Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Magisk høststemning på Lindesnes
Sponset

Har du noen gang besøkt Lindesnes fyr? Da er sannsynligheten stor for at du har vært der om sommeren mens fyret har vært avslått. Men visste du at fyret er åpent hele året, og at du kan få oppleve fyret i drift på høsten og vinteren?

– Å besøke Lindesnes på kvelden når fyret er tent, er en helt spesiell opplevelse. Det er magisk her på denne årstiden, sier direktør Espen Frøysland.

– Å få oppleve lysstrålene som sveiper gjennom kvelden og natta, akkurat som de har gjort siden midten av 1800-tallet, uavhengig av fred, krig, storm og stille. Når man ser fyret i drift, får man en annen forståelse av hvorfor fyret ligger på sydspissen i Norge, sier han videre.

Besøk Lindesnes fyr allerede idag!

Gå ikke glipp av tåkeluren som går hver søndag kl 12.00!

Fyrvokterens ensomme tilværelse

Dersom du ikke er spesielt glad i kø, er du heldig. Det er mindre folksomt på fyret når sommerturistene har dratt hjem, og man slipper køen i trappa. Det er nesten så man kan kjenne litt på ensomheten som fyrvokterne har opplevd gjennom historien. Værturisme er også populært på Lindesnes i høst- og vinterhalvåret. Er du heldig, får du med deg både vind og bølgebrus. 

– Det er så herlig å komme opp på fyret og virkelig kjenne kulingen og rufseværet. Så kan man gå ned i fjellhallen og få varm kakao og suppe etterpå, sier Frøysland.

Det er også mulig å overnatte på fyret. Da kan man risikere å sovne til solnedgang og våkne til sterk vind og vær.

Lindenes fyr linse
Foto: Lindesnes fyr

Samme linse som i 1854

– Jeg tenker på hvordan stedet var da linsen kom til fyret på midten av 1800-tallet, sier Frøysland.

– Resten av kysten var helt mørk. Dette var det mest high tech man kunne finne på Agderkysten. Det var nok enda mer fascinerende for innbyggerne den gangen, sier han.

Linseapparatet er det samme som er i bruk i dag. Det får du høre mer om på omvisningen. Både fyret og fyrmuseet er åpent hele året. Det er også åpen servering, turstier og utstillinger. Tåkeluren går hver søndag klokka 12.

– Dersom man har mulighet til å besøke Lindesnes utenom sommersesongen, er det virkelig en opplevelse. Jeg vil anbefale det på det varmeste, sier Frøysland.

Tekst: Marte Frimand

Next article