Home » Destinasjon Norge » Fantastiske turer du kan gå i høst
Destinasjon Norge

Fantastiske turer du kan gå i høst

fjellhytta i solnedgang
fjellhytta i solnedgang
Foto: Siv Bårdsen

Dagene blir kortere og sommeren føles som en fjern drøm. Men det betyr ikke at mulighetene for natur- og turopplevelser er mindre. Disse hyttene og rutene byr på nydelige turopplevelser i høst.

– Skogen, kysten og fjellet har fortsatt mye å by på utover høsten. Fargene skifter, luften er klar, og er vi heldige får vi påfyll av sol, lys og varme. For de som følte at sommeren gikk altfor fort er det godt å vite at det ikke er for sent for nydelige turopplevelser, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. Her er Den Norske Turistforenings turtips.

På setersti i Langsua

Langsua er et område med mye godvær og lite nedbør. Terrenget er lettgått, og starter du turen fra nord, er dagsetappene korte. Området regnes som fint for barnefamilier og uerfarne fjellvandrere. Utsynet er vidt mot fjellene rundt, og du har også utsikt mot Jotunheimen.

3 dager – enkel

Rute: Storhøliseter – Storkvolvbua – Skriurusten – Storhøliseter

Ønsker du å bo på en betjent hytte anbefales den sjarmerende Liomseter, som er åpen helger fram til 25. september.

Finn roen på Haukeliseter 

Ved inngangen til Hardangervidda Nasjonalpark, 1000 meter over havet, ligger hyggelige Haukeliseter Fjellstue. En perfekt møteplass mellom øst og vest, lett tilgjengelig med bil og buss til døra. Utenfor lokker praktfull utsikt til den store stillheten. Her kan du innta fjellene til fots, leie kano og nyte badestamp og badstue med panoramautsikt til den mektige naturen. 

Trekanttur i Sylan

Med Sylmassivet som naturlig midtpunkt, strekker Sylan seg utover både Norge og Sverige, og kan by på praktfulle fjell og nydelige vidder. Merk at de betjente hyttene blir selvbetjente 11. september.

3-4 dager – krevende

Rute: Bjørneggen- Schulzhytta, Ramsjøhytta – Storerikvollen – Bjørneggen

Variert høyfjellsterreng i Setesdal Vesthei

Setesdalsheiane kan friste både store og små med sine grønnkledde vidder og høydedrag ispedd hundrevis av blinkende blå fjellvann, omkranset av lysebrune sandstrender.

3 dager – middels

Rute: Øyuvsbu-Gaukhei-Tjønndalen-Øyuvsbu

Vakkert ved Okstindan

Gråfjellhytta ligger spektakulært til på vestsida av Okstindbreen 1008 meter over havet. Her har du utsikt i alle himmelretninger og bare halvannen kilometer opp til brekanten på Vestisen. Hytta ligger like ved den mer kjente Rabothytta. Vær obs på at værforholdene her oppe kan være skiftende.

Faktaboks

Tre tips til høstturen:

I høstfjellet kan været skifte fort, og det kan begynne å snø. Husk derfor å forberede deg godt, og sjekk værmelding og forhør deg om forholdene der du skal gå. 

Vil du gå fra hytte til hytte nå, passer det ofte best å søke de litt mindre utfordrende områdene og turene med kort vei mellom overnattingsstedene. Mange velger å bo på fast på en hytte og gå turer derfra. På de betjente hyttene kommer du til en varm hytte og får servert hjemmelaget mat. Sjekk UT.no for informasjon om åpningstider på de betjente hyttene.

Husk hodelykt og annet viktig utstyr i sekken. Se flere gode tips om utstyr og pakkeliste her. 

Neste artikkel