Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Finnskogen & Kongsvingerregionen: Shinrin yoku på norsk
reisetips

Finnskogen & Kongsvingerregionen: Shinrin yoku på norsk

tretopphytte
tretopphytte
Foto: Up Norway / Fredrik Bye
Torunn Tronsvang

Torunn Tronsvang

Chief Experience Officer i Up Norway

Foto: Morten Holt

Overveldelse. Jakten på den beryktede balansen, dragning mellom jobb og familie, utallige valgmuligheter, mestring av kunsten å si nei, store byer og bråkete politikk. I den moderne teknologiske verden har ordet «wellness» blitt redefinert. Behovet for en flukt fra ens daglige liv – et escape – har aldri føltes større.

Overveldende verdensborgere vil tett på naturen. De vil være «reisende» heller enn turister. De vil oppdage de autentiske opplevelsene og gjøre valg som gagner planeten og lokale samfunn, og som gir nye perspektiver.

Aldri før har Finnskogen og Kongsvingerregionen hatt større attraksjonskraft enn nå! Mystiske skoger, utallige sjøer, uglorifiserte folk og ekte opplevelser er akkurat det den moderne reisende leter etter. Supplert av ikonisk arkitektur, modige lokalmatsatsinger og nye aktivitetstilbud, vekker Finnskogen, Kongsvinger og Storsjøen ny interesse – både i Norge og internasjonalt.

Finnskogen – et luksusreisemål

Blant alle trehyttene som har dukket opp de siste årene, råder ingen tvil om at PAN skiller seg ut som den mest imponerende residensen blant gran- og furutoppene. Et opphold her bærer preg av et lidenskapelig vertskap som sammen med arkitekt Espen Surnevik har lagt kjærlighet i hver minste detalj.

Her i skogen senker roen seg. I et hus blant trærne løftes perspektivet, og alt vær er godt vær – sommer som vinter. Midt i den ekte Hakkebakkeskogen får du førsteklasses utsikt til det rike dyrelivet, og kan bli med lokalmannen Knut på både ulve- og uglesafari. Rolf Magnus fra Finnskogen Adventure tar deg med på gjeddefiske og kokkelerer lunsjen på bålpanne i vannkanten, mens Eva fra Nergarden leverer lokalmat til trehuset ditt. Beret tar deg med på kanefart i et «Frozen»-landskap, Knut Egil forteller myter og sagn i gapahuken, eller tar deg med til regionens mest kreative tilbud; Stand Up Paddling i myra der hvor ingen andre enn nøkken kommer til. Du kan til og med få en spesialutviklet spa-behandling i hytta langt over bakken. I Finnskogen kan man dyrke den rolige delen av friluftslivet hvor det ikke handler om å gå lengst eller bestige de høyeste toppene. Her handler det om shinrin yoku – bare å være.

Shinrin yoku – skogsbading

Japanerne lever lengst i verden. De har sitt eget begrep på det som betegner å ta inn skogen med alle sanser, shinrin yoku; skogsbade så å si. Denne «wellness»-trenden inntar nå verden, og sies ha en rekke positive effekter på kropp og sinn. Finnskogen er perfekt for skogsbading og tilbyr reisende moderne luksus; autentisitet.

Øvrebyen – et lite Røros i Kongsvinger

Autentiske opplevelser finner reisende også i Kongsvinger. «How did you know we would fall in love with this peculiar place» lurte to italienske gjester etter de hadde tilbrakt en natt på Festningshotellet og vandret rundt blant Øvrebyens historiske trehusbebyggelse en dag i januar. Ekte folk og steder med sjel, samt en kunstnerisk handelsstand med nysgjerrige mennesker, var en uventet etterlengtet kontrast fra nordlysturismen de hadde opplevd i Tromsø. Tenk å få bo tronende på en festning i det som utvilsomt er noen av Norges flotteste hotellrom! Stas!

Kanskje ser ikke Kongsvingerringene selv skogen for trærne. Og kanskje er det nettopp det som gjør opplevelsen her så genuin. Og attraktiv. For når alt annet i livet er ambisiøst, er det godt å finne et sted hvor man kan senke skuldrene, ta en pause, og bare være.

Av Torunn Tronsvang, Chief Experience Officer i Up Norway; et reiseselskap som skreddersyr autentiske opplevelser i Norge for moderne reisende.

Next article