Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » 8 høstopplevelser på kanten av Norge
Sponset

Edge of Norway© er en region som tar pusten fra deg med sin unike geografiske beliggenhet og naturattraksjoner som Preikestolen, Kjerag, og Jæren. Denne regionen, også kjent som kanten av Norge, byr på enestående opplevelser og naturskjønnhet.

1. Guidet tur

 • Guidet tur til Preikestolen med Explore Lysefjorden som viser deg de mindre opptråkkede stiene (oktober og november).
 • Guidet vandring til Månafossen med Lysefjorden Adventure (oktober og november).
 • Fjord Expedition tilbyr kajakkturer rundt Jørpelandsøyene (midten av november).
 • Nordic Paddling tilbyr kajakktur i Lysefjorden i høst.

2. Båttur

 • Fjordcruise til Lysefjorden og Preikestolen med Rødne Fjord Cruise (oktober, november og desember).
 • Kombinert fjordcruise og fjelltur med Rødne Fjord Cruise og Explore Lysefjorden (oktober).
 • Hyr privat kaptein hos Private Cruise og opplev Lysefjorden om bord en luksusyacht.
 • Lysetur tar deg med på luksustur til Stavangers byøyer eller til Lysefjorden.
 • Opplev Stavangers skjærgård om bord veteranbåten Amica (Ryfylketurer).
 • Kjenn sjøsprøyten i ansiktet på RIB-tur til Lysefjorden med Stavanger RIB eller FjordEvents (enkelte dager i oktober).

3. Strender i høstdrakt

 • Ta sykkelen fatt langs Jærruta eller kjør Nasjonal turistveg Jæren.
 • Surfeweekend med overnatting hos Boretunet. Bestill surfekurs hos Boretunet eller Bore Surf Senter
 • Sykle langs Jærstrendene. Kjøp ferdige pakketurer med elsykler, overnatting og mat hos Jærruta. Stopp hos Vitengarden, Hå gamle prestegard, Obrestad fyr og Kvassheim fyr.

Utforsk kanten av Norge på to hjul

Jærruta er et forfriskende og kontrastfylt eventyr. Sus av gårde på elsykkel med gode venner langs de vakre Jærstrendene i magisk lys med spennende opplevelser på alle kanter.

4. La smaksløkene danse i gastronomisk glede

Vi frister med både Michelin-stjerner og flere toppklasse-restauranter. Se alle våre restauranter her.

Mat og drikke

Mat er en stor del av opplevelsen når man er på ferie. På Vestlandet finner du både restauranter som er belønnet med Michelin-stjerne og skikkelig husmannskost.

5. Gå på månestein i Magma UNESCO Global Geopark

Samme steinsort som finnes på månen finnes i Magma Geopark. Hva med en månelanding på Trollpikken? Få ellers med deg kultur- og industrihistorie i Jøssingfjord ved de helt spesielle husene under en heller. Sving også innom Sogndalstrand, det vernede trehussamfunnet hvor tiden står stille.

Magma UNESCO Global Geopark

Bli med på en oppdagelsesreise i det unike månelandskapet i Magma UNESCO Global Geopark! Parken er anerkjent av UNESCO.

6. Byer “on the edge”

De ligger der som perler på en snor fra nord til sør. Byene Stavanger, Sandnes, Bryne og Egersund byr på det beste når du besøker dem.

 • Stavanger finner du museer som Norsk Oljemuseum, Stavanger maritime museum, Stavanger kunstmuseum, IDDIS Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum, Arkeologisk museum og Jernaldergården for å nevne noe. Se NUart sin gatekunst som pryder et drøss av vegger og fortau. Besøk Fargegaten og Gamle Stavanger. Gå på shopping, gå på kafé og få hjernetrim hos Fangene på fortet.
 • Lær om sykkelbyen hos Vitenfabrikken i Sandnes eller utdyp deg i planetene i planetariet. Utforsk Langgata med nisjebutikker og forfriskende pause hos Vinværket. Også i Sandnes kan du ta deg en kunstrunde og oppleve gatekunsten fra NUart. Eller frister det kanskje med en Evy og alltid-bytur?
 • På Bryne kan du gå i litteraturens fotspor på Garborgsenteret eller ta deg en digital litteraturrunde med Garborgløypa. Gatekunst preger bybildet i Bryne, mest kjent er Pøbels veggmaleri av Erling Braut Haaland og koronakunst Lovers.
 • Egersund byr på trehussjarm, fajansemuseum, restauranter og butikker. Berentsen Brygghus åpner Vardberg smaks- og opplevelsessenter her denne høsten. Hopp i havet etter aktivitetene etterfulgt av en dampende sauna hos Hot Mama.

Byer og steder

Hvilke toppattraksjoner må du få med deg, og hvilke av de små perlene må du ikke kjøre forbi? Finn de beste opplevelsene og gjør ferien perfekt!

7. Øyhopping og klosterliv utenfor Stavanger

Besøk Utstein Kloster, handle hos Gardsutsalget på Utstein eller bestill omvisning i kulturmiljøet på Utstein hos Klostergarden. Ta beina fatt til Rennesøyhodnet for panoramautsikt over øyriket. Overnatt ved Utstein Kloster Hotell eller Åmøy Fjordferie. Kvitsøy er et lite paradis på jord som ligger uti havgapet. Opplev vandring, kanotur, fiske, Hummermuseum og god matbit hos Grøningen. Overnatt hos Kvitsøy Lodge.

På eventyr i øyriket

8. Fjellhøsten i Sirdal

Her er det ideelt for bærplukking og soppsanking, fjelltur og fiske. Spis god lokalmat hos Slottet i Sirdal, sov hos Sirdal resort eller i Ecolodge med utsikt til stjernehimmelen, bli med på eventyr med Sirdal Safari & Adventure eller kjør hundespann hos Sirdal Huskyfarm. På returen stopp hos Byrkjedalstunet for ekte gårdstunsjarm og tradisjonsmat. Ta også turen innom Dirdalstraen Gardsutsalg.

Edge of Norway

Next article