Home » Destinasjon Norge » Opplev Nord-Norge: – Hos oss har vi aktiviteter for alle
Sponset

Nordlys, hvalsafari, fisketurer i midnattssol og fantastiske toppturer er noe av det som lokker mennesker fra hele verden til XLyngen.

I den nordlige delen av Lyngsalpene finner du familiebedriften XLyngen. Siden 2004 har de drevet med naturbasert reiseliv. 

– Hit kommer folk fra hele verden, og rundt 99 prosent av våre gjester kommer fra andre land enn Norge, sier Laila Anita Westby hos XLyngen. 

XLyngen har overnatting til 42 personer i rorbuer og leiligheter. På restauranten serveres fantastisk lokalmat, som reker, fisk, elg og rein, samt bær plukket like i nærheten. 

– Brødet baker vi selv, og det er et mål at de som kommer til oss skal ha kjent smaken av stedet de har besøkt. Det er for øvrig også mulig å tilberede dagens fangst etter fisketurer eller annet på eget kjøkken, sier hun.

Nordlysturer og hundekjøring

XLyngen er et reisemål som passer for alle – venner, par og familier. Her gjennomføres også konferanser hele året. Konferanserommet har plass til 30 personer, og med store vinduer og hav på alle kanter er dette i seg selv verdt et besøk. 

– Hos oss finnes aktiviteter for folk i alle aldre. Om vinteren er det nordlysturer som er det store trekkplasteret, og det er også mange som kommer hit for å gå på ski- eller trugeturer, eller se hval. Hundekjøring og snoscootersafari er også populære aktiviteter, sier hun.

Lyset i området er ifølge Westby helt fantastisk om vinteren.

– Når det er helt svart rundt deg og du har nordlyset på himmelen, er det eventyraktig her. Det er også et unikt lys i den perioden vi ikke har sol om vinteren. Det må nesten oppleves, sier hun. 

Om vinteren er det nordlysturer som er det store trekkplasteret, men det er også mange som kommer hit for å gå på ski- eller trugeturer, eller se hval. Foto: XLyngen

Lange sommernetter

Også sommeren er en fin tid å besøke XLyngen. Midnattssolen er med på å lokke mange turister til nord, og det er ikke rart. Med lange, lyse sommernetter ligger alt til rette for fine dager og netter med fiskestangen på fjorden.

– Her får stort sett alle fisk, og den arktiske fisken er av svært god kvalitet. Hos oss kan man leie båt og fiskeutstyr, og trenger man hjelp til å filetere fisken, kan vi lære bort det også, sier Miriam Johansen hos XLyngen.

Du kan også booke en fiskeferie, der alt blir lagt til rette for deg. Torsk, sei og kveite venter praktisk talt rett utenfor døren, og med på kjøpet får du et rikt fugle- og dyreliv.

Fantastisk terreng

Etter fisketuren er det muligheter for å gå i fjellet, plukke bær og sopp eller bare nyte den nordnorske naturen.

– Det er alltid noe å finne på her, og naturen er vill og vakker. Vi er ikke så mange mennesker som bor her i Nord-Norge, og vi deler gjerne opplevelsene med dem som vil komme og besøke oss, sier Johansen.

Hun forteller at de med et variert terreng kan tilby turområder for alle. Både dem som vil klatre i fjellet, og dem som vil gå langs kysten eller elven.

– Vegetasjonen er lav, og det gjør at det er enkelt å vandre her. Samtidig er det veldig frodig og flott, sier hun.

Flottere enn på bilder

Naturen og opplevelsene er to gode grunner til å besøke XLyngen. Klimaet er en annen.

– Veldig mange blir overrasket over hvor fort været skifter her nord. Du kan oppleve regn, vind, snø og sol på en og samme dag, sier Westby.

Den blankstille fjorden som ligger og innbyr til fisketurer, kan raskt forandre seg, og dette er det mange turister som aldri har vært med på før.

– Tilbakemeldingene vi får er at det er veldig vakkert her. Ikke sjelden får vi høre at det er enda finere enn det så ut som på bildene. Dette er det jo helt klart hyggelig å høre, avslutter hun. 

Familiebedriften XLyngen startet i 2004. De driver med naturbasert reiseliv, og er lokalisert i den nordlige delen av Lyngsalpene.

Les mer og book opphold på xlyngen.no

Av Katrine Andreassen

Neste artikkel