Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Oppdag Namdalskystens skjulte perler: Sykle, padle og la deg forbløffe av naturens underverker
Sponset

Namdalskysten, som strekker seg fra Flatanger i sør til Leka i nord, har tusenvis av øyer, vakre kritthvite strender og en fantastisk natur. Dette gir unike opplevelser for de som elsker å utforske sjølivet.

— Det å utforske Namdalskysten med båt, fiske eller kajakk gjør opplevelsen unik. Det finnes over 10 000 øyer og skjær i området, noe som gjør at en kan finne de helt spesielle plassene om man ønsker å ta seg en pause og nyte det unike landskapet, sier Christian Haugerøy, som i ti år har drevet Explore Ytre Namdal, et selskap som spesialiserer seg på opplevelsesturer med kajakk i området. 

Noe for enhver

— Det er over 50 anbefalte padleruter ved Namdalskysten som varierer i lengde og vanskelighetsgrad. Dette gjør at det finnes ruter for alle, uansett erfaring og ferdighetsnivå, fastslår han og opplyser at rutene kan være så korte som noen få kilometer langs land, eller så lange at man tar turer mellom øyene med lengre strandhugg eller overnatting underveis.

— Det å oppleve stillheten og være i ett med elementene mens man lydløst glir gjennom det krystallklare havet, er noe av det beste med kajakkturene våre. Jeg tør påstå at Namdalskysten er like fint som Helgelandskysten, legger Haugerøy til og opplyser at lengre turer, bestående av fiske og matlaging med kokk, også er et alternativ Explore Ytre Namdal tilbyr.

— Hva slags reaksjoner har du fått fra de som tar turen hit?

— Det er mange som trekker frem stillheten og roen av å være her som et høydepunkt. Du er  på mange måter helt alene og kan nyte privilegiet av å ha en strand helt for deg selv. 

Øyhopping med sykkel

Men området gir også muligheter for utforskning og øyhopping på to hjul – blant annet gjennom Landnãmsvegen. Landnãmsvegen er kallenavnet på veistrekningen mellom fiskeværet Abelvær og Rørvik i Nærøysund. Dette en nydelig sykkeltur som strekker seg over 37 kilometer med flere sjarmerende stoppesteder langs veien.

Geologiøya Leka, også kjent som Norges geologiske nasjonalmonument, er også velegnet for sykkeltur. Turen rundt øya er 28 km og byr på utrolig landskap som du ikke finner andre steder i Europa.

Ramsalt kysthistorie

Samtidig tilbyr Namdalskysten mye mer enn bare sjøliv og øyhopping. Om det er kulturopplevelser du er på jakt etter, er Kystmuseet i Rørvik, cirka to timers kjøretur fra Namsos, noe å anbefale. Gjennom utstillinger i en av norskekystens mest spektakulære byggverk – Norveg – og i Bryggerekka i byen, får du et spesielt innblikk i Namdalskystens 10 000 år lange historie.

Fra mai til august hvert år, har du også muligheten til å bli med på spennende, guidede turer med båt i regi av Kystmuseet for å lære mer om sjømathistorien og moderne havbruk. Turene går til det historiske fiskeværet Sør-Gjæslingan.

Reiseruter og tips i Namdalen

Her finner du reisetips og forslag til reiseruter i friluftsregionen Namdalen i Trøndelag. Hva med en helgetur fra Trondheim? Eller en vakker omvei på tur nordover?

Opplev villmarken i Namdalen: En helgetur for eventyrlystne familier

Foto: Marius Rua Buckethaus

Hvis du ønsker en helg med naturopplevelser og kvalitetstid med dine kjære, anbefaler vi en tur til Namsskogan. Her kan du utforske villmarken rundt Børgefjell nasjonalpark og nyte spennende eventyr sammen.

Lengst nord i Namdalen, ved grensa til Nordland og med ei arm inn i Børgefjell nasjonalpark, finner du Namsskogan kommune. Rundt halvparten av utmarksarealet i kommunen er statsgrunn og størsteparten av dette er statsallmenning. Også nabokommunene Røyrvik og Lierne har store utmarksområder. Dette gjør området til et eldorado for friluftsliv, villmarksopplevelser, jakt og fiske – enten om du er her for deg selv, eller ønsker å dele opplevelsen sammen med resten av familien.

— Mange kjenner området fordi de har kjørt E6. Imidlertid ligger de fineste perlene utenfor hovedfartsårene, og disse kan nås gjennom skogsbilveier, sier Sissel K Grongstad ved Namskogan Fjellstyre, som forvalter og tilrettelegger for storviltjakt, småviltjakt og fiske på statsallmenningene i området. 

— I Namsskogan finnes det 800 fiskevann, inkludert to store vassdrag som Namsen og Tunnsjøelva, og her kan du få stor og fin ørret. I tillegg finnes det en rekke fossefall og idylliske kulper som er perfekte for bading, legger hun til, og opplyser at områdets fine natur, samt rolige og fredelige atmosfære er det som oftest blir trukket frem som det beste med å være i Namsskogan.

Utleiehytter for familien

Namsskogan grenser til Nordland og du kan vandre inn mot Børgefjell nasjonalpark fra Smalåsen like ved E6. Følg blant annet den klopplagte stien som til slutt vil føre deg til Namskroken hvor du kan overnatte på en av de 16 hyttene som kan leies via Namsskogan Fjellstyre. Noen av hyttene har strøm og moderne fasiliteter, mens andre er ekte villmarkshytter hvor du kan overnatte året rundt, enten som en del av en lengre vandretur eller skitur. Flere av hyttene har unik plassering, er lett tilgjengelige for barnefamilier, og gir ypperlig utgangspunkt for bålkos og enkelt friluftsliv.

Familieparken for adrenalinkick

For familier som tar turen hit er det også flere andre opplevelser; I Namsskogan Familiepark & Hotell kan man oppleve flere nordiske dyr, og i parken finner du mange aktiviteter som passer både for voksne og unge besøkende. Utforsk din indre akrobat i deres 300 meter lange zipline eller i klatreparken.

Fakta om Namdalen

Namdalen ligger i Trøndelag fylke, i Midt-Norge.

Navnet Namdalen kommer fra elva Namsen som renner gjennom regionen og er et yndet reisemål blant laksefiskere.

Namdalen har en variert og vakker natur, med fjell, skog, elver og fjorder. Blant de mest kjente naturattraksjonene er nasjonalparkene Børgefjell og Lierne, geologiøya Leka, Namsskogan familiepark og Namsen.

Området er kjent for sin gode matproduksjon, spesielt innenfor sjømat og kjøtt. Rundt om i regionen finnes det flere gårdsbutikker og spisesteder som tilbyr lokale og økologiske produkter. Namdalen har et areal på omtrent 11 800 kvadratkilometer og det bor 34 000 mennesker i regionen. Namsos er den største byen.

Les mer på visitnamdalen.com

Av Kristian Fabrizio

Next article