Skip to main content
Home » Destinasjon Norge »  Gjør deg klar til Norgesferien 
Destinasjon Norge

 Gjør deg klar til Norgesferien 

Foto: Merete Gamst 

Hvordan forberede norgesferien med familien? Vi spurte Tiril Sjåstad Christiansen og Merete Gamst hva deres favorittdestinasjoner i Norge er og hva deres ferieplaner er i sommer.

 Merete Gamst 

Hva er dine topp tre favoritt destinasjoner i Norge, og kan dere dele noen spesielle opplevelser eller øyeblikk dere har hatt som gjør dem til deres favoritter?

Vågå: 

I fjor sommer var familien på roadtrip til Vågå hvor vi hadde base i en hel uke – og elsket det! Jeg glemmer ikke følelsen av å våkne opp i et av glampingteltene på Jotun Fjellalpakka med spektakulær utsikt over Jotunheimen og søte alpakkaer som gresset utenfor teltet. Et par netter overnattet vi på den historiske gården Nordigaard Blessom. Her kjennes det ut som du vandrer rett inn i et norsk folkeeventyr og blir servert hjemmelaget frokost med 

lokale råvarer. Villa Vågå hotell i sentrum er også et ypperlig utgangspunkt for å utforske området. Det var helt rått å teste elektrisk wakeboard og barna storkoste seg på traktorland. Anbefales! 

Aurland:

Et annet område jeg elsker å komme tilbake til er Aurland. Vi har overnattet på det fantastiske boutique-gårdshotellet 292 Aurland. Her kan barna løpe rundt mellom dyrene og stedet har også en restaurant som er verdt hele turen. Liker du litt action, anbefaler jeg å ta Flåmsbanen opp til Vatnahalsen stasjon hvor du kan ta zipline fra 820 meter over havet. I enden av ziplinen, kan du hoppe på en sykkel og trille den enkleste delen av Rallarvegen ned til sentrum. En fantastisk opplevelse hvis du har litt større barn. 

NB1: Cirka en halvtimes kjøring fra Flåm, finner du kanskje Norges vakreste campingplass: Nærøyfjorden Camping. Sett opp teltet i det som minner mest om et postkort og ta deg et forfriskende bad i UNESCO-fjorden. 

NB2: Ikke gå glipp av utkikkspunktet Stegastein for å kjenne at du svever! 

Stavern: 

Dette stedet har fått en stor plass i hjertet mitt. Familien til min forlovede har et sted her som vi elsker å komme tilbake til år etter år. Vi har også overnattet på Stavernodden Fyr, som var en helt magisk opplevelse. Øyhopping er også perfekt å gjøre i området. Vi tok fergen fra Helgeroa og hoppet blant annet av på Store Areøya, hvor vi fant en vakker hvit sandstrand. 

Hvordan kan familier best forberede seg på å reise og utforske Norge sammen, og hva er noen viktige ting å tenke på før avreise?

Vi har lykkes med å ikke reise så altfor lange avstander med de små i bilen. Det er nok lurt å bestemme seg for et område man ønsker å oppleve, og ikke tenke at man skal se «hele landet» på én ferie. Vi har også sørget for å ha gode lydbøker tilgjengelig og nok snacks i bilen. Vi elsker å ta med barna på tretopphytter, fyr og glasshytter i skogen, men jeg har også forstått verdien av mer barnevennlige plasser. Vi prøver nå å kombinere litt forskjellige plasser. Det er viktig å finne hvilepuls på ferie. 

Hva er deres ferieplaner for sommeren 2024?

I år er målet å ha litt lavere skuldre. Jeg pleier vanligvis å legge opp en tettpakket plan, men i år er hovedmålet å finne roen. Vi har derfor lagt opp til å utforske områdene rundt Fredrikstad og Hvaler, hvor vi har hytte. Vi bor også en av landets vakreste plasser, i Engelsviken – en liten fiskelandsby utenfor Fredrikstad. Her finnes det flere barnevennlige strender som vi gleder oss til å nyte i sommer. Det blir også en Stavern-tur hvor vi ser fram til øyhopping og telting i Langsesundet. 

 Tiril Sjåstad Christiansen 

 Tidligere freestyleutøver

Hva er dine topp 3 favoritt destinasjoner i Norge, og kan du dele noen spesielle opplevelser eller øyeblikk du har hatt som gjør dem til dine favoritter?

Jeg må jo først og fremst si Sørlandet. Grimstad og Tvedestrand. Her jeg har flest sommerminner både fra barndommen og som voksen. Vi har hytte i Tvedestrand og det er lite som slår en helt stille dag i båt på sjøen, det å ligge i båt helt ute i havgapet, spise reker, bade fra båten for så å gå i land på ett skjær og overnatte. Magisk! Og noe jeg gleder meg til å oppleve med mine egne barn når de blir litt større. 

Ellers så er det Hardanger på andre plass, ett sted jeg har jeg vært mye i oppveksten, da min bestemor er derfra. Hver sommer har vi tilbragt på ett lite sted kaldt Strandebarm. Du rekker så vidt å blunke før du er gjennom bygda, men det ligger helt fantastisk til på andre siden av fjorden fra Jondal. Her er det evige muligheter for spektakulære fjellturer, en utsikt du aldri blir lei av, sommerskikjøring på Folgefonna, fisking i fjorden og stillhet. Det er så deilig og stille der og jeg har så mange fantastiske sommerminner fra turer med både besteforeldre og foreldre. I år skal mine barn være med mine foreldre på hytta i Strandebarm alene for første gang slik jeg var da jeg var liten og mine foreldre måtte jobbe. Jeg gleder meg på deres vegne og kjenner at jeg gjenopplever litt av barndommen min gjennom dem. 

Nummer tre er Geilo. Fjellet er nydelig om sommeren. Vi har aldri reist så mye om sommeren som barn, vi var enten der besteforeldrene mine bodde eller vokste opp. Ellers var vi på Geilo. Her gikk det i fisking, overnatting i telt, turer i fjellet, rideturer i fjellet, kanopadling og bading i kulpene opp mot Ustaoset.

Hva er noen av dine beste reisetips for å utforske Norge på en bærekraftig og miljøvennlig måte?

Ta sykkelen! Tenk så kult å oppleve Norge fra en sykkel? Det er min drøm. 

Hva er dine ferieplaner for sommeren 2024?

Det blir relativt rolig. Litt sørlandssommer, litt Hardanger sommer og litt Geilo sommer. Ellers en del jobb! Men det blir gøy det også. Håper vi får gått noen fjellturer med ungene, og sovet i telt med de for første gang. Det blir også mye fisking, det elsker jeg. Både fisking av fisk og krabbefiske på brygga med ungene. 

Next article