Tre kjente mat- og livsstilsprofiler deler sine beste råd for en magisk julefeiring. Fra tradisjonsrike retter og kreative smakskombinasjoner til pynt, fellesskap og nyttige tips for romjulen – her får du deres personlige favoritter og inspirasjon til din egen julehøytid.
Gladkokken
Gladkokken startet april 2016 og responsen har vært enorm. Siden er i dag en av Norges mest populære matsider på nett.

Hva er den ene retten du aldri dropper i julen – og hvorfor betyr den så mye for deg?
Det blir ikke jul uten Ribbe. Jeg trenger ikke spise det på selve julaften, men i løpet av juletiden. For meg er det smaken og lukten av jul.
Har du et tips eller en uventet smakskombinasjon som gir julematen det lille ekstra?
Pepperkaker, blåmuggost og portvin smaker himmelsk. Dette nyter jeg gjerne noe ganger i førjulstiden og gir meg julestemning.
Når julen er over – hvordan liker du å bruke restene for å lage nye retter i januar?
Restene av ribbe lager jeg enten til asiatisk ribbe eller i Tacos, når romjula kommer ønsker jeg litt andre smaker. En super måte å bruke opp rester
Hva mener du er viktigst for å skape ekte julestemning rundt bordet – smaken, selskapet eller tradisjonen?
Den beste julestemningen kommer fra menneskene du er sammen med, Mat, pynten og gaver er prikken over i-en, men det er menneskene som er det viktigste!
Elin Vatnar Nilsen
Elin Vatnar Nilsen er en norsk konditor, matblogger og forfatter kjent for innhold om baking og kaker. Hun driver en av Norges største bake- og matblogger, Krem.no, og har gitt ut flere kokebøker og bakebøker.

Hva er den ene retten du aldri dropper i julen – og hvorfor betyr den så mye for deg?
Jeg må lage mammas fløtekarameller. Det blir ikke jul uten! Smaken bringer meg tilbake til barndommens julemorgener, der vi sto opp tidlig for å se på tv, samtidig som vi fikk lov til å hente litt godteri fra godteribordet som sto i kjellerstua.
Har du et tips eller en uventet smakskombinasjon som gir julematen det lille ekstra?
Jeg har en klementinmarmelade med stjerneanis. En helt himmelsk smakskombinasjon!
Når julen er over – hvordan liker du å bruke restene for å lage nye retter i januar?
Først og fremst baker jeg banankake av de brune bananene. Eller lager en fruktsalat av slapp og inntørket frukt som bare blir liggende. Lag en sukkerlake av like deler sukker og vann, tilsett litt vanilje, og vips, så har du en luksusdessert.
Hva mener du er viktigst for å skape ekte julestemning rundt bordet – smaken, selskapet eller tradisjonen?
Jeg syntes generelt det er for mye prestasjonsjag rundt julemat. Du behøver ikke sju slag, bak det som blir spist. Ett eller to holder ofte lenge. Det viktigste er hverken mengde eller perfeksjon, men det er å være sammen. Dele opplevelsene og øyeblikkene. Lag mat sammen, på tvers av generasjoner. Sånn skapes nye tradisjoner.
Finn Schjøll
Finn Schjøll er en norsk blomsterdekoratør, TV-personlighet og forfatter kjent for sin folkelige stil og lidenskap for blomster. Han har i en årrekke delt inspirasjon på TV, særlig gjennom God morgen Norge, og driver egne blomsterbutikker og designprosjekter.
Følg han på Instagram @finnschjoll

Hva betyr julen for deg?
Julen er alt jeg kan ønske meg. Det er hygge og varme, og masse kvalitetstid med familien – som er så viktig for meg. Det blir også plass til venner. Gavene er morsommere å gi enn å få, og egentlig helt uvesentlige. Voksne har nok, vil jeg tro.
Hvilke tradisjoner, minner eller små ritualer dropper du aldri?
Den friske, norske granen! Kjøp kortreist norsk gran – de er så flotte og tette, og gir en god lukt. Plastjuletrær og plastblomster er utenfor mitt interesseområde. Å gå rundt juletreet er en rar skikk, men veldig hyggelig. Å synge sammen, spise god mat og være sammen – julen rommer så mye fint. «Hold fred og hold sammen» er mitt beste julebuffé-tips.
Tips og inspirasjon til leserne – pynt, stemning, gaver eller hvordan man best nyter juletiden:
Et enkelt tips til juledekorasjon er å ta et fint fat og klippe opp holdbar nobligran i 5–7 små grener på 15–20 cm. Legg dem rett på fatet. Start med å legge på kongler, litt gammel julepynt, og sett lys i staker – alt etter bordets størrelse. Nå er det bare å dekke et pent bord.
Hvordan skaper du selv julestemning hjemme eller med familien?
Bruk litt tid på forberedelser. Lag god mat, og sørg for at bordet har vinter- eller julepreg. Jeg bruker stort sett samme måte å dekorere på år etter år – det er slik vi skaper tradisjoner.
Hva mener du er det viktigste med julen, og hvordan tar vi vare på fellesskapet i en travel tid?
Å være sammen er det viktigste. Igjen: Hold fred, vær sammen.