Home » Destinasjon Norge » Norge – et mangfoldig ferieland
Destinasjon Norge

Norge – et mangfoldig ferieland

Foto: Hattvika Lodge

Reiselivet i Norge er variert, kreativt og serviceinnstilt. Norge er kort og godt et ferieland for alle, som byr på utrolig flotte opplevelser. Enten du planlegger påskeferien, en vårlig langhelg eller sommerferien i eget land, finner du noe som passer for deg.

New York Times trakk i januar frem Tromsø som ett av de stedene i verden som man bør besøke i 2023, og det er jeg helt enig i. Tromsø er en by som har alt, nærhet til naturen, fantastiske nordlysopplevelser, shopping og svært gode restauranter og et aktivt byliv. Det er ikke uten grunn denne byen kalles Nordens Paris. Tromsø er dessuten et perfekt utgangspunkt for å besøke Xlyngen som tilbyr fantastiske naturopplevelser som toppturer, snøscootersafari, trugeturer og nordlysturer, i tillegg til innholdsrike fiskeferier i sommerhalvåret. Hvis du skal besøke Lyngen vil jeg også anbefale å overnatte i glassiglo hos Lyngen North med utsikt rett ut i Lyngenfjorden og Lyngsalpene. Et magisk og annerledes overnattingssted enten det er nordlyssesong eller midnattssol.

Et fredelig sted i en urolig verden

Når jeg først er inne på lyset i nord kommer jeg heller ikke unna Svalbard. Ta en tur dit nå i sesongen som kalles solvinter, fra mars til midten av mai. Dagslyset begynner å komme tilbake, og aktiviteten og energinivået øker. Bli med på storslagne polareventyr og arktisk turliv, eller nyt livet i verdens nordligste bysamfunn i Longyearbyen. Sjekk ut Visit Svalbard for et mangfold av aktiviteter.

Bodø er en annen by som både har et godt tilbud og er et perfekt utgangspunkt for andre opplevelser. Bodø er Europeisk kulturhovedstad i 2024, og har masse spennende å by på. Herfra kan du også reise ut til Hamarøy og Tranøy Fyr med skulpturvanding, fjellturer og kunstgalleri. Eller om du vil finne roen ute i havgapet i Steigen på vakre Naustholmen. Det er ikke uten grunn at de kaller seg «et fredelig sted i en urolig verden». Dra hit på en kajakk- og blues-helg, yogahelg eller ta våttkort. Naustholmen er også trukket frem av CNN som en av fem europeiske øyer hvor man virkelig kan finne roen i 2023. Fra Bodø har du også en fin inngangsport til populære Lofoten. Besøk gjerne det lille fiskeværet Ballstad og bo i rorbuene på Hattvika Lodge.

En rekke akvititeter hele året

Trøndelag og Trondheim er Norges matmekka. Trøndelag var Europeisk gastronomiregion i 2022, så legg turen til Trondheim – her er det utallige muligheter av fantastiske restauranter. Hvis du vil ha en spesiell opplevelse vil jeg også anbefale et besøk på Stokkøya sjøsenter; bo under bakken i deres spesialbygde leiligheter eller nyt dagen i strandbaren.

Legg turen til Bergen og Opus XVI Hotel, som er drevet av familien til Edward Grieg. Her får du et innblikk i den kjente komponistens liv og virke, og i hotellets restaurant kan du nyte al a carte-frokost med levende musikk fra studenter på Norges musikkhøgskole, eller en nydelig Afternoon tea.

Jeg kommer naturligvis ikke unna å anbefale et besøk i min egen hjemby, Ålesund. Uteguiden AS er et fantastisk guidefirma som holder til flere steder på Sunnmøre, og tilbyr en rekke aktiviteter hele året. Her finner du noe for alle som ønsker å være litt sporty i ferien, enten du vil på topptur, frikjøring, trugetur, juving, havkajakk, SUP eller sykkel. Etter en aktiv dag smaker det godt med bacalao på XL Diner.

Tilbud for enhver

I Geiranger kan dere bli med Bonseye ut på sightseeing på Geirangerfjorden med ribbåt eller opplev de mektige fjellene rundt Stryn og Loen med et opphold på Hotel Alexandra. Her kan dere ta Norges letteste topptur med en tur opp med Loen skylift. Dette passer for alle.

Til slutt vil jeg trekke frem hovedstaden vår som virkelig er blitt en storby med tilbud for enhver. Det er ikke uten grunn at Oslo er blitt en populær ferieby både for nordmenn og utlendinger. I tillegg til en rekke museer, festivaler, gode restauranter og barer er også Oslo blitt en ekte badeby. Hele året kan det bades fra de mange flytende badstuene langs Oslofjorden. Book på Kok og hopp i fjorden, uansett temperatur. På SALT kan dere også nyte et forfriskende bad og varm badstue, i tillegg til mange spennende kulturopplevelser og festivaler. Her tilbys også streetfood, eller du kan leie bålplass og kjøre god norsk turstil med grill-dine-egne-pølser-pakken. Moro for liten og stor. Nyt ferielandet Norge.

Av Hilde Nordlund, NHO Reiseliv

Neste artikkel