Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Genuine naturopplevelser på Hardangervidda
destinasjoner

Genuine naturopplevelser på Hardangervidda

Camping på Hardangervidda
Camping på Hardangervidda

Tekst: Tom Backe Foto: Getty Images

Det er noe særegent og ekte over Hardangervidda som er Skandinavias største nasjonalpark etter Svalbard.

Hardangervidda er også Europas største høyfjellsplatå med et areal som er nesten en halv gang større enn Finnmarksvidda og strekker seg inn i fylkene Hordaland, Buskerud og Telemark. Nasjonalparken ble opprettet i 1981.

– Hvis du vil inn i nasjonalparken er dette stedet der vi holder til, på Feet, like ved Vøringsfossen, et veldig godt utgangpunkt, sier Tom Karsten Garen som er grunneier og daglig leder i Hardangervidda Fjellandsby.

På Hardangervidda går du på ski på gamlemåten, noe som betyr at løypene ikke er ferdig preparerte, men følger DNT-stiene, og er merket med bjørkekvister. Løypene kalles stakeløyper og går i et nettverk til alle DNTs turisthytter på hele Hardangervidda.

– Den nærmeste er Vivelid Fjellstove som ligger en 13 kilometer lang skitur unna Feet. Deretter ligger de neste turisthyttene ganske tett innover. Derfor kan du for eksempel gå herfra til Haukeli, Haugastøl eller Finse, så turmulighetene er nærmest uendelige, forklarer Garen.

Terrenget egner seg også godt til fotturer om sommeren, og Hardangervidda er også kjent for sine mange ørretvann og vassdrag med rikt fiske. På Hardangervidda finner vi også en av de aller største villreinstammene i Europa, så hvis du har tålmodighet, og litt flaks, kan det hende du får oppleve disse flotte dyrene i sitt rette element.

Mange aktivitetsmuligheter

Hvis utgangspunktet er Hardangervidda Fjellandsby på Feet, som ligger på 750 meter over havet, kan du velge mellom 15-20 topper på 1300 meter eller mer innenfor en radius på to og en halv time til fots. Terrenget er fint å gå i, det finnes noen myrområder, men det er lett å finne tørre og fine områder også.

– Nede i dalen er det mer enn 90 kilometer med oppkjørte løyper for den som ønsker det. Og bare tre kilometer unna har vi også et lite alpinanlegg som heter Sysendalen Alpinsenter. Dette anlegget er familievennlig med ett hovedtrekk, et barnetrekk og tre nedfarter. Det er lett å finne parkering på alpinsenteret, og blir dere kalde eller slitne, er det også en varmestue med servering der, fortsetter han.

Midt i smørøyet

Tar dere bilen fra Feet er det bare 20 minutter å kjøre til Hardangerfjorden. På veien nedover Måbødalen passerer man Norges mest kjente foss, Vøringsfossen. Her drønner vannet ned fjellsiden med et fritt fall på 182 meter.

– I Hardangerfjorden kan dere bade på en fin forsommerdag, men kjører dere 20 minutter den andre veien fra Feet, innover i fjellheimen, er det fortsatt mulig å gå på ski til langt ut på sommeren. Det er i det hele tatt den storslagne naturen og alle valgmulighetene som er så bra her oppe, sier Garen til slutt.

Next article