Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Familieparken som gir mer energi enn den tar
Sponset

Hva tenker du når jeg sier familiepark? Lange køer, kjøpepress, stress og mas? Da har du ikke vært i Foldvik Familiepark utenfor Stavern. Her kan hele familien kose seg sammen. Dere kan leke i Plaskeland, kjøre tog og traktor, grave etter edelstener, og er dere heldige, får dere kanskje et kyss av den kosete lamaen tante Kokos.

Sommerens store favoritt er Fjøset med klatrestativ og fem kule vannsklier som svinger seg rundt. Fjøset ligger rett ved Plaskeland med morsomme vannspredere. Du både hører og ser det når du nærmer deg. Det ser nesten ut som et fuglefjell, bortsett fra at det myldrer med mennesker og ikke fugler.

– Her er det så morsomt for både voksne og barn, og det er veldig gøy å se hvordan alle koser seg sammen, sier Helene Foldvik, daglig leder i Foldvik Familiepark.

Flere av vannskliene går i tunell med spennende lys inni. Stemningen blir nesten litt magisk. Blir det litt for skummelt for lillebror, er det to barnesklier også. Og en familiesklie der flere kan skli sammen.

Fra hage til familiepark

Da Sigmund vokste opp, hadde de store jordbæråkre med selvplukk på gården. For at barna skulle ha noe å holde på med mens foreldrene var på selvplukk, rigget hans foreldre til med lekeapparater og kanininnhegninger i hagen. Tilbudet ble veldig populært, de hadde etter hvert besøk i hagen til enhver tid. Tilbudet ble derfor flyttet til baksiden av gårdstunet hvor det fortsatte å utvikle seg.

Da Sigmund overtok gården i 1997, oppdaget han fort at dette hadde blitt en så stor utgift at han ikke kunne klare å betjene denne lille parken. Han måtte derfor ta et valg om fremtiden til dette tilbudet, og valgte å gi det et løft for å kunne drive tilbudet kommersielt. Foldvik Familiepark var dermed en realitet og har blitt bygget stein på stein i årene etterpå, frem til i dag.

Nyt frydefulle dager i Foldvik Familiepark

Kyss fra tante Kokos

På gårdsområdet, finnes alle slags tradisjonelle gårdsdyr, i tillegg til fire snåle lamaer. Tante Kokos elsker å dele ut kyss, og det er nesten kyssegaranti for dem som har lyst. De tre alpakkaene Trixi, Serina og Ninja vil også gjerne hilse på.

For de minste, er Tøffen Tog, høyhopping og de elektriske traktorene et høydepunkt. Maskoten Foffa har teaterforestilling i høysesongen.

– Frister det med mer fart og spenning, må du gå innom Akebakken. Der ligger sklien Fallet med Norges største dropp på hele 13,5 meter. For de eldste barna vil også nyheten Stabbursspranget vekke den mer vågale. Fra 1,5, 3 eller 4,5 meter hopper du utfor stabburet ned i en stor og myk pute og vil virkelig kunne kjenne på et adrenalinkick, sier Helene.

Blir dere sultne i løpet av dagen, er det bare å låne grillene som står rundt på området, og grille deres egen mat.

Foto: Arve Kern
Foto: Arve Kern

En ekte edelstensgruve

Det har i mange år gått et sagn om at det skal være en skatt på gården. Da Sigmunds bestefar vokste opp, var det fattige kår. Han lette etter skatten i mange år, men fant den aldri. Da koronaen inntok landet, tok Sigmund en prat med Foffa. Nå kunne det bli krise, og nå skulle de jammen hatt den skatten. De begynte å grave, og plutselig fant de en edelstensgruve.

– Her kan man finne både rubin, safir og larvikitt. Disse steinene kan barna ta med hjem og lage smykker av, sier Helene.

Norges eneste sanseskog

Nytt av året er også sanseskogen, som er et tilrettelagt område for barn som har funksjonsnedsettelser. Her er huskestativ, snurreapparat og gravemaskin for rullestolbrukere og sandkasse på bord. Neste år kommer et innendørs sanserom tilrettelagt for lydsensitive eller dem som trenger en pause i løpet av dagen.

– Dette har vært en drøm lenge, og nå har vi endelig muligheten. Vi skal være en park for alle, også for de familien som har ekstra utfordringer, sier Helene.

Opplev et eldorado for hele familien

Av Marte Frimand

Next article