Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Leser Donald sammen hver kveld
Sponset

– Om man legger inn vanen med å lese ti minutter før legging, sover barna mye bedre etterpå, forteller mamma og lærer Maja Dahl Evensen.

Familien på fire, som bor i Asker, har abonnert på Donald i mange år.

– Victor (8) fikk abonnement av morfar da han fylte tre, og siden har vi lest Donald stort sett hver eneste dag, sier mamma Maja.

– Det er morsomt når Donald blir så sint at han blir rød i fjeset og sier «Snerr!», forteller Victor.

En av Victors favoritthistorier for tiden, er når Donald klager på at Ole, Dole og Doffen sitter så mye med mobilen. Leona (5) elsker krimgåtene.

– Humoren til Donald er kul, han gjør så mye feil at vi får latterkrampe hele tiden. En gang ble han sint på en plante, fordi han mente den forstyrret han med å vokse. Og en annen gang lagde Donald popkorn til middag til Ole, Dole og Doffen, for han var så opphengt i sosiale medier at han ikke hadde tid til å lage middag, sier Victor.

– Hele familien elsker humor, og da er Donald midt i blinken. Donald har gitt barna motivasjon til å lese mer for seg selv også, forteller mamma Maja

Hele familien elsker humor, og da er Donald midt i blinken. Donald har gitt barna motivasjon til å lese mer for seg selv. Foto: Egmont-Donald Duck

Donald er perfekt når man skal starte å lese

Lesingen til begge barna har utviklet seg enormt, takket være Donald, forteller mamma Maja.

– Tegneseriene har ikke så mye tekst av gangen, så Donald er perfekt når ungene skal lære seg å lese. Vi kan stoppe opp og snakke om hva som skjer og hva vi tror vil skje. Var det lurt det fetter Anton gjorde nå? Eller hvorfor tror dere Skrue sa det han sa? Donald-historiene er fine utgangspunkt for gode diskusjoner.

Hun er selv lærer og svært oppmerksom på hvor viktig det er å få opp lesemotivasjonen.

– Leona (5) kjenner igjen bokstaver og noen få ord. Og så forklarer vi ord og begreper underveis mens vi leser sammen. Noen av de ordene vi har snakket om i det siste, er assistanse, fangevokter og komfortabel.

– Jeg kan også finne på litt hva de sier selv, og så liker jeg innmari godt krimgåtene. Kanskje Mikke eller Donald skal finne en tyv eller en spion? Jeg prøver å lese litt selv før jeg begynner på skolen, og det går fint, forteller Leona.

Hyggelig leserutine ved leggetid

Hele familien er enig i at kvelden er den aller beste tiden å lese Donald.

– Det er så verdifullt å roe seg ned med å lese ved leggetid. Ofte hører jeg at det ikke er tid til å lese, for det er så mye annet, trening og sånt. Men om man legger inn vanen med å lese ti minutter før legging, sover man mye bedre etterpå, mener mamma Maja.

Donald-redaktør Marius har vært Donald-frelst helt siden han var liten og leste bladet for lillebroren sin på sengekanten hver kveld. Foto: Egmont-Donald Duck

Kveldslesetips fra redaktøren

Her er Marius sine fem grunner til hvorfor Donald-kveldslesing er bra

1. Perfekt å roe seg ned med
Hverdagen er full av aktivitet og støy. Derfor er det så fint å kunne bruke kveldsstunden til å koble skikkelig av. Både små og store trenger å roe seg ned før man skal sove. Sengekantlesning på kvelden er en perfekt måte å avrunde dagen på. Gjør stunden til en koselig, ikke-digital kveldsvane! Ingen tvil om at barna sover bedre etter en rolig lesestund.

2. Barna blir glade i å lese senere i livet
Koselige og morsomme høytlesningsstunder gir barnet positive leseerfaringer. Barna vil forbinde lesing med trygghet og glede, noe som legger et solid grunnlag for et livslangt og godt forhold til lesing.

3. Utvikler fantasi, kunnskap, språk og konsentrasjon
Donald-historiene rommer så mye. Fortellingene er fantasifulle, figurene er gjenkjennbare arketyper og språket inneholder mange nye ord og begreper. Noen ganger kan bladene inneholde ting barna ikke forstår, da kan det være fint med en voksen som kan forklare. Historiene er av erfaring veldig gode utgangspunkt for interessante diskusjoner med barn

4. Fin rutine
Barn liker ting som gjentar seg. Å vende tilbake til Andeby og de kjente figurene hver kveld gir barna et fint og trygt pusterom i hverdagen.

5. Bli bedre kjent med barnet ditt
Å lese sammen en fin måte å bli bedre kjent med barnet ditt på! Hvor ofte har dere egentlig tid til å sette dere ned i ro og mak og gjøre noe sammen, bare dere?

Gjør som Marius – les Donald for barna dine du også.

Next article