Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Et mangfold av opplevelser
Sponset

Fra historiske Lista Fyr kan du utforske Farsund kommune og hele Listerregionen, et område rikt på natur og kultur. Vi snakket med daglig leder Pål Hals om hva som gjør stedet spesielt.

– Her ved Lista Fyr, er vi privilegerte med nærhet til variasjon. Det som er unikt hos oss er at du kan – kun med en liten kjøretur, oppleve alt fra skimuligheter i Indre Agder til avslappende stunder i solveggen på en kritthvit strand, sier Pål Hals, daglig leder ved Lista Fyr.

Pål Hals

Daglig leder, Lista Fyr 

Han forteller at området, «Listerregionen», består av kommunene Farsund, Flekkefjord, Hægebostad, Kvinesdal, Lyngdal, og Sirdal.

Med et samlet befolkningstall på nærmere 40 000 ligger alt til rette for varierte opplevelser.

– Enten det er å utforske en idyllisk sørlandsby som Farsund eller Flekkefjord, oppdage fossende elver og laksesenter, eller nyte den storslåtte naturen og kilometervis med sandstrender, så er det muligheter for alle, legger han til engasjert og forteller at Lindesnes Fyr og Norges «Sydkapp» ligger en kort kjøretur fra Lista.

Foto: Ingrid Gabrielsen
Foto: Siri Skagestein

Et historisk landemerke

Lista Fyr, med sin imponerende høyde på 34 meter, står stolt over det omkringliggende landskapet og markerer seg som et historisk landemerke på Sørlandet. Dette majestetiske fyret, som en gang var regnet som verdens største fyrstasjon med 3 fyrtårn, har en rik historie som daterer seg tilbake til 1836.

– Det som gjør Lista Fyr særegen er at det er et av de få gjenværende fyrtårnene i granitt i Norge. De fleste fyrene i Norge er laget av støpejern, men denne er laget av granittblokker, noe som gjør den uvanlig, sier Hals og forteller at fyrets lange og unike historie, kombinert med den storslåtte panoramautsikten fra toppen, gjør Lista Fyr til et yndet besøkelsesmål for turister fra Norge og utlandet.

– Fra toppen kan du se blinket fra Eigerøy fyr mot nordvest og blinket fra Lindesnes fyr mot sørøst, i tillegg til det rike fuglelivet i området, opplyser Hals og forteller at de fleste av landets omtrent 400 fuglearter også har blitt observert i området rundt fyret.

– Det er mulig å bestille billett til fyrtårnet eller fuglesafari på nettsidene våre. Sykkel eller fyrferieleiligheter kan også bestilles online. Alle produktene våre gir unike og eksklusive minner for livet, legger han til.

Foto: Siri Skagestein

Nærhet til variasjon

Samtidig ligger Lista Fyr sentralt plassert i Farsund kommune, med kort avstand til byen Farsund kun 16 kilometer unna. I tillegg til overnattingsmuligheter i assistentboligen på fyret, er muligheten for å leie sykkel og utforske Lista-halvøya noe mange benytter seg av.

– Jeg anbefaler en flott sykkelrute kjent som Vita Velo. Den ene traseen tar deg gjennom et særegent kulturlandskap med variert natur fra Lista Fyr til Varnes fyr mens en annen trase ligger i et nydelig landskap med sandstrender, rikt på fugleliv og bademuligheter på en annen kant av Farsund kommune. I takt med at flere har oppdaget gleden ved sykling, har også bilistene blitt mer oppmerksomme og hensynsfulle. Langs sykkelrutene venter en rekke opplevelser, fra vakker natur og arkitektur til spennende kulturhistorie, sier Hals.

Samtidig ønsker Hals å trekke frem det pågående samarbeidet mellom kommunene i Listerregionen som en viktig faktor for områdets attraktivitet.

– Vi jobber sammen for å utvikle regionen mer helhetlig, noen av oss bruker «nærhet til variasjon» som motto for arbeidet. Enten det er urbane opplevelser, natur, kultur, historie eller sport, finner du det innen rekkevidde her, understreker Hals og peker på at Farsund og Lista er et godt utgangspunkt for de som ønsker å utforske Sør-Norge.

LISTA FYR

MELLOM HØY HIMMEL OG VID HORISONT. EN OASE I GRØNT OG BLÅTT. HER VOKSER MINNER FOR LIVET.

Av Kristian Mendoza

Next article