Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Charlotte Kalla: Vinterdronning i sommerland
Sverige

Charlotte Kalla: Vinterdronning i sommerland

Charlotte Kalla
Charlotte Kalla
Foto: Nils Jakobsson

Livet som en av verdens beste skiløpere bringer mange reisedøgn og mange timer hjemmefra. Det gjør at Tärendö-jenta setter ekstra stor pris på sommeren hjemme i Sverige.

Selv om vinteren på mange måter er skistjernens hovedarena, legger hun ikke skjul på at lange, lyse sommerdager er svært velkomne etter lange perioder med mørketid og kulde.

– Jeg elsker sommer. Det er en herlig tid for skiløpere, med mer variert trening og mer fritid. Været gjør det enkelt å kose seg, og man har tid til å ha venner på besøk, også de vennene som til vanlig ikke går på ski. Også er det er det jo veldig deilig å slippe å kle seg for minus 25, sier hun med et smil om munnen.

Borte bra, men hjemme best

Charlotte Kalla er fra Tärendö i Pajala kommune i Norrbotten i Sverige. En liten by med litt over 200 innbyggere, langt nord, nært finskegrensa. 

– Sverige har utrolig mye å by på. Sesongvekslingen er «underbar», og helt nord har vi midnattssol med mange lyse døgn. Det skaper en egen energi – det å alltid ha det så lyst og deilig rundt seg. Det gjør at man lett kan dra ut tidlig om morgenen og løpe en tur, ha fri på ettermiddagen og være sent ute på kvelden.

I følge Kalla finnes det mange gode muligheter i Sverige, men noe av det hun liker aller best med hjemlandet er at man lett kan ta seg rundt i ulikt terreng og klima.

– Begynner man for eksempel i Jämtlands län nordvest i Sverige opplever man én type sommer der, og reiser man videre enten lengre sør eller lengre nord, er terrenget og klimaet annerledes. Det er virkelig fantastisk og unikt.

Gode sommerminner

Sommeren i Sverige har satt sine spor, og elvebading i Tärendö og campingturer til Piteå er barndomsminner som ligger Kallas hjerte nært.

– Da jeg var yngre pleide vi å dra med campingvogn til Piteå. Vi var jo oppvokst med, og vant til å bade i elva i 16 grader, så det var noe annet å komme til havet i Piteå. Det er gode barndomsminner. Også har jeg jo fått oppleve mye gjennom skigåingen på sommertid, og har vært mye bortreist, så det er noe spesielt å komme hjem til Sverige og nyte naturen her. Det trives jeg godt med.

Aktiv ferie med fokus fremover

Det neste store målet er ski-VM i Seefeld i Østerrike i februar 2019, hvor Kalla ønsker å gjøre det bra. Det blir altså ikke en sommer helt på latsiden.

– Det blir jo en del trening, men jeg har også litt pause. Jeg er veldig takknemlig for å drive med individuell idrett. Det gjør at jeg alltid har med meg jobben rundt, men samtidig at jeg kan ta fri når det passer meg.

Om sommeren liker hun å trene hjemme i Sverige.

– Vi har alltid treningsterreng her i Sverige, og mesteparten av treningen består av rulleski og løping. Aller helst løper jeg i skogen og i fjellmiljø. Det er helt supert å løpe opp på en topp og få utsikt, og er jeg hjemme i nord prøver jeg også å søke det tunge terrenget i myrmarkene.

– Blir det tid til litt fritid og moro også?

– Å ja da, jeg har en plan om å dra opp til nord en uke, også håper jeg også å få nyte sommeren i Sundsvall. Jeg har foreløpig ingen spikret plan, men jeg kan nesten ikke la sommeren gå uten å dra nordover, bade i elven og ta badstu, så det må jeg. Også vil jeg gjerne besøke min mors hjemby, Käymäjärvi. Der bor det cirka ti personer, så der kobler jeg virkelig helt av. Jeg vil så gjerne selge inn Sverige. Bare kom hit og opplev! Et godt tips tror jeg er å «våga fråga» – spør om tips fra lokale, da kan du få oppleve mange perler.

Av Lisa Mathilde Donoghue

Next article