Home » Destinasjon Norge » Norsk natur står hjerte nærmest
Destinasjon Norge

Norsk natur står hjerte nærmest

Fra og med neste sesong i Farmen Kjendis er det Sjåstad Christiansen som vil komme ridende inn til gården, noe hun storgleder seg til. Foto: Privat

For Tiril Sjåstad Christiansen er ingenting bedre enn å vandre langs norske vidder, og bestige nostalgiske topper.

Tiril Sjåstad Christiansen er for folk flest kjent for hennes karriere som freestylekjører, men gjorde seg også bemerket som en sjarmerende TV-personlighet da hun gikk til topps i Farmen Kjendis. Nå legger geilojenta twintip-skia på hylla, og tar over stafettpinnen til Gaute Grøtta Grav, og realiserer samtidig den langvarige drømmen om å jobbe i TV. Men selv om hun fremover blir å se på skjermen, er hun innerst inne en real fjellgeit som bestandig har foretrukket norsk natur framfor noe annet.

— Hele oppveksten har vært ekstremt påvirket av mye aktivitet, noe jeg i bunn og grunn kan takke mine foreldre for. De er over gjennomsnittet aktive, og elsker all form for aktivitet. Ikke minst er de turglade, noe de uten tvil fikk liret av seg på oss barna, som fikk tursko tredd på føttene før vi lærte å gå. Det var ikke snakk om å se på TV heller, det kan jeg skrive under på, sier den livsglade 24-åringen mens hun humrer.

Falt pladask for twintip

— Foreldrene mine drev sportsbutikk da jeg vokste opp, og det var faktisk mamma som introduserte meg for twintip, som jeg falt fullstendig pladask for. Etter hvert som jeg ble bedre og bedre, ble jeg med gutta på konkurranser rundt om i Hallingdal. Deretter gikk det i ett med Norgescup, Ungdoms-OL og junior VM, før jeg tok steget ut til fjelltopper i det store utland, legger hun til.

Ikke bare har Sjåstad Christiansen tilbrakt mye tid i slalåmbakkene, men også vanvittig mange timer, dager og år i norske fjell om sommeren. Hun forteller at de fleste somrene i barndommen var basert på bilturer gjennom landet for å høste av den deilige norske naturen.

Gode ferieminner

— Vi gikk mye tur, spesielt rundt i Geilo-området. Jeg minnes kun fire reiser utenlands med familien – resten var diverse hytteturer i Norge. Om høsten pleide vi som regel å være på Hardangervidda, og vi brukte andre ferier på å kjøre bilen gjennom landet, med sykler, kajakker og bikkjer om bord. Vi brukte naturen generelt veldig mye, og lånte en hytte som lå helt alene inne på fjellet ved Budalen, hvor vi satte garn, padlet kano og jaktet, sier Sjåstad Christiansen.

— Siden jeg er fra Geilo, må jeg jo anbefale Hallingskarvet. Fra jeg var liten har det vært vår faste tur, som også har blitt et slags hellig sted for meg. Og selv om Hallingskarvet ikke kan rutte med den høyeste, mest spektakulære toppen, er det like fantastisk å gå den i dag som da jeg var liten. Du er omringet av nydelig natur hvor enn du ser, og utsikten er upåklagelig, fortsetter hun.

Sommeraktiviteter på Geilo

De fleste assosierer Geilo som en ren vinterdestinasjon, men bygda har de siste årene gjort flere fremrykk på aktivitetsfronten, og kan likeledes kalles en sommerdestinasjon.

— Jeg ser på Geilo som en helårs-destinasjon. Det er så utrolig mange muligheter både for småbarnsfamilier og voksne her med alt fra zipline, klatrepark og sykling i skianlegge til rafting, som også er å anbefale til de som er mer glad i det ekstreme aktiviteter. De som ønsker en mer rolig transport fra A til B kan oppleve fantastiske rideturer innover fjellet. Det er også uendelig med turmuligheter om sommeren, noe som jeg er godt vant med.

— Du kan for eksempel vandre oppå vidda, eller gå fra hytte til hytte, slik som folk gjorde mer av før i tida. Nå har de fleste hytter selv, og akkurat hytte til hytte-turer har muligens frafalt litt, men jeg håper inderlig det kan komme seg litt tilbake på turmenyen. Å bruke feriene sine på å oppsøke DNT-hytter er nemlig magisk, og utrolig nostalgisk.

Skap en god opplevelse

Sjåstad Christiansen råder flere nordmenn ut i den vakre naturen, men påpeker samtidig sommerens turgåere å vurdere turen etter egen evne.

— Min største anbefaling til de som vurderer en norsk ferie til sommeren, er å ikke begi seg ut på noe som krever for mye av både erfaring og kunnskap. Mange hører gjetord om fantastiske turer, krevende fjelltopper, og bemerkelsesverdig utsikt, men glemmer ofte hvor mye det innebærer om du tidligere ikke har gått lengre og krevende turer. I stedet for å få en dårlig opplevelse med en tur som krever for mye av deg, er det veldig lurt å starte i det små, med kortere og flatere turer – som i tur kan skape en god opplevelse. Det å se seg rundt, nyte naturen, fyre opp et bål, ta med en fiskestang, og kose seg med reisefølge er absolutt like bra som å på nød og neppe komme seg opp fjelltoppen bare for å gjøre det.

Fra fjellvandrer til programleder

Fra og med neste sesong i Farmen Kjendis er det Sjåstad Christiansen som vil komme ridende inn til gården, noe hun storgleder seg til.

— Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg har sagt ja til, men har samtidig drømt om å jobbe i TV i mange år. Søsteren min har jo lang fartstid i TV, og jeg har sett opp til henne i mange år, så at jeg nå får muligheten er min første tanke at jeg bare må gunne på. Jeg har så vidt begynt å jobbe med det, og synes det er dritkult, avslutter den nyervervede programlederen.

Av: Andreas Aguilera Myrvold

Neste artikkel