Skip to main content
Home » Norge på menyen » Rygge Meieri: Produserer kvalitetsoster med økologisk melk fra egen gård
Sponset

I 2020 åpnet Sølvi Gammelsrød sitt eget meieri. Drømmen var å videreforedle råvarer fra egen gård og ta opp tradisjonen med å lage mat fra bunnen av, med fokus på håndverket. I dag produserer hun oster som er prisbelønte både nasjonalt og internasjonalt, og etterspørselen er stor, noe som gjør henne både ydmyk og stolt.

Rygge Meieri holder til i et gammelt teglsteinsbygg fra 1879, det samme bygget som det gamle andelsmeieriet brukte fram til 1947.

– Jeg ønsket å videreforedle melken, yste som håndverk, og håpet å leve av det. Jeg hadde troen på at dette kunne være bra i Østfold, hvor vi manglet små ysterier, og bestemte meg for å starte et meieri, sier Sølvi Gammelsrød, gründer og daglig leder ved Rygge Meieri.

Mat og tradisjoner

Hun har alltid vært opptatt av lokale, norske mattradisjoner, og syntes de var lite synlige på Østlandet. Derfor ønsket hun å synliggjøre dyktige småprodusenter og matradisjoner her.

– Jeg har alltid vært opptatt av norsk mat og tradisjoner, og laget yoghurter og kremoster hjemme. I tillegg tok jeg det ene kurset etter det andre, og da ble jeg helt bitt av basillen, fascinert over hvor god rådvare melk er, og hvilke fantastiske produkter vi kan lage av den, sier Gammelsrød.

Hun hadde rikelig tilgang på fersk, økologisk melk fra egen gård. Bjølsund gård ligger bare noen få kilometer fra meieriet og er den eneste melkeprodusenten igjen i hele kommunen.

– For å starte opp, må man ha stor tro og finne ut hva som kreves av søknader og regler. Det er viktig å omgi seg med positive mennesker som har troen på deg og ideen din. Jeg hadde ikke greid det uten hjelp fra familie og venner. Jeg føler at hele lokalbefolkningen har heiet på meg. Og ikke minst: det er viktig å ha gode ansatte, jobbe som et team og ha samme mål å jobbe mot, sier hun.

Etter bare ett år ble hun belønnet med sin første pris.

– Jeg startet opp her i august 2020, og i oktober 2021 vant jeg Supergull i NM i Ost med Bjølsund Brie i kategorien mykost. Det var veldig gøy og det har vært en skikkelig boost til å jobbe videre, sier hun.

Bjølsund Brie har vunnet både Supergull og gull i NM i Ost, samt bronse to ganger i VM – en internasjonal ostekonkurranse med deltakere fra hele verden. I tillegg har AskeBrie vunnet sølv i VM.

Fakta om Rygge Meieri

Rygge Meieri er et lite ysteri som viderefører meierihistorien i de gamle tradisjonsrike lokalene ved Rygge stasjon. Rygge Meieri ble opprinnelig etablert i 1879 og var i aktiv drift fram til 1947. Det var først i 2020 et nytt meierieventyr startet, da vi flyttet inn i de ærverdige lokalene og gjenopptok de lokale meieritradisjonene.

Les mer på ryggemeieri.no

Stort utvalg

I dag kan meieriet tilby en rekke ulike produkter, både yoghurt, melkeprodukter, og ikke minst mange forskjellige oster.

– Foruten Bjølsund Brie, som er en mykost, har vi 1879, som er en modningsost. Den har fått det navnet fordi det var da det opprinnelige meieriet ble åpnet. I tillegg har vi fersk mozzarella, salatost og kremoster. Så har vi noe jeg aldri trodde jeg skulle lage, nemlig blåmuggost. Jeg er så heldig å ha med meg en som har mange års ysteerfaring med blåmuggost, stilton. Bjølsund Blå har fått kjempepositive tilbakemeldinger. Den er mest forbeholdt finere hoteller og restauranter her i Norge. Det er veldig stas, sier hun.

Opprinnelig hadde hun tenkt å bare lage noen få produkter hun kunne spesialisere seg på, men hun har en umettelig trang til å prøve nye varianter.

– Mozzarella, for eksempel – du yster, produserer, kjøler, pakker og så er det ute av huset dagen etter. De produktene trenger ikke å vaskes og snus, pleies og modnes over mange måneder, sier hun.

Stor etterspørsel

Produktene deres har etter hvert blitt så populære at de ikke klarer å levere nok. Hun har derfor bestemt seg for å utvide og øke produksjonen.

– Vi har nok melk. Det det står på nå, er kapasiteten ved Rygge Meieri. Jeg vil fortsette å være i disse ærverdige lokalene, være en liten bedrift. Rygge Meieri skal forsatt være en håndverksbedrift. Jeg trives med det, sier hun.

Produktene deres får du i dag kjøpt forskjellige steder i hele Norge, både i eget utsalg, på Bondens Marked, i gårdsbutikker, matbutikker som MENY og Coop, samt i spesialbutikker, hoteller og restauranter.

– Hva gjør produktene deres unike?

–  Det er godt håndverk, og det er kortreiste, rene produkter uten tilsetningsstoffer, laget av økologisk melk. I og med at melka er fra egen gård, har vi kontroll på hele kjeden, avslutter Gammelsrød.

Rygge Meieri

Norsk håndverksost laget på gamle Rygge Meieri

Next article