Av Anette Fjelleng Hansen, matrådgiver, MatPrat/Opplysningskontoret for egg og kjøtt

For mange er en skikkelig digg hamburger kosemat - og hva passer vel bedre enn en skikkelig hytteburger da? Med deilig soppstuing og sprøstekt bacon.

Ingredienser

Porsjoner: 4

  • 800 g kjøttdeig
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄4 ts pepper
  • 1⁄2 dl vann
  • 2 ss margarin eller olje til steking

Soppstuing:

  • 12 stk frisk sjampinjong eller annen sopp
  • 1 stk finhakket løk
  • 3 ss olje til steking
  • 1 boks seterrømme
  • 1 ss finhakket frisk gressløk
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper

Tilbehør:

  • 4 stk hamburgerbrød
  • 1 pk bacon
  • 1 pk feltsalat

Slik gjør du

1.  Lag soppstuing. Kutt sopp i tynne skiver, finhakk løk. Fres sopp og løk i en varm stekepanne med litt olje til løken er blank og soppen har fått en gyllen farge. Ha i rømme og gressløk, smak til med salt og pepper. Skru ned temperaturen og la soppstuingen stå på svak varme til du er ferdig med burgerne.

2. Ha kjøttdeig, salt, pepper og vann i en bolle og rør deigen sammen. Ikke rør for lenge, deigen skal ikke bli seig.

3. Del deigen i 4. Ha litt vann på en fjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store flate burgere.

4. Stek burgere i en stekepanne med margarin eller olje. Bruk sterk varme og stek på den ene siden til det pipler ut kjøttsaft. Snu burgerne og stek videre på den andre siden til det igjen pipler ut kjøttsaft. Da er burgerne medium stekt.

Pensle gjerne burgerne med litt olje og legg dem på grillen. Da får du en ekstra god smak på burgerne.

5. Fres baconskiver i en varm stekepanne til de er sprø, eventuelt legg dem på et ark aluminiumsfolie og grill dem sprø.

6. Varm hamburgerbrød som anvist på pakken. Vask salat.

7. Fyll brødene med salatblad, burgere, stekt bacon og soppstuing. Dryss gjerne over litt finhakket gressløk til slutt.

Server gjerne ripsgele eller tyttebærsyltetøy til.


Mange forbinder også høsten som tiden da lammekjøttet er på sitt beste - og ja norsk lam er i verdensklasse. Spesielt når du serverer det sammen med sesongens deilige rotgrønnsaker. Dersom hele storfamilien er på hytta sammen og man må lage mat til mange kan det være enklest å lage en god gryte med masse smak - og ikke minst er det lett å like både for store og små. 

Ingredienser

Porsjoner: 4

  • 800 g benfritt lammekjøtt i terninger
  • 2 ss margarin til steking
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper
  • 6 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • 2 stk gulrot i biter
  • 1 stk purre i strimler
  • 1 stk sellerirot i biter
  • 2 stk pastinakk i biter
  • 100 g grønnkål i tynne strimler
  • 11⁄2 ss maisstivelse (maizena) utrørt i litt kaldt vann

Slik gjør du

1. Brun kjøtt raskt i en varm gryte med margarin, krydre med salt og pepper. Hell over kraft. Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 40 minutter. Skum godt av.

2. Tilsett grønnsaker og kok videre i 15-20 minutter.

3. Rør maisenna ut i litt kaldt vann. Tilsett blandingen i gryten i en tynn stråle under omrøring. Kok opp. Smak til med salt og pepper.  

Server med kokte poteter eller potetmos.

Tips:Rester av høstgryten kan du servere som suppe/suppegryte dagen etter. Spe med litt kraft og varm forsiktig opp. Smak til med krydder, og legg en klatt rømme eller gresk yoghurt på toppen.


En av tingene jeg liker best med å være på hytta er at tiden står litt mer stille. Plutselig blir det tid til å kose seg enda mer med matlagingen og selve måltidene - enten det er å bake sammen med barna eller nyte en lang og god frokost. Eltefritt grytebrød er perfekt å lage på hytta, minimalt med forarbeid, deigen koser seg over natta og du nyter det saftigste brødet med sprø skorpe sammen med speilegg og bacon dagen etter. Samtalene rundt bordet drøyer ut i kaffe kopp nummer tre og plutselig er det snart tid for lunsj. Det er det som er ferie! 

Dette trenger du:

  • 500 g hvetemel
  • 2 ts salt
  • 1⁄4 ts tørrgjær
  • 4 dl vann

Slik gjør du:

1. Bruk en sleiv og bland det tørre sammen i en bolle. Hell i vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12-18 timer.

2. Dryss godt med mel på et ark bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.

3. Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakepapirarket. Sørg for å ha godt med mel på arket slik at brødet ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen, og la brødet etterheve i 1 ½ time.

4. Når brødet har stått på kjøkkenbenken i 1 ½ time, sett inn en støpejerns gryte med lokk i stekeovnen og skru ovnen på 250 °C. La gryten stå i stekeovnen en ½ time slik at den blir god og varm.

Oppskriften passer fint til en gryte på 24 cm i diameter. Gryten du bruker bør tåle 250 °C og ha lokk.