden mulighet til å lære noe nytt om naturen vår. Noe så sært som å ta bilder av ulike bæsjer, for å så google deg frem til hvem som har lagt den fra seg, gjør opplevelsen mye mer spennende.

Har du noen tips til sporløs ferdsel?

Å ta vare på naturen vi har, er en noe av det viktigste vi kan gjøre på tur. Unngå «bruk og kast» som engangsgrill og engangsbestikk. Du sparer deg selv for mye søppel om du klargjør mat o.l hjemme før du drar og tar med ferdig oppkutta ingredienser i en matboks eller to.

Skal du fyre bål, kan du med fordel bruke samme sted som den før deg – om det er en tydelig bålgrop der du er. Dette er en enkel måte å ta vare på fjellet, skogen og naturen rundt oss.

Neste artikkel