Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Mat- og drikkeopplevelser innerst i Hardanger
Sponset

I Ulvik i Hardanger finner du Brakanes Hotel. Her er både sideren, råvarene og opplevelsene fra én og samme bygd.

Historien om hotellet begynte i 1860, som en skysstasjon i Ulvik. Siden har hotellet, som inngår i De historiske, vært gjennom flere eierskap, om- og påbygginger, så vel som gjenreisning etter brann.

– Turisttrafikken økte kraftig utover 1800-tallet, og hotellet skulle snart vise seg å bli en populær destinasjon der gjestene virkelig fant roen, med utsøkte mat- og drikkeopplevelser i avslappende omgivelser. Etter at hotellet brant helt ned under siste verdenskrig, var det bare en gammel kiste og en rosemalt gulvklokke igjen av interiøret, forteller dagens hotelldirektør, Trine Utne-Bacorn.

Trine Utne-Bacorn

Direktør på Brakanes Hotel i Ulvik

Opplevelser

Det ble fort klart at hotellet måtte gjenreises, siden det var en av hovedårsakene til at folk besøkte Ulvik. I mai 1952 sto nye Brakanes Hotel klart, med 44 rom og 124 senger. I dag har det 143 rom.

– Det er et stort hotell i en liten bygd som vår. Vi ligger ekstremt idyllisk til, langt fra byens kjas og mas, men likevel bare ti minutter unna Hardangerbroen. Folk besøker Ulvik som en destinasjon, ikke på gjennomreise til Oslo eller Bergen, så vi legger stor vekt på at hotellet ikke bare er et sted å sove. Her satser vi på opplevelsesturisme, med sterk hovedvekt på mat og drikkebesøk på sidergårder, fjellturer eller Olav H. Haugesenteret, og mye mer, fortsetter Trine.

– Vi har tre siderproduserende gårder, bare her i Ulvik, som er en «industri» som virkelig har tatt helt av. Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at nesten alle gjestene våre avlegger dem et besøk, om det bare er for visittens skyld eller handel og omvisning, enten de er på helgetur, er bryllupsgjester eller konferansedeltagere. Men uansett hva de er her for, er de sammen, fra innsjekk til utsjekk.

Foto: Ørjan Solheim
Foto: Brakanes Hotel
Foto: Brakanes Hotel

Uforglemmelig

– Akkurat det er noe som er spesielt for oss. Vi ser jo at samholdet mellom gjestene er et helt annet enn på de større byhotellene. Vi har pusset opp en god del av rommene og fasilitetene. Det har jo ikke vært så lett å drive hotell etter pandemien, så vi tar ett steg om gangen, for eksempel med en badestamp og sauna i fjordkanten. Like deilig, enten det er solskinn eller gråvær, med litt sider i glasset og storslått natur attåt.

– Vi ligger kanskje litt utenfor allfarvei, men minnene gjestene sitter tilbake med varer desto lenger, med et i særklasse sterkt fokus på mat og drikke. I går ble det tilberedt et kulinarisk høydepunkt på kjøkkenet, et seks-retters måltid som høstet veldig mange lovord, og jeg håper riktig mange velger å unne seg et opphold. Jeg tror det i så fall blir et de sent vil glemme, avslutter direktøren.

Opplev Hardanger på sitt beste

på Brakanes Hotel

Av Jarle Petterson

Next article