Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » En fyrferie på Lista gir minner for livet
Sponset

«Du skal ikkje sova bort sumarnatta» – i alle fall ikke hvis du velger å tilbringe den på Lista fyr.

Norgesferie er i vinden og mer enn noen gang ønsker vi å se hva vårt langstrakte land har å by på. På Lista fyr kan du være fyrvokter, oppleve rå natur og sovne med bølgeskvulp i ørene. Fyret som stikker opp i landskapet ved Borhaug, ytterst på Lista halvøya helt sør i landet, er fra 1853. Selve fyret er ubemannet og fredet, men stedet tilbyr overnatting, fuglesafari, galleri, sykkelutleie og kafé. Området er også gjennomfartsåre for trekkfugler, så kommer du hit, er du nesten garantert å se unike fugler i sitt eget habitat. 

En natt er ikke nok

Men hva er det som gjør Lista fyr så unikt? Daglig leder Pål Hals forteller at Lista halvøya var det første området som ble isfritt etter istiden, med noen av de eldste sporene til menneskelig aktivitet fra jegere og fangstfolk som slo seg til i området. I dag er fyret med på å trekke folk til området hvor store og små kan skape minner for livet.

– De fleste som kommer hit, synes ikke at de rekker alt de ønsker mens de er her. Så én natt er sjelden nok.

To sjarmerende, hvite hus, Myrsnipa og Skarven, står til disposisjon ved foten av selve fyret. Hver på cirka 100 m2. Begge husene har to etasjer, er koselig innredet, godt utstyrt og har oppredde sengeplasser til syv personer. Som en ekstra spennende bonus får du tilgang til egen eksklusiv nøkkel til selve fyrtårnet.

Spennende landskap og mye å finne på

Lista Fyr ligger i et brytningspunkt mellom nord og øst. Mot nord får du steinete skjærgård, og mot øst nesten ti kilometer med sammenhengende, nydelig sandstrand. Området har et av Nordens beste vind- og bølgeforhold, og er dermed et populært område for vindsurfing og kiting. Det spesielle landskapet, flatt og brutalt ut mot havet, gir lysforhold som er svært populære for fotografer. I tillegg er det mer enn nok å finne på.

– Vi har en sykkelsatsning sammen med Vegvesenet og kan tilby isfrie sykkelstier hele året. Fra Lista fyr til Varnes fyr går den lengste traseen på 17 kilometer gjennom utvalgt kulturlandskap. Vi har utleie både av vanlige sykler og elsykkel, forteller Hals.

Trives du i det våte element og er nysgjerrig på SUP, holdes det kurs hele året. Ikke langt unna finner du i tillegg både Lista Adrenalin park, gokartbane, Escape Room, dresinsykling og skateboardpark. I tillegg er det shoppingmuligheter i Farsund og Vanse med unike, selvstendige butikker i tillegg til kjedebutikkene. Ønsker du en matopplevelse utenom det vanlige, er den kjente gourmet-restauranten Under en snau time unna. Det er i det hele tatt lett å fylle dagene.

MELLOM HØY HIMMEL OG VID HORISONT.
EN OASE I GRØNT OG BLÅTT.
HER VOKSER MINNER FOR LIVET.

Besøk fra hele verden

Selv om Fyret har mange trofaste stamgjester som legger turen innom på sin Norgesferie, så er det også ofte besøk av gjester fra resten av verden.

– Ja, vi har gjester fra både nord og sør i Europa, innimellom også fra Australia og USA. Besøkssenter våtmark Lista, Lista Fuglestasjon og Kunstpunkt Lista ligger her, så det er sjelden stille, smiler Pål.

Sommeren regnes kanskje ikke som høydepunkt for fuglekikking, men Hals kan garantere fugleobservasjoner hele året.

– Vårtrekk og høsttrekket glir litt inn i hverandre med høydepunkt i april, mai, august og september, men vi har mange hekkende fuglearter og et yrende liv også om sommeren. Det milde klimaet gjør også at flere arter overvintrer på Lista. Det er heller ikke uvanlig å se rovfugler som er ute og streifer for å få seg mat gjennom hele året.

Pål oppfordrer alle som ønsker unike og minnerike dager, å ta en titt på nettsiden og bestille overnatting der. Alle som booker blir kontaktet når datoen for oppholdet nærmer seg.

– Vi er svært opptatt av god service og tett oppfølging av våre gjester for å sikre en trygg og annerledes opplevelse som man vil huske resten av livet, avslutter Pål.

Av Cathrine Naglestad

Next article