Home » Destinasjon Norge » Lek og kos for hele familien
Sponset

I Foldvik Familiepark rett utenfor Stavern, kan både liten og stor leke og kose seg sammen uten kjas og mas. Her finnes over 40 attraksjoner, alle slags tradisjonelle gårdsdyr, og masse morsomme aktiviteter, som å hoppe i høyet, plaske i plaskedammen og ake i akebakken.

I Foldvik Familiepark eksisterer verken stress, tidsklemme, lange køer eller kjøpepress. Når foreldre forlater parken etter en hyggelig dag, skal de ha mer energi enn når de gikk inn i den. På gårdsområdet finnes alle slags tradisjonelle gårdsdyr, i tillegg til fire snåle, kysseglade lamaer og tre søte alpakka-frøkner; Trixi, Ninja og Serina.

Alpakkaene er helt nye hos oss, og de er veldig morsomme. Når det er varmt, elsker de å leke i vannsprederen, og de kommer gjerne bort og hilser på gjestene, sier daglig leder, Helene M. Foldvik.

Fra jordbæråker til familiepark

Da Sigmund Foldvik, som driver gården i dag, vokste opp, hadde de store jordbæråkre med selvplukk på gården. For at barna skulle ha noe å holde på med mens foreldrene var på selvplukk, rigget foreldrene hans til med lekeapparater og kanininnhegninger i hagen. Tilbudet ble veldig populært, og ble flyttet til baksiden av gårdstunet hvor det fortsatte å utvikle seg.

Da Sigmund overtok gården i 1997, oppdaget han fort at dette hadde blitt en så stor utgift at han ikke kunne klare å betjene denne lille parken. Han måtte derfor ta et valg om fremtiden til dette tilbudet og valgte å gi det et løft for å kunne drive tilbudet kommersielt. Foldvik Familiepark var dermed en realitet, og har blitt bygget stein på stein i årene etterpå, frem til i dag. Den nyeste steinen blir forhåpentligvis lagt i sommer med shuttlebussen Foffaekspressen. Den vil kjøre langs hele kyststripen og plukke opp gjester som skal besøke parken.

Kappkjøring med tråkkebiler

For de minste er høyhopping og de elektriske traktorene et høydepunkt. Blåtass, broren til Gråtass, står også på tunet. Plaskedammen er absolutt verdt et besøk. Der er det 30 grader i vannet, og barna kan leke i timevis uten å bli kalde. I sommer er det planlagt vannsklier, fem store sklier i et klatrestativ med store vannbøtter som velter vann over de badende barna, og tre barnesklier.

De litt eldre barna kan suse rundt på X-Cross-banen i kule tråkkebiler. Kanskje blir de voksne med på kappkjøring? Det finnes også en mindre bane med mindre biler der de minste kan kjøre.

Sagnet om edelstensgruva

Sigmunds bestefar, Jens Pettersen Foldvik, hadde i sin barndom hørt et sagn som fortalte at det skulle være en skatt på Foldvik – en skatt i form av edle stener. Jens satt ofte og drømte om å finne skatten, mens han hamret inn sine initialer i fjellet. Disse kan du se på fjellet den dag i dag.

Sagnet ble fortalt til Sigmunds far, og videre til Sigmund selv. Da Covid-19 kom til landet, ble fremtiden på gården med ett mye mer usikker. Sigmund nevnte for Foffa at jammen hadde det nå vært fint om denne skatten virkelig fantes. En dag kom Foffa løpende og sa at han endelig hadde funnet ut hvor skatten var, og plutselig hadde Foldvik sin helt egen edelstensgruve med både rubin, safir og larvikitt. Denne skatten vil Foffa gjerne dele med gjestene. Kanskje du også finner en skatt?

Kan grille egen mat

Man blir sulten av å være i aktivitet. Gratis gassgriller står til utlån, og bord og paviljonger står rundt i parken. Ellers kan man kippe av seg skoene og slenge seg ned på de svære gresslettene.

– Lommeboka skal få ligge langt ned i bagen. Vi skal kun tjene penger på inngangsbilletten, sier Helene, og legger til:

– Vi ønsker å skape gode minner for både gjestene, ansatte og dyrene. Det gjør vi ved å tilby jordnær og ekte gårdsidyll helt fritt for stress, tidsklemme, lange køer eller kjøpepress.

Et eldorado der barn og voksne har det gøy sammen

SESONGÅPNING 18.05.2023

Av Marte Frimand

Neste artikkel