Home » Destinasjon Norge » Grønn naturopplevelse fra start til slutt
Destinasjon Norge

Grønn naturopplevelse fra start til slutt

Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT). Foto: Marius Dalseg

Sommeren i Norge byr på mange minnerike friluftsopplevelser. Jo kortere du reiser, jo mer tid får du til selve turen!

Mulighetene for et aktivt sommer-uteliv er uendelige. Langs kysten, i byen, på fjellet eller i skogen. Den beste tiden å utforske friluftslivet på er sommeren. Behagelige temperaturer, lange dager – og et land verdenskjent for sin natur.

I Norge har vi mange gode grunner til å være turist i eget land. Har du tatt med familien opp på Norges høyeste fjell? Har du tatt venneturen over Besseggen? Besteget kommunens tre høyeste topper? La Norge komme på “bucketlista” i sommer!

«Grønn tur»

“Reis mindre, opplev mer” sier DNT ung og har utviklet Miljøvettregler som blant annet løfter ekstratiden man får ved at reiseveien er kortere. En topptur i eget fylke fremfor en storbyweekend, sparer reisetid som kan brukes på å oppleve, nyte og utforske.

Å inspirere enda flere til å bruke ferie og fritid i sitt eget land, er noe av det viktigste vi bidrar med i overgangen til et lavutspillsamfunn. Derfor har vi tatt initiativ til et nasjonalt samarbeid om «Grønn tur». Det skal bli lettere å komme seg ut på tur, enkelt å reise miljøvennlig og den gode naturopplevelsen skal stå i sentrum. I stedet for å kjenne på flyskam kan du kjenne hvor deilig det er at ferien begynner i det du går ut av døren!

Bynære naturopplevelser

Hele Norge byr på friluftsopplevelser for livet. Også i de store byene er reisen til målet kort. Oslo er omkranset av friluftsområder i vest, nord og øst. I sør ligger Oslofjordens øyer i kort padleavstand. Kajakk leier du på DNTs Friluftshus på Sørenga.

I Bergen er det en bynær høyfjellsopplevelse av de sjeldne å gå fra Fløyen til Ulriken. Er du ute etter en skikkelig utfordring tar du syvfjellsturen.

I kort avstand fra Trondheim sentrum finner du Trondheimsmarka. Spennende turer til fots og på sykkel – med eller uten fiskestang.

Kristiansand byr på skjærgårdsidyll, krabbefiske og spennende kystvandringer. Langs hele sørlandskysten kan du overnatte for DNT-priser i fyr og unike kysthytter.

Grønne opplevelser

Er en mer tradisjonell fjelltur på ønskelisten er Jotunheimen-alternativet for den turglade og miljøbevisste. Fordi transporten til og fra fjells gir store klimaavtrykk, gir Gjendesheim turisthytte “grønt gavekort” til de som reiser kollektivt til hytta. Gavekortet kan brukes til overnatting, mat eller utleie av turutstyr og -klær. De selger en egen vannflaske som erstatter flaskevann og de produserer strøm fra solceller på taket. Ren turglede der altså!

Sommerklassikere

En klassiker blant turfolket er den populære hytte til hytte-turen Trekanten i Trollheimen. Hit kan du enkelt reise med tog fra Oslo S eller Trondheim S til Oppdal, og videre med buss helt fram til Gjevilvasshytta.

Eller hva med “SignaTuren” Norge på tvers, du hopper på toget eller bussen til Værnes/Stjørdal, går landet på tvers og returnerer fra Stuggudalen med buss.

I Hordaland kan du ta bussen til Øystese og gå følgende runde i Bergsdalen: Breidablik – Vending – Gullhorgabu – Høgabu – Dale, og ta toget hjem igjen. I Telemark gjør prosjektet «Bussen til bushen» det enkelt for alle å komme seg til skogs. Samtidig retter de oppmerksomheten på miljøvennlig transport. Følg den røde T-en fra bussholdeplassen og rett inn på merket sti i skogen.

I naturen er alle velkommen

Tusenvis av kilometer med turstier tilrettelagt av frivillige i DNT, 550 DNT-hytter, et tyvetalls DNT-gapahuker, og et uendelig antall teltplasser venter på deg. Vil du ha turfølge og trygg veiledning av frivillige turledere, finner du fellesturer på dnt.no. Uansett hva du velger; i naturen er alle velkommen.

Og etterlater du deg kun et takk og ingenting, blir turen for dem som kommer etter deg like fin. Jeg håper dette kan inspirere deg til å ta turen ut selv for å oppleve det fantastiske som ligger i vår natur.

Riktig god tursommer!

Av: Dag Terje Klarp Solvang, Generalsekretær i DNT

Neste artikkel