Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Et skattekammer med kultur, kunnskap, lek og læring
Sponset

Luften har blitt merkbart kjøligere, og solen ligger lavere på himmelen. Når temperaturen ute synker, er det ekstra deilig å trekke inn i varmen. I de vakre regionene Hardanger og Voss finner du Hardanger og Voss museum sine fire helårsåpne museer. De tilbyr spennende utstillinger og aktiviteter som passer for hele familien.

På Voss Folkemuseum kan du få med deg jubileumsutstillingen «50 år med Vossa Jazz!». Mange har vært på Vossa Jazz og har et forhold til festivalen.

– Vi har samlet alle bestillingsverkene og plakatene fra 70-tallet og frem til i dag, og man får et unikt innblikk i livet både på og bak scena opp gjennom årene, sier Helena Kjepso. Hun er formidlingsleder ved Voss Folkemuseum.

Mens de voksne slapper av i den myke velursofaen og lytter seg gjennom årtier med jazzmusikk, kan barna leke seg med forskjellige instrumenter i festivalteltet for barn. Kanskje fødes Norges nye jazzstjerne akkurat her i høst?

Oppgaveløype

Etter litt jazz, kan dere utforske utstillingen «Utsyn mot Voss», som gir et innblikk i Voss’ historie de siste 500 årene, fra bondesamfunnet og frem til Ekstremsportveko. Kjepso forteller at ungene synes det er veldig spennende å se filmklipp fra Ekstremsportveko.

– Vi har også lagt opp egne løyper gjennom hele museet der ungene skal navigere seg rundt omkring husene og løse oppgaver, sier hun.

Hardanger Skyspace. Foto: Katrine van Tulder/ Fjordmoods
Voss folkemuseum. Foto: Kjell Herheim

Barnas Kabuso

Kunsthuset Kabuso i Øystese er en livlig plass som tiltrekker seg både små og store gjester. Søndag 8. oktober kan dere delta på et drop-in kunstverksted med en ekte kunstner til stede.

– Tilbudet er en del av klubben «Bornas Kabuso» for barn opp til rundt 12 år, med åtte samlinger i løpet av halvåret, sier Ann Charlotte Ellingsen, kommunikasjonsansvarlig ved Kunsthuset Kabuso.

Lørdagen i høstferien er det åpning av høstens utstilling «Handboren og veggfast». Og vegg i vegg med Kabuso ligger Ingebrigt Vik museum.

– Her er det kunst som alle lett kan forholde seg til med skulpturer av mennesker. Vi har også tegnesaker tilgjengelig, og du er velkommen til å bruke skulpturene som modell, sier Ellingsen.

VELKOMMEN TIL HARDANGER OG VOSS MUSEUM!

Du kan lese mer om Hardanger og Voss museum sine helsårsåpne museer og se åpningstider her

Spektakulært himmellys

For de litt eldre barna er Hardanger Skyspace i Øystese en spektakulær opplevelse. Denne åttekantede bygningen har et åpent tak og plass til 18 personer.

– Ved soloppgang og solnedgang fylles rommet med farget lys, som samspiller med lyset ute. Det gir en helt unik opplevelse. Noen opplever for eksempel at himmelen senker seg ned mot dem, sier Ellingsen.

Hardanger folkemuseum. Foto: Christel Øen-HVM
Hardanger fartøyvernsenter. Foto: Silje Ensby
Voss folkemuseum. Foto: Tine Kjosås

Folkedrakt og Hardangerbåt

I storslåtte omgivelser hos Hardanger Folkemuseum på Utne kan du oppleve det meste av det Hardangerkulturen har å by på. Her er det flere aktiviteter for barn, i tillegg til faste og skiftende kunst- og kulturhistoriske utstillinger.

Hardanger fartøyvernsenter i Norheimsund er også verdt et besøk denne høsten. På museet får du kjenne på lukten av tjære, treverk og glødende smijern. Kom tett på håndverkerne og se hvordan en ekte Hardangerbåt blir bygget, eller se smeden forme flotte gjenstander av glødende jern i smia. Vil du teste ut håndverket selv, kan du blant annet lage ditt eget hoppetau på vår reperbane, eller snekre deg en lekebåt. Med andre ord, det er utallige spennende aktiviteter å oppleve i Hardanger og Voss denne høsten. Kanskje vi sees?

Fire helårsåpne museer

• Voss folkemuseum på Voss
• Kunsthuset Kabuso og Hardanger Skyspace i Øystese
• Hardanger folkemuseum på Utne
• Hardanger fartøyvernsenter i Norheimsund

Alle museene har kafé og museumsbutikk med et stort utvalg produkter. I tillegg finnes Agatunet som er åpent etter avtale og tre bygdetun/museum som har åpent i sommersesongen og i forbindelse med arrangement.

Les mer på hardangerogvossmuseum.no

Av Marte Frimand

Next article